Έναν λαό που κάνει ότι κοιμάται!

31.01.2019
Έναν λαό που κάνει ότι κοιμάται!

Γεννήθηκα σε καιρούς που η έννοια της ελευθερίας προσπαθούσε να εναρμονιστεί με την μεταπολιτευτική συντηρητική Ελλάδα .... λίγο « μάθε γράμματα» λίγο «τι θα πει ο κόσμος» πέρασε η δεκαετία του ‘80 με όλους εμας να προσπαθούμε να μάθουμε ισορροπία ανάμεσα σε ό,τι μας δίδασκαν και σε ό,τι βλέπαμε να συμβαίνει γύρω μας.

 

Ήταν μια περίοδος που όλοι έψαχναν να βρουν ισορροπίες , η ελληνική κοινωνία έψαχνε ταυτότητα. Οι ελληνικές μικροεπιχειρήσεις κατάφερναν να εξασφαλίζουν αρκετές θέσεις εργασίας στους συντοπίτες τους αντιμετωπιζοντας μάλιστα τις πιέσεις των συνδικαλιστών, αλλά υπό την απειλή των πολυεθνικών. Τα σχολεία προσπαθούσαν να δημιουργήσουν συνειδήσεις έμμεσα διεθνιστικές, κόντρα στον απόηχο της δικτατορίας και του πατριωτισμού που εκείνη καπηλεύτηκε. Το ξέραμε ότι αυτό θα άφηνε πίσω την εθνική συνείδηση αλλά κάναμε ότι κοιμόμαστε !!!

Η οικογένεια , βλεποντας την Ευρώπη να πλησιάζει την Ελλαδίτσα μας και την παγκοσμιοποίηση να είναι προ των πυλών, προσπαθούσε να δώσει εφόδια στα παιδιά τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής τους σαν ισότιμα μέλη αυτού του νέου συστήματος .

Λεφτά πολλά δεν είχαν οι περισσότεροι .... ο αξιακός κώδικας άλλωστε ήταν λίγο διαφορετικός . Τα εφόδια που προσπαθούσαν να δώσουν στα παιδιά τους λοιπόν ήταν η μόρφωση ... τα ´γράμματα ´... τα πτυχία ! Κάπως έτσι ξεκίνησε η παραπαιδεία , τα φροντιστήρια , η ανούσια εκπαίδευση και η αποχαύνωση της νέας γενιάς. Γιατί η εκπαίδευση δεν ταυτίζεται με την παιδεία και την πνευματικη εγρήγορση αν αυτή δεν καλλιεργεί την οξυδέρκεια .

Όλοι δούλευαν για την είσοδο του παιδιού στο πανεπιστήμιο ....δεν είχε σημασία τι πτυχίο θα έπαιρνε , ένα ´χαρτι ´ να είχε να σταθεί στα πόδια του .... εκεί χάθηκε η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία !! Τα παιδιά «χαμένα στην απομνημόνευση » των καιρών άφησαν στην άκρη κάθε κριτική σκέψη γιατί μία υποχρέωση είχαν μόνο : να απομνημονεύουν , να γράφουν αυτολεξή την ύλη που διάβαζαν και να παίρνουν καλούς βαθμούς , καμία άλλη ενασχόληση !

Αυτό βέβαια συνέβαινε για όσους τα κατάφερναν με τα μαθήματα .... γιατί υπήρχαν και οι άλλοι , αυτοί που δεν μπορούσαν , αυτοί που το εκπαιδευτικό σύστημα προσπαθούσε να αχρηστεύσει μια που οι κατώτερες και τεχνικές σχολές είχαν απαξιωθεί . Όλοι αυτοί που ήταν οι περισσότεροι , έψαχναν να βρουν την δική τους θέση και ταυτότητα σε αυτό το κοινωνικό σύστημα. Το βλέπαμε όλοι ότι συνέβαινε αυτό ... βλέπαμε τα νέα παιδιά να περιφέρονται χωρις έμπνευση , χωρις πρότυπα αλλά κάναμε ότι κοιμόμαστε !!!!

Κάπου εκεί , στη δεκαετία του 1990 η ελληνική κοινωνία άρχιζε και δημιουργούσε νέα ταυτότητα....την κοινωνία του glamour, των περιοδικών , των πρωινάδικων, της πιστωτικής κάρτας και της γυαλιστερής ζωής που πρόβαλε η ιδιωτική τηλεόραση . Είμαι ενάντια σε όλα αυτά ; Όχι ....είμαι ενάντια στο να μην έχουμε προετοιμάσει τις κοινωνίες να τα χειρίζονται όλα αυτά . Ενάντια στο να μην έχουμε την κριτική ικανότητα και την κατανόηση της αλυσιδωτής πραγματικότητας, της σχεσης αιτίας και αιτιατού , ωστε να διακρίνουμε την προσπάθεια αποχαύνωσης μέσω της πλαστής ευημερίας .

Τότε ήταν που άλλαξαν τα πρότυπα .... και λογικό ήταν ! Τι ήταν πιο θελκτικό; Η αμόρφωτη , ξεκούραστη και όμορφη τηλεπερσονα που ζούσε στην απόλυτη χλιδή και πολυτέλεια και που την αποδέχονταν ΟΛΟΙ ή οι άνθρωποι των γραμμάτων και της δημιουργίας που είχαν παραμελήσει τον εαυτό τους λόγω της αφοσίωςής τους στην εσωτερική καλλιέργεια και δημιουργία, και είχαν μια ´μίζερη ´ και ´ ανιαρή ´ ζωή μπροστά σε αυτήν που ζούσαν οι πρωταγωνιστές της τηλεόρασης και των περιοδικών; .... άσε που δεν τους ήξερε κανεις !!!!

Ήταν άνιση η μάχη ... και την κέρδισε το γκλαμουρους , σύντροφοι !!!! .... το βλέπαμε ότι το γκλαμουρους θα κερδίσει .... αλλά κάναμε ότι κοιμόμαστε .... με γκλίτερ !!!!

Συγχρόνως ήρθαν και τα ευρωπαϊκά πακέτα .... ω ναι ! Εσείς οι νεότεροι να ξέρετε ότι η Ευρώπη εδειξε κάποτε να προσπαθεί να μας κάνει ισότιμα μέλη , έστελνε οικονομικά πακέτα με σκοπό την εκσυγχρονιση και τις υποδομές διαφόρων κλάδων αλλά στους απλούς πολίτες δεν έφτασαν ούτε τα μισά .... και από αυτά που έφτασαν παραπάνω από τα μισά σπαταλήθηκαν σε ρούχα , αυτοκίνητα , μπουζούκια και όσα νιώθαμε ότι είχαμε στερηθεί !!!

Έπαιρναν λοιπόν από εμάς ένα ένα τα όπλα που είχαμε για να κερδίζουμε τις ζωές μας , με αντάλλαγμα μια επίπλαστη ευημερία . Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αποχαύνωση μας .... Χάναμε την γνώση , την εκπαίδευση , την εξειδίκευση , την συνήθεια που είχαμε αποκτήσει να δουλεύουμε σκληρά με αντάλλαγμα χρήματα που δεν μας αναλογούσαν , τόλμη και γοητεία , και ψευδαίσθηση ότι πλέον είμαστε Ευρωπαίοι .

Χρειάστηκε να ζήσω στην Ευρώπη αρκετά χρόνια για να καταλάβω ότι όλα αυτά που μας μάθαιναν να συνηθίζουμε δεν είχαν σχέση με τις συνήθειες των Ευρωπαίων . Δεν προσπαθούσαν να μας κάνουν Ευρωπαίους αλλά μια κακή εκδοχή πρωταγωνιστών αμερικάνικης σαπουνόπερας . Μας μάθαιναν και μας συνήθιζαν στο να έχουμε μερίδιο στην απολαβή χωρίς να έχουμε συνεισφέρει στην παραγωγή .

Ποσο θα μπορούσε η επίπλαστη ευμάρεια να συντηρήσει αυτή την τακτική; Το ξέραμε οι περισσότεροι ότι δεν θα συνέβαινε για πολύ αλλά κάναμε πως κοιμόμαστε !!!

Φτάσαμε αισίως στην δεκαετία του 2000 , στην δεκαετία που είχε πλέον εδραιωθεί η ´αξία ´ του χρηματιστηρίου και που ολοι οι Ελληνες ήθελαν να ποντάρουν δέκα δραχμες και να πάρουν εκατό .... Η μισή Ελλάδα είχε πτυχία business χωρίς καμία συγκεκριμένη εξειδίκευση και η άλλη μισή είχε τσάντα Louis Vuitton . Έχω τίποτα με τις Louis Vuitton ?? Όχι , μου είναι αδιάφορες... αλλά με εντυπωσίαζε , αρνητικά πάντα , ότι η παραγωγή του μέσου Έλληνα δεν ήταν αναλογη στην κατανάλωσή του σε τέτοια είδη .... υστερούσε !

Και προς το τέλος της δεκαετίας άρχισε να ξεφουσκώνει η φούσκα ....κόσμος έχασε περιουσίες στο χρηματιστήριο , επιχειρήσεις άρχισαν και έκλειναν , τα δάνεια και οι πιστωτικές υπέρμετρα και όλοι να μιλάνε για την κρίση που μας φόρτωσε η Ευρώπη και οι κακοί πολιτικοί . Φταίνε , ναι !!!!! Ας λέμε αλήθειες .... ψάχναμε και εμείς όμως την εύκολη λύση , δίναμε την εύκολη ψήφο , οτιδήποτε αρκεί να μην αναγκαστούμε να μην κάνουμε ότι κοιμόμαστε !

Και μέσα σε αυτό το οικονομικό ξεφούσκωμα , ο καθρέφτης άρχισε να δείχνει τις πραγματικές διαστάσεις των Προβλημάτων . Πτωχεύσεις , ανεργία , φτώχεια , νοσοκομεία χωρίς κονδύλια , σχολεία χωρίς δασκάλους , αυτοκτονίες , εγκληματικότητα , οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός . Και εμείς να ψάχνουμε να βρούμε ελπίδα στα λόγια των πολιτικών.

Είχαμε ευτυχως και το φέισμπουκ !!!! Η εικονική πραγματικότητα ήρθε την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην σαλταρουμε εντελώς : όταν είχαμε χάσει την πραγματικότητα !!!! Κάπως έτσι και χορεύοντας οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα αναζητήσαμε μια καλύτερη τύχη για την πατρίδα μας και άντ´ αυτού πήραμε 4 χρόνια ωμής εξουσίας, 4 χρόνια εμμονών και διχασμού με την πρόφαση ενός οράματος για καλύτερη κοινωνία, 4 χρόνια πειραματισμών, υποσχέσεων και προπαγάνδας, και φυσικά , μια ´Βορεια Μακεδονία ´ !!!!!!!

Η κυβέρνηση του ´καν´τε πως κοιμάστε ´ βρήκε τον λαό που τα τελευταία χρόνια έκανε πως κοιμόταν και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε !!! Φταίει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ; Όχι .... όλοι έχουν το μερίδιο ευθύνης τους ....

Φταίει ότι κάναμε ότι κοιμόμαστε όταν υποτιμούσαν και υπονόμευαν την εθνική μας συνείδηση . Φταίει ότι κάναμε ότι κοιμόμαστε όταν συναινούσαμε στην αποχαύνωση , στην ανειδίκευση και στην απαξίωση των νέων. Φταίει ότι κάναμε ότι κοιμόμαστε όταν μας γοήτευε το γκλαμ όνειρο των τηλεπερσόνων και υιοθετούσαμε λάθος πρότυπα . Φταίει ότι κάναμε ότι κοιμόμαστε όταν σιωπούσαμε μπροστά στην μόδα της εποχής : ´πολλα λεφτά , λίγος κόπος ´ .

Φταίει ότι κάναμε ότι κοιμόμαστε όταν μας έπειθαν τα πιο όμορφα λόγια των πολιτικών και ας ξέραμε ότι αυτά που λένε δεν μπορούν να γίνουν . Φταίει ότι κάναμε ότι κοιμόμαστε όταν χάσαμε την πολιτική μας οντότητα και γίναμε ή κομματόσκυλα ή απολιτίκ !!! Θα κάνουμε ακόμη ότι κοιμόμαστε ;;;; Γιατί έχει ακόμη πιο κάτω, να ξέρετε .... μεγάλο λάθος το ´ποσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα ´ .... μπορούν και χειρότερα !!!! Αποδείχτηκε !!!

Έχω δυο γιούς , τους μιλάω για τον Ελληνισμό, τους διαβάζω προσωκρατικους φιλοσόφους, Ηρόδοτο που αγαπώ, Νίτσε και Σοπενχάουερ που βάσιςαν όλη την φιλοσοφία τους στους αρχαίους μας, Λιαντινη , Καζαντζακη .... διαβάζουν λίγο τα μαθήματα τους ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους γιατί οι κοινωνίες έχουν και κανονες και μετά τους παροτρύνω να βγουν να γνωρίσουν την ζωή !!! Να την αγαπήσουν και να την ζήσουν !!!

Τους λέω να έχουν ήθος , να αγαπάνε τους ανθρώπους , να μάθουν να δημιουργούν, αρχες που δίδαξαν την ανθρωπότητα οι πρόγονοι μας. Τους λέω ότι δεν θα πρέπει να έχουν ´μπαμπούλα ´ από πάνω τους για να κάνουν αυτό που πρέπει .... θα πρέπει να καταλαβαινουν τι πρέπει !!!! Να μην γεμίσουν ενοχές επειδή θα απολαμβάνουν την ζωή αρκεί να σέβονται τον εαυτό τους , τους συνανθρώπους τους , την φύση , και την συνέχεια της ανθρωπότητας .... αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο .... Να κοιτάνε μέσα τους , τους λέω , όχι γύρω τους . Αν το καταφέρουν αυτό θα έχουν εσωτερική δύναμη και συγκρότηση .... θα μπορουν να αντέχουν κάθε εξωγενή παράγοντα χωρίς αυτός να τους αφομοιώνει .

Και να κοπιάζουν .... να το κουράζουν το μυαλουδάκι τους , να προσπαθούν ...να αμφισβητούν ... αν χρειαστεί να αντιδρούν , όχι όμως μάταια .... ο εγωισμός μειώνει πάντα τις δυνατότητες που έχει ο καθένας . Μόνο να μην μουχλιασουν , αυτό δεν θέλω ! Μην αποχαυνωθουν με δικαιολογία ότι ´ δεν θα αλλάξουμε εμείς τον κόσμο ´ , μην χάσουν τα αντανακλαστικά τους κάνοντας ότι κοιμούνται !!!!!

Γιατί ναι .... δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο από την μια μέρα στην άλλη , θα αλλάξουμε τους εαυτούς μας ομως και μετά θα αλλάξουμε τους δικούς μας ανθρώπους ! Εμπνέοντας και όχι παρασύροντας, χρησιμοποιώντας τα δικά τους όπλα αλλά με τον σωστό τρόπο , θα δείξουμε έναν άλλο τρόπο σκεψης και ζωής στις γειτονιές μας , τις πόλεις μας , τις κοινωνίας μας .... τον τρόπο των ανθρώπων που ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ !!!! Γιατί είμαστε πολλοί όλοι αυτοί .... ας πάψουμε όμως να κάνουμε ότι κοιμόμαστε !!!!

***

Αλεξανδρα Γκανά
MSc, Bsc, HND maritime operations ,
Ναυτιλιακός πραγματογνώμονας με απόφαση Πρωτοδικείου Πειραιά ,
42 χρ με 24 χρ συνεχόμενης εργασίας και ένσημα , και μητέρα δυο παιδιών