Αυτός για πλυντήριο σε πήρε

12.06.2017
Αυτός για πλυντήριο σε πήρε

Τρεις φράσεις για να σε ξεφορτωθεί κάποιος όταν του λες πως έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα:

1. "Εσύ είσαι δυνατή/ος, θα τα καταφέρεις!" = εσύ δεν έχεις ανάγκες, είσαι «δυνατός», κάτι σαν ντουβάρι. 
Πολλοί άνθρωποι τα καταφέρνουν μόνοι τους από μικρή ηλικία, απλά επειδή δεν υπήρχε κανείς για να τους βοηθήσει. Όμως και ανάγκες έχουν και φόβους έχουν και όλα όσα χρειάζονται οι υπόλοιποι.

2. "Α, πω πω! Κάτσε να σου πω ΕΓΩ τι έπαθα" = τα μόνα προβλήματα που είναι σημαντικά, είναι τα δικά μου.

3. "Μη χαλιέσαι μωρέ, γίνονται αυτά" = ώχου τώρα που με σκουτουριάζεις! Δεν έχουμε συμφωνήσει ότι δουλειά σου είναι να με κάνεις να γελάω;

Στις σχέσεις μας (φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές) διατηρούμε την εντύπωση ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και φροντίδα, μόνο που πολλές φορές δεν είναι έτσι. Μπορεί κάποιος πράγματι να σε νοιάζεται και να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το αντιμετωπίζεις μια πολύ σοβαρή δυσκολία, γιατί φοβάται την πιθανότητα να σε χάσει (π.χ. να πεθάνεις) και παραλύει στη σκέψη ότι δε μπορεί να βοηθήσει.

Όμως, υπάρχουν και οι άνθρωποι που ενώ διατηρούν φιλίες, γάμους κλπ, στην πραγματικότητα δε μπορούν να σχετιστούν με τους άλλους, καθώς το μόνο που αντιλαμβάνονται είναι οι ανάγκες τους. Μάλιστα, συχνά μας ξεγελούν γιατί έχουν πολύ καλές κοινωνικές σχέσεις, όταν όμως η σχέση γίνεται στενότερη, αποκαλύπτονται.

Βλέπουν τον άλλο σαν μια συνεχή πηγή παροχών: φροντίδας, προσοχής, ενδιαφέροντος, ακόμη και χρημάτων. Η αποστολή του, είναι να ζει για να τους εξυπηρετεί – περίπου όπως η δουλειά του πλυντηρίου είναι να λειτουργεί για να πλένει τα ρούχα και όταν χαλάει τους έρχεται να το κλοτσήσουν γιατί είναι σαν να αθέτησε τη συμφωνία. Ακόμη κι αν προσπαθήσεις να εξηγήσεις τι σε ενόχλησε είναι ικανοί να αντιστρέψουν εντελώς την κατάσταση, να βρουν χίλιους λόγους που δικαιούνται να είναι θυμωμένοι μαζί σου και να επιχειρήσουν να σε γεμίσουν ενοχές.

Πονάει πολύ όταν κάποιος για τον οποίο πίστευες ότι σε νοιάζεται, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά ταυτόχρονα, σου δίνει μια ευκαιρία να καταλάβεις ποιος πραγματικά είναι και να πάρεις τις αποφάσεις σου.

Και ξέρεις κάτι; Έχει δίκιο. Αυτός για πλυντήριο σε πήρε. Κανονικά, θα έπρεπε όχι μόνο να μη χαλάς ποτέ, αλλά να βρεις και τρόπο να απλώνεις μόνος σου τα ρούχα. Αυτός αυτή τη συμφωνία μπορεί να κάνει. Αν θες κανονική σχέση, πρέπει να την αναζητήσεις αλλού. Εκτός βέβαια αν σ’αρέσει να ζεις στριμωγμένος στο 1x1 και να κάνεις το πλυντήριο.

Αλλά μετά, μην παραπονιέσαι που ο άλλος σε κλοτσάει όταν «χαλάς».

***

Ειρήνη Αγαπιδάκη