Άλφρεντ Άντλερ: «Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά»

03.10.2019
Άλφρεντ Άντλερ:  «Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά»

0 μαθήματα ζωής από το σπουδαίο συνεργάτη του Σίγκμουντ Φρόυντ & ιδρυτή της ατομικής ψυχολογίας, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1870.

"Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά." ήταν ένα από τα συμπεράσματα ζωής του κορυφαίου Αυστριακού γιατρού και ψυχολόγου, ιδρυτή της σχολής της Ατομικής ψυχολογίας.

Συνεργάστηκε με τον Σίγκμουντ Φρόυντ για 9 περίπου χρόνια εκφράζοντας δικές του ανεξάρτητες απόψεις για το πρόβλημα των νευρώσεων. Μπορεί να δέχτηκε την άποψη της ύπαρξης ασυνείδητων δυνάμεων που συμμετέχουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας γενικά του ατόμου, αλλά απέρριψε τις απόψεις του Φρόυντ που σχετίζονται με το περιεχόμενο του ασυνείδητου και την παντοδυναμία της λίμπιντο.

`Ισως διακρίνεται υπερβολή στα λόγια του Άντλερ, ωστόσο θεωρώ ότι κατά κάποιον τρόπο είχε δίκιο. Κάθε άνθρωπος έχει τις αδυναμίες, τα ελαττώματα, ή ακόμα τα "σκοτεινά" στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Συνήθως, οι περισσότεροι παρουσιάζουν τη θετική τους πλευρά, ή ακόμα και υποκρίνονται καθώς γνωρίζουν ότι αν αποκαλύψουν τον αληθινό τους εαυτό δε θα είναι αρεστοί και αποδεκτοί. Αργά ή γρήγορα, όμως, όλα βγαίνουν στην επιφάνεια και ο πιο φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί ότι έχει ελλειμματική προσωπικότητα.

Συγκέντρωσα 10 αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω...

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή είναι ότι ίσως παίρνεις υπερβολικά πολλές προφυλάξεις.

Είναι ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου παρά να ζεις σύμφωνα μ’ αυτές.

Πρέπει να ερμηνεύουμε τον κακό χαρακτήρα σαν ένα σημάδι αισθήματος κατωτερότητας.

Για την ανάλυση της συμπεριφοράς ενός ατόμου, πρέπει να εξετάζονται: η σχέση με το κοινωνικό σύνολο, η σχέση με τη δουλειά, η σχέση με το σεξ.

Ο άνθρωπος μαθαίνει πολύ περισσότερα απ` όσα καταλαβαίνει.

Όσο μεγαλύτερο το αίσθημα κατωτερότητας που έχει βιώσει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη η ορμή για κατάκτηση και τόσο πιο βίαιη η συναισθηματική διαταραχή.

Ο νευρωτικός είναι καρφωμένος στο σταυρό της φαντασίας του.

Η υπερβολική ευθιξία είναι έκφραση ενός αισθήματος κατωτερότητας.

Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά.

Ο εγωιστής δεν ενδιαφέρεται ποτέ για τους συνανθρώπους του και παρ’ όλο που συναντάει τις περισσότερες δυσκολίες στη ζωή, κάνει το μεγαλύτερο κακό. Από τέτοιους ανθρώπους πηγάζουν όλες οι ατυχίες στη ζωή.

 

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Πηγή: klik.gr