Διάλεξε τον ερωτικό ρόλο σου…

06.09.2015
Διάλεξε τον ερωτικό ρόλο σου…

Λίγοι μήνες έχουν περάσει μόνο από την προβολή της ταινίας «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» και ακόμη δεν έχει ξεθυμάνει ο παροξυσμός των θαυμαστών που διαβάζουν μανιωδώς τη συνέχεια του στα επόμενα βιβλία. Ο Mr Grey και η δεσποινίδα Anastasia Still μετατράπηκαν σε πρότυπα μίμησης για πλήθος θαυμαστών, οι οποίοι αναπαρήγαγαν πιστά σκηνές της ταινίας και έτρεξαν να προμηθευτούν ερωτικά βοηθήματα από sex shops προκειμένου να βιώσουν έστω λίγη από τη «σπίθα» των δυο πρωταγωνιστών.

Η κεντρική σημασία της κυριαρχίας και της υποταγής  στη σεξουαλική διέγερση αποτελεί ένα από τα πολύ λίγα ερωτικά σημεία στα οποία άνδρες και γυναίκες δείχνουν από κοινού ενδιαφέρον. Και τα δύο φύλα προτιμούν σεξ με κυρίαρχο τον άνδρα και υποταγμένη τη γυναίκα, αν και ορισμένοι άνδρες φαίνεται να έχουν γεννηθεί με μια προτίμηση για την υποβολή του αρσενικού και ένα μικρότερο τμήμα των γυναικών φαίνεται να έχει γεννηθεί με μια προτίμηση στη γυναικεία κυριαρχία.

Σεξουαλικότητα και εξουσία… δυο έννοιες αλληλοδιαπλεκόμενες καθώς η μια δεν νοείται χωρίς την άλλη. Οι ρόλοι μοιράζονται ανάλογα με την περίσταση, ανάμεσα στον «κυρίαρχο» της σεξουαλικής πράξης και στον «υποτακτικό». Ο κυρίαρχος ορίζει από την αρχή τους κανόνες του παιχνιδιού. Η ενέργεια της εξουσίας πάνω στο σεξ γίνεται με τη γλώσσα ή μάλλον με μια πράξη Λόγου που απ’ αυτό το ίδιο το γεγονός ότι εκφέρεται, δημιουργεί μια κατάσταση δικαίου. Μερικές από τις πλέον συνηθισμένες απαγορεύσεις συνοψίζονται στις φράσεις «Δεν θα πλησιάσεις… δεν θα αγγίξεις… δεν θα αναλώσεις… δεν θα δοκιμάσεις ηδονή…. δεν θα μιλήσεις… δεν θα φανείς». Σε τελευταία ανάλυση, δεν θα υπάρχεις παρά μόνο στη σκιά και στη μυστικότητα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, δείχνει ότι τα άτομα που οι ερωτικές προτιμήσεις τους περιλαμβάνουν συναινετική χρήση δεσμών, έντονο ερεθισμό αισθήσεων μέσα από φαντασιακά παιχνίδια ρόλων εξουσίας και σαδομαζοχιστικές πρακτικές, τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία.

Από το δείγμα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν σχετικά με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις –χωρίς να γνωρίζουν το σκοπό της έρευνας- διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με «kinky» πρακτικές απέδωσαν καλύτερα σε πολλούς δείκτες της ψυχικής υγείας από εκείνους που παραμένουν στις πιο κλασσικές εκδοχές του αθλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι «kinky lovers» βρέθηκαν να είναι λιγότερο νευρωτικοί, πιο ανοιχτοί, με επίγνωση και ευαισθησία στην απόρριψη, πιο ασφαλείς στις σχέσεις τους και να έχουν καλύτερη συνολική ευεξία.

Μια δοκιμή ίσως αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο…

 

Νεφέλη Μωραΐτη
Φιλόλογος

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Michel Foucault (2011). Iστορία της σεξουαλικότητας. Εκδόσεις: Πλέθρον.

Πηγή: animartists.com