Εντοπίστηκε η προέλευση του Αλτσχάιμερ

24.12.2013
Εντοπίστηκε η προέλευση του Αλτσχάιμερ

Μια σημαντική ανακάλυψη που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε μια πραγματική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται και εξαπλώνεται, αλλά και τον λόγο για τον οποίο εμφανίζεται στα σημεία που εμφανίζεται! Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι οποίοι με τη βοήθεια της μεθόδου της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI), κατάφεραν να πάρουν εικόνες ύψιστης ακρίβειας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι εικόνες αυτές τούς βοήθησαν να εντοπίσουν τον λόγο για τον οποίο το Αλτσχάιμερ προσβάλλει τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου.

Έτσι, η θεραπεία θα ξεκινά πολύ νωρίτερα, άρα τα φάρμακα που θα παίρνουν οι ασθενείς θα παρουσιάζουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι το Αλτσχάιμερ ξενικά από μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται ενδορινικός φλοιός», ανέφερε ο δρ Scott A. Small, εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης των ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. «Όμως, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει σε ασθενείς που είναι ζωντανοί ότι η ασθένεια ξεκινά από τον πλευρικό ενδορινικό φλοιό, ο οποίος θεωρείται η 'πύλη' για τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο – κλειδί μεταξύ άλλων στη σταθεροποίηση της μνήμης. Αν επηρεάζεται ο πλευρικός ενδορινικός φλοιός, τότε επηρεάζονται και άλλα σημεία του ιππόκαμπου».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι με το πέρασμα του χρόνου το Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται κατευθείαν σε άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και κυρίως στον βρεγματικό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες, όπως την αίσθηση του χώρου και του προσανατολισμού.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι υπήρξε και άλλη μία μεγάλη ανακάλυψη κατά τη διεξαγωγή της μελέτης και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η δυσλειτουργία του πλευρικού ενδορινικού φλοιού συμβαίνει όταν παρουσιάζονται μεταβολές σε δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες ταυτοχρόνως. Το γεγονός αυτό τον καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτο, οι πρωτεΐνες τον καταστρέφουν και το Αλτσχάιμερ κάνει την εμφάνισή του.

«Τώρα που εντοπίσαμε την προέλευση του Αλτσχάιμερ και αποδείχθηκε ότι αυτές οι μεταβολές είναι ορατές και στην fMRI, ίσως καταφέρουμε να ανακαλύψουμε τη νόσο όταν θα βρίσκεται στο πιο πρώιμο προκλινικό της στάδιο, κατά το οποίο μπορεί να θεραπευθεί προτού εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο δρ Small.

Συμπλήρωσε δε ότι η νέα απεικονιστική μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας που παρουσιάζουν τα φάρμακα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Πηγή: naftemporiki.gr