Οι μοναδικές άγριες Τουλίπες της Χίου

13.04.2020
Οι μοναδικές άγριες Τουλίπες της Χίου

Η Χίος φημίζεται διεθνώς για την χλωρίδα και τον πλούτο των άγριων λουλουδιών της καθώς έχει μία μεγάλη ποικιλία από ορχιδέες που βρίσκονται διάσπαρτες στο νησί αλλά και άγριες τουλίπες που κάθε χρόνο το μήνα Μάρτιο πλημμυρίζουν με χρώμα τις γεωργικές καλλιέργειες κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό μέρος του νησιού.

 20170313-lalades-1.jpg

Οι τουλίπες της Χίου ή αλλιώς "Λαλάδες" όπως ονομάζονται από τους ντόπιους αποτελούν μέρος του γένους Tulipa η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης. Το γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 14 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα.

Η ονομασία τους "Λαλάδες" προέρχεται από το "lale" που είναι η περσική ονομασία της Τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των Τουρκικών στη Χιώτικη διάλεκτο.

20170313-lalades-3.jpg

Στη Χίο φύονται τέσσερα είδη άγριας τουλίπας (Tulipa praecox, Tulipa agenesis, Tulipa clusiana και Tulipa undulatifolia). Η τουλίπα που κοκκινίζει τα λιβάδια της Χίου την άνοιξη είναι η Tulipa Agenensis, ενώ το ένα από τα τέσσερα είδη έχει ριγέ λευκά-κόκκινα άνθη. Τα άνθη τους δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.

20170313-lalades-2.jpg

lalades.jpg

lalades5293.jpg

Πηγή: chiosphotos.gr