Έξι λόγοι για να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ με τα παιδιά σας

15.08.2014
Έξι λόγοι για να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ με τα παιδιά σας

Το ελεύθερο κάμπινγκ έχει την ταλαιπωρία του, αλλά η άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον αποζημιώνει και με το παραπάνω όσους το επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Γι’ αυτό άλλωστε έχει και φανατικούς φίλους.

Η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί επίσης μια εξαιρετική επιλογή για τα παιδιά αφού τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι πολύτιμα πράγματα για τη φύση.

Αφού πρώτα επιλέξετε τον τόπο όπου θα στήσετε τη σκηνή σας και τα συμπαρομαρτούντα φέτος το καλοκαίρι και αφού ενημερωθείτε για τα νομικά σας δικαιώματα ως ελεύθερος κατασκηνωτής διαβάστε έξι σημαντικούς λόγους για να μυήσετε και τα παιδιά σας στην ελεύθερη κατασκήνωση:

1. Το κάμπινγκ εμφυσά στα παιδιά την αγάπη στη φύση

Τα παιδιά, όσο περισσότερο χρόνο περνούν έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, τόσο μεγαλύτερη άνεση αποκτούν στην επαφή τους με τη φύση. Και δεν την φοβούνται, αλλά αντιθέτως τη σέβονται και την προστατεύουν. Το κάμπινγκ δίνει τη δυνατότητα στην οικογένεια να απολαύσει μαζί υπέροχα φυσικά τοπία και να εκμεταλλευτεί τις χαρές του να ζεις μακρυά από το τσιμέντο της πόλης.

2. Το κάμπινγκ διδάσκει στα παιδιά ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα

Στην αστική ζωή ορισμένα πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα. Μόνο όταν συγκεντρωθούμε γύρω από μια φωτιά σε μια ερημική παραλία, φάμε ένα νόστιμο γεύμα μαγειρεμένο σε ένα κατσαρολάκι και κοιμηθούμε σε έναν υπνόσακο κάτω από τα αστέρια θα εκτιμήσουμε όχι μόνο τη χαρά της συντροφικότητας, αλλά και το ζεστό μπάνιο και το δροσερό νερό που απολαμβάνουμε στο σπίτι μας.

3. Το κάμπινγκ οξύνει τις δεξιότητες των παιδιών

Η κατασκήνωση σε κατάλληλο μέρος και το σωστό στήσιμο της σκηνής απαιτούν δεξιότητες που οξύνονται με την τριβή. Τα παιδιά που μαθαίνουν να κατασκηνώνουν αναπτύσσουν την αυτονομία τους και αποκτούν μια δεξιότητα που μπορεί να τους αποδειχθεί πολύτιμη στο μέλλον. Επίσης, μαθαίνουν να εξοικονομούν πόρους και σκληραγωγούνται.

4. Φτηνές διακοπές

Το κάμπινγκ είναι πολύ φθηνότερο από τα ξενοδοχεία και η πρόσβαση στις παραλίες με πλοίο ή αυτοκίνητο κοστίζει συνήθως λιγότερο από το αεροπλάνο. Με άλλα λόγια για να θαυμάσεις την ομορφιά του κόσμου δεν χρειάζεται να υπερχρεώσεις την πιστωτική σου κάρτα. Παρότι η προμήθεια καλού εξοπλισμού δεν αποτελεί ευκαταφρόνητο έξοδο, η επένδυση αποσβένεται γρήγορα.

5. Η καλοσύνη των ξένων

Στο ελεύθερο κάμπινγκ συχνά επικρατεί μια αίσθηση κοινότητας και συντροφικότητας μεταξύ των κατασκηνωτών. Θα συναντήσετε ενδιαφέροντα άτομα και θα συνάψετε φιλικούς δεσμούς με ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα συναντούσατε ποτέ. Το κάμπινγκ μαθαίνει στα παιδιά να οριοθετούνται απέναντι στους αγνώστους, αλλά και να απολαμβάνουν την παρέα τους γύρω από μια ωραία φωτιά.

6. Το κάμπινγκ σπάει τη ρουτίνα της καθημερινότητας

Από τη ρουτίνα της καθημερινότητας (δουλειές, σχολεία, φροντιστήρια) σε μια οικογενειακή σκηνή στημένη σε μια όμορφη παραλία η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται. Χρειάζεται όρεξη και τότε, με αιτία το κάμπινγκ, θα δημιουργηθούν νέες αγαπημένες αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν για όλη σας τη ζωή.

Είναι αυτό που ονομάζεται ευτυχία.

econews