Αραβική Ανοιξη;

05.11.2013
Αραβική Ανοιξη;

Γυναίκες που βιάζονται και χτυπιούνται ανελέητα στην πλατεία Ταξίμ, πεντάχρονα κοριτσάκια που απάγονται και βιάζονται στο Πακιστάν, οκτάχρονες νύφες προς τέρψη του κάθε άρρωστου σαδιστή. Κάποιοι το αποκάλεσαν όλο αυτό "Αραβική Ανοιξη" γιατί θεώρησαν πως με την αλλαγή φρουράς όπως στην Λιβύη, στην Αίγυπτο κλπ. θα άλλαζε ουσιαστικά κάτι στα θεοκρατικά αυτά καθεστώτα.

Ωστόσο, τίποτα δεν άλλαξε και παρά τις επίμονες προσπάθειες δυτικών ακτιβιστών, εκτός από τις σκληρές περιπτώσεις απαγωγής και βιασμών μικρών παιδιών, το φαινόμενο πρόωρων και καταναγκαστικών γάμων καλά κρατεί. Οι γάμοι αυτοί είναι συχνοί σε πολλές αραβικές χώρες. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις πρόκειται για ζητήματα τιμής, οικογενειακής παράδοσης (όπως έγινε με εμένα έτσι θα γίνει και για την κόρη μου), αλλά και για χρέη. Ενα χρέος ξεχνιέται εύκολα με αντάλλαγμα μια οκτάχρονη ή μια πεντάχρονη νύφη. Κάποιες φορές τα κορίτσια αυτά δέχονται αδιαμαρτύρητα την τύχη τους για να ξεφύγουν από το σκληρό οικογενειακό τους περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά δεν αντέχουν την σωματική κακοποίηση ή τον πρόωρο τοκετό και φεύγουν από τη ζωή, όπως για παράδειγμα το οκτάχρονο κοριτσάκι από την Υεμένη. Για τον σαραντάχρονο σύζυγο και την οικογένειά της, για την μικρή κοινωνία στην οποία μεγάλωσε, η ζωή συνεχίζεται. Ολο και κάποιο άλλο κορίτσι θα πάρει τη θέση του. Αλλωστε, το ίδιο το Κοράνι δεν απαγορεύει την τέλεση αυτών των γάμων και ο μουσουλμανικός κόσμος πιστά σκύβει το κεφάλι στις επιταγές του ιερού του βιβλίου αλλά και του ίδιου του Μωάμεθ, του οποίου η σύζυγος ήταν μόλις εννέα ετών.

Οι γάμοι αυτοί συνήθως τελούνται τη νύχτα υπό άκρα μυστικότητα. Συχνά πρόκειται για την ένωση δύο οικογενειών. Τα περιστατικά θνησιμότητας από πρόωρες επαφές και τοκετούς που αφορούν κορίτσια εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας είναι πολλά, ωστόσο λίγα είναι αυτά τα οποία φθάνουν να γίνουν είδηση, καθώς και ελάχιστα αυτά που ποινικοποιούνται, καθώς το λόγο σε αυτές τις κοινωνίες έχει ο τοπικός αρχηγός και το Κοράνι, αλλά όχι η νομοθεσία. Κάθε χρόνο τελούνται 10 με 12 εκατομμύρια πρόωροι γάμοι παγκοσμίως. Εγκληματικές πράξεις που στερούν από τα κορίτσια αυτά την ελπίδα να μορφωθούν, την παιδική ηλικία αλλά και την ζωή αυτή καθαυτή. Για ποια "άνοιξη" μιλάμε λοιπόν; 

Πηγή: http://enfo.gr/