Τα εντυπωσιακά λιβάδια βρύων της Ισλανδίας

25.09.2017
Τα εντυπωσιακά λιβάδια βρύων της Ισλανδίας

Τα βρύα είναι ένα κοινό φυτό στην Ισλανδία. Αναπτύσσεται άφθονα σε ορεινές περιοχές και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χώρας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά λιβάδια βρύων βρίσκεται στη νότια ακτή της Ισλανδίας, το περίφημο Lava της Eldraun.

Το λιβάδι αυτό δημιουργήθηκε μετά από μια από τις πιο καταστροφικές εκρήξεις. Σε διάστημα οκτώ μηνών, μεταξύ του 1783 και του 1784, οι εκρήξεις του ηφαιστείου Grímsvötn (η λάβα και τα δηλητηριώδη αέρια) σκότωσαν τα μισά βοοειδή και τα άλογα της Ισλανδίας και πολλά πρόβατα.

mossy10.jpg

Εκείνη τη χρονιά, τίποτα δεν αναπτύχθηκε στα χωράφια αλλά και τα ψάρια εξαφανίστηκαν από τη θάλασσα.

Η πείνα σκότωσε περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του νησιού. Αλλά η έκρηξη είχε περισσότερες παρενέργειες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το κλίμα στο Βόρειο Ημισφαίριο επιδεινώθηκε. Στη Βόρεια Αμερική, ο χειμώνας του 1784 έγινε ο μακρύτερος και ένας από τους πιο ψυχρούς.

mossy9.jpg

Μια τεράστια χιονοθύελλα χτύπησε το Νότο, ο ποταμός του Μισισιπή πάγωσε στη Νέα Ορλεάνη και υπήρχαν αναφορές για πάγους στο Κόλπο του Μεξικού. Ο θόρυβος από την έκρηξη έπληξε ανατολικά την Ινδία, αποδυνάμωσε την κυκλοφορία των μουσώνων και οδήγησε σε ξηρασία και αποτυχία στις καλλιέργειες.

mossy8.jpg

Ο λιμός που έπληξε την Αίγυπτο το 1784, ως αποτέλεσμα της έκρηξης, σκότωσε περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού. Οι χειρότερες συνέπειες έγιναν αισθητές στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 1783 ήταν το πιο καυτό και μια σπάνια ζώνη υψηλής πίεσης πάνω από την Ισλανδία έκανε τους ανέμους να στραφούν στα νοτιοανατολικά.

mossy7.jpg

Το δηλητηριώδες σύννεφο μεταφέρθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και η εισπνοή του σκότωσε δεκάδες χιλιάδες. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία προκάλεσε περίπου 23.000 θανάτους. Καθώς ο καιρός έγινε ζεστός, οι καταιγίδες έγιναν πιο έντονες και το δυνατό χαλάζι σκότωνε τα βοοειδή. Ο επόμενος χειμώνας ήταν εξαιρετικά κρύος και προκάλεσε 8.000 επιπλέον θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

mossy6.jpg

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη ανέφεραν σοβαρές ζημιές από πλημμύρες. Στη Γαλλία, μια σειρά αποτυχημένων καλλιεργειών έφερε φτώχεια και πείνα που προκάλεσαν τελικά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789-1799. Σήμερα, το Eldraun Lava Field φαίνεται πολύ γαλήνιο. Το παχύ πράσινο βρύο έχει βοηθήσει να μαλακώσει το τραχύ τοπίο, σχεδόν έχει συγκαλύψει το βίαιο παρελθόν του Eldhraun.

mossy5.jpg

mossy4.jpg

mossy3.jpg

Πηγή: perierga.gr