Αγαπητέ θυμέ

12.08.2018
Αγαπητέ θυμέ

Αγαπητέ Θυμέ,

Τι κάνεις εδώ;

Γιατί δεν με αφήνεις ήσυχη;

Δεν περίμενα να φανείς σήμερα. Τα πήγαινα τόσο καλά χωρίς εσένα γύρω μου τελευταία.

Δεν χαίρομαι που το πρόσωπό μου αναψοκοκκινίζει, που η καρδιά μου χτυπά με ρυθμούς που δεν ξέρω τι να κάνω με αυτήν και το άγχος μου πηγαινοέρχεται στο σώμα μου πιέζοντάς το. Προσπαθώ να απαλλαγώ από την επιρροή σου, αλλά άδικα.

Με κάνεις να νιώθω νευρική και ανήσυχη.

Πήγαινε σε κάποιον άλλον σήμερα και άφησέ με επιτέλους μόνη μου! Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ μαζί σου. Έχω σημαντικά πράγματα να κάνω, ραντεβού να οργανώσω, και μια λίστα να εργαστώ πάνω σε αυτήν.

Έχω μια ζωή να ζήσω και εσύ είσαι στο δρόμο μου.

Δεν φταίω εγώ που εμφανίστηκες όταν ήσουν το τελευταίο που περίμενα... Η πίεση του αίματός μου έχασε τον έλεγχο της, η καρδιά μου άρχισε να χορεύει ροκ και τα σωθικά μου συστρέφονται και ανακατεύονται αγωνιωδώς.

Το μόνο που θέλω είναι να δραπετεύσω από σένα, έτσι αρπάζω το ποδήλατό μου και εξαφανίζομαι στο σκοτάδι, ελπίζοντας να χαθώ στη νύχτα και να ξεχαστώ.

Κι όμως, ανακαλύπτω ότι δεν μπορώ να ξεφύγω από σένα, θυμέ, και με έκπληξη παρατηρώ πόσο πολύ έχεις διαποτίσει την ψυχή μου.

Μαρμάρωσα στο βαθμό της έντασης σου. Η πίεση του αίματός μου μέσα μου βράζει σε μια θερμοκρασία τόσο υψηλή, που νιώθω τις άκρες των αυτιών μου να καίγονται.

Θα μπορέσω ποτέ να νιώσω φυσιολογική και χαρούμενη ξανά;

Θα μπορέσω ποτέ να γαληνέψω μέσα μου;

Ή θα γεμίσω με πικρία, απαισιοδοξία, οργή, θλίψη...

Υπογραφή

Περιφρόνηση

Αγαπητή περιφρόνηση,

Γιατί εκπλήσσεσαι με τη λάβα που καίει την ψυχή σου;
Καταλαβαίνω ότι δεν με θέλεις κοντά σου και η δουλειά μου είναι να μην μείνω πολύ.

Είμαι ένα σύστημα προειδοποίησης ότι έχεις πληγωθεί. Πρόσεξέ με, μείνε κοντά μου... και περίμενε, υπομονετικά. Το μάθημα έρχεται και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις εκτός από το να με προσέξεις.

Μείνε με τον πόνο. Θα περάσει σιγά-σιγά και θα υποχωρήσει, όταν όμως και εσύ δεν με πολεμάς.

Λυπάμαι που πληγώθηκες και ελπίζω ότι δεν θα αισθανθείς έτσι ξανά, αλλά μη ξεχνάς πως είσαι ένα ανθρώπινο πλάσμα.

Μείνε παρούσα και νιώσε τη στιγμή. Παρατήρησε την ανάσα σου και εναρμονίσου με ό,τι σε υποστηρίζει.

Επιβράδυνε την ανάσα σου και απόλαυσε τη σιωπή ολόγυρά σου. Μπορεί να μην έχεις τις απαντήσεις για αυτό που σου συμβαίνει, αλλά είναι εντάξει, γιατί ίσως και να μην χρειάζονται, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον.

Τα συναισθήματα δεν είναι καλά ή κακά, σωστά ή λάθος, είναι αυτά που είναι. Είσαι άνθρωπος και νιώθεις.

Τί κάνεις με το συναίσθημά σου είναι αυτό που έχει σημασία.

Πως φέρεσαι στον εαυτό σου και στους άλλους; Σε συναισθάνεσαι όταν είσαι σε σύγχυση ή σε επικρίνεις κάτω από την επήρεια του πόνου; Πληγώνεις άλλους σαν αντίποινα, γυρεύοντας εκδίκηση για αυτό που νιώθεις ή προσπαθείς να δεις τα πράγματα όπως αληθινά είναι; Πικραίνεσαι επικρίνοντας τον εαυτό σου, κατηγορείς άλλους ή προσπαθείς να σεβαστείς τα όριά σου και τα όρια του άλλου; Δίνεις χώρο στους άλλους όταν νιώθουν πληγωμένοι ή απαιτείς να ανταποκριθούν προτού να είναι έτοιμοι;

Προσφέρεις με ευγένεια και δίνεις ένα χέρι αγάπης ή εγκαταλείπεις κάθε φορά που αισθάνεσαι απαξιωμένος;

Προσδοκάς την τελειότητα ή συγχωρείς τα λάθη; Ενεργείς παρορμητικά ή περιμένεις υπομονετικά; Φωνάζεις και ουρλιάζεις ή αναπνέεις υπομονετικά και ηρεμείς την καρδιά σου; Τροφοδοτείς την οργή σου με πράξεις που την πυροδοτούν ή γαληνεύεις την ψυχή σου, ακούγοντας αυτό που θέλει να σου πει κάθε φορά. Εγκαταλείπεις όταν πρέπει να επιμείνεις ή επιμένεις με τον τρόπο που θέλεις εσύ, όταν πρέπει να παρατηρήσεις την κατάσταση και να πάρεις ειρηνικά τις αποφάσεις σου χωρίς φόβο ή πάθος.

Με εκτίμηση
Ο πόνος σου

Συγγραφέας: Stephanie Parry
Μετάφραση, επεξεργασία κειμένου, Αγγελική Μπολουδάκη, Ειδικός Ψυχικής Υγείας

Πηγή: boloudaki.gr

CoverPhoto: © Ivana Kovač