Eckhart Tolle - «Για μια νέα ζωή»

12.05.2016
Eckhart Tolle - «Για μια νέα ζωή»

-Η ψυχική νόσος που ονομάζεται παρανοϊκή σχιζοφρένεια ή παράνοια, εν συντομία, είναι ουσιαστικά μια μεγαλοποιημένη μορφή του Εγώ.

–Το Εγώ χρειάζεται τους άλλους, αλλά το δίλημμά του είναι ότι, βαθιά μέσα του, τους μισεί και τους φοβάται. Η φράση του Ζαν Πολ Σαρτρ «Η κόλαση είναι οι άλλοι», είναι η φωνή του Εγώ.

–Μην αναζητείς την αλήθεια. Πάψε απλώς να υποθάλπεις απόψεις.

–Όποιος είναι ένα μ΄αυτό που κάνει οικοδομεί τη νέα γη.

–Όταν η δουλειά δεν είναι παρά μέσο για ένα σκοπό,δεν μπορεί να είναι υψηλής ποιότητας.

-...η δυσφορία σου για την επιτυχία κάποιου άλλου περικόπτει τις δικές σου πιθανότητες για επιτυχία.

-Η λέξη «σκέφτομαι» είναι εξίσου λανθασμένη με το «χωνεύω» ή «κυκλοφορώ το αίμα μου». Η πέψη συμβαίνει, η κυκλοφορία συμβαίνει, η σκέψη συμβαίνει.

– Δεν είναι παρόντες σε καμία κατάσταση, αφού η προσοχή τους είναι ή στο παρόν ή στο μέλλον, τα οποία φυσικά, υπάρχουν μόνο στο νου ως σκεπτομορφές.

-Η βασική διαφορά μεταξύ μιας ενστικτώδους αντίδρασης και ενός συναισθήματος είναι αυτή: ενστικτώδης αντίδραση είναι η άμεση απόκριση του σώματος σε μια εξωτερική κατάσταση. Συναίσθημα, από την άλλη, είναι η απόκριση του σώματος σε μια σκέψη.

-Οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλούν μεγάλη ποσότητα άχρηστων αποσκευών τόσο νοητικών όσο και συναισθηματικών, σε όλη τους τη ζωή. Περιορίζονται μέσω παραπόνων, θλίψης, εχθρότητας, ενοχής. Η συναισθηματική τους σκέψη έχει γίνει ο εαυτός τους, κι έτσι εμμένουν στο παλιό συναίσθημα επειδή ισχυροποιεί την ταυτότητά τους.

-Το συλλογικό πονο-σώμα είναι πιθανώς κωδικοποιημένο μέσα στο DNA κάθε ανθρώπου, αν και δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα εκεί. Κάθε νεογέννητο που έρχεται σε τούτο τον κόσμο κουβαλάει ήδη ένα συναισθηματικό πονο-σώμα.

-Αυτό που αναγνωρίζει μέσα σου την τρέλα ως τρέλα(ακόμα κι αν είναι η δική σου) είναι ψυχική υγεία, είναι η αναδυόμενη επίγνωση, είναι το τέλος της παραφροσύνης.

-...οι γυναίκες είναι λιγότερο ταυτισμένες με το νου απ΄ότι οι άντρες. Είναι περισσότερο σε επαφή με το εσωτερικό σώμα και τη νοημοσύνη του οργανισμού απ΄όπου πηγάζουν οι διαισθητικές ικανότητες.... ανοιχτή και ευαίσθητη προς άλλες μορφές ζωής και είναι πιο συντονισμένη με το φυσικό κόσμο.

–Το αναπτυσσόμενο Εγώ μέσα τους. Γνώριζε ότι μόνο μέσα από την αντρική μορφή θα μπορούσε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του πλανήτη μας και, για να το κάνει, έπρεπε να καταστήσει τη γυναίκα αδύναμη.

–Με την συγχώρεση, η ταυτότητα του θύματος που έχεις υιοθετήσει διαλύεται και η αληθινή σου δύναμη αναδύεται – η δύναμη της Παρουσίας. Αντί να μέμφεσαι το σκοτάδι, φέρνεις μέσα το φως.

–Κάθε άνθρωπος εκπέμπει ένα ενεργειακό πεδίο που αντιστοιχεί στην εσωτερική του κατάσταση και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το αισθανθούν, παρόλο που μπορεί να νιώθουν την απορροή της ενέργειας κάποιου άλλου μόνο υποσυνείδητα.

– ...οι άνθρωποι είναι προορισμένοι να εξελιχτούν σε συνειδητά όντα, κι αυτοί που δεν εξελίσσονται θα υποστούν τις συνέπειες της έλλειψης συνειδητότητάς τους.

-Το ίδιο το συναίσθημα δεν είναι δυστυχία. Μόνο το συναίσθημα μαζί με μια θλιβερή ιστορία είναι δυστυχία.

-Κατεύθυνε την προσοχή του παιδιού στο πως το αισθάνονται. Η στάση σου να είναι ενδιαφέροντος ή περιέργειας αντί κριτικής ή καταδίκης.

–Η δυστυχία του πονο-σώματος είναι πάντα καταφανώς υπερβολική σε σχέση με την εμφανή αιτία.

-Για κάποιον που κατέχεται από ένα βαρύ πονο-σώμα είναι συχνά αδύνατον να βγει από την διαστρεβλωμένη του ερμηνεία, τη βαριά συναισθηματική «ιστορία».

–Το να γνωρίζεις την ενότητα του εαυτού σου και του άλλου είναι αληθινή αγάπη, αληθινή φροντίδα, αληθινή συμπόνια.

-Το πονο-σώμα της μπορεί να αισθανθεί μαγνητική έλξη προς κάποιον που διαισθάνεται ότι θα της δώσει κι άλλο από τον ίδιο πόνο. Αυτός ο πόνος παρερμηνεύεται μερικές φορές σαν έρωτας.

–Το πονο-σώμα χρειάζεται την έλλειψη συνειδητότητάς σου. Δεν μπορεί να ανήξει το φως της Παρουσίας.

–Το συναίσθημα δεν είναι αυτό που είσαι.

-...δε χρειάζεται να γίνεις ολόκληρος, αλλά να είσαι αυτό που είσαι ήδη – με ή χωρίς το πονο-σώμα.

-Το Εγώ λατρεύει να μετατρέπει τον εαυτό σου σε πρόβλημα. Η γνώση πρέπει να ακολουθηθεί από αποδοχή...

Αποδοχή σημαίνει να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθάνεται οτιδήποτε αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή. Είναι μέρος αυτού που είναι το Τώρα. Δεν μπορείς, να διαφωνήσεις με αυτό που υπάρχει. Εντάξει, μπορείς, αλλά αν το κάνεις, υποφέρεις. Επιτρέποντας γίνεσαι αυτό που είσαι: απέραντος, ευρύχωρος. Γίνεσαι ολόκληρος.

 

Eckhart Tolle «Για μια νέα ζωή» - Αξιοσημείωτα 

by SearchingTheMeaningOfLife

Eckhhart-Tolle-front.jpg

Ο Eckhart Tolle (Έκχαρτ Τόλε) γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου πέρασε τα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έγινε ερευνητής και επόπτης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Στα είκοσι εννιά του, μια βαθιά πνευματική μεταμόρφωση διέλυσε σχεδόν την παλιά του ταυτότητα και άλλαξε ριζικά την πορεία της ζωής του.

Τα επόμενα χρόνια τα αφιέρωσε για να κατανοήσει, να αφομοιώσει και να βαθύνει αυτή τη μεταμόρφωση που σημάδεψε το ξεκίνημα ενός εσωτερικού ταξιδιού γεμάτου συγκινήσεις.

Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σύμβουλος και πνευματικός δάσκαλος, και δουλεύει με άτομα και μικρές ομάδες. Από το 1996 ζει στο Βανκούβερ του Καναδά.

Στο βιβλίο "Για μια νέα ζωή!" ο Τόλε μάς υποδεικνύει πως η υπέρβαση της βασισμένης στο Εγώ κατάστασης της συνειδητότητάς μας δεν είναι μόνο ουσιαστικής σημασίας για την προσωπική μας ευτυχία, αλλά και κλειδί για το τέλος των συγκρούσεων και της οδύνης σε όλο τον κόσμο.

Ο Τόλε περιγράφει το πώς η προσκόλλησή μας στο Εγώ δημιουργεί τη δυσλειτουργία που οδηγεί στο θυμό, το φθόνο και τη δυστυχία, και δείχνει στους αναγνώστες πώς να αφυπνιστούν σε μια νέα κατάσταση συνειδητότητας και να ακολουθήσουν την ατραπό μιας αληθινά καταξιωμένης ύπαρξης.

Κατατοπιστικό, διαφωτιστικό και εμψυχωτικό, το βιβλίο "Για μια νέα ζωή!" είναι ένα βαθιά πνευματικό μανιφέστο για έναν καλύτερο τρόπο ζωής και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.