Οι γοητευτικά συνδυαστικές φωτογραφίες του Hendrik Kerstens

26.11.2018
Οι γοητευτικά συνδυαστικές φωτογραφίες του Hendrik Kerstens

Στις χαλαρές περιηγήσεις μου στο διαδικτυακό σύμπαν της σημερινής τέχνης και φωτογραφίας, έπεσα πάνω στον Ολλανδό φωτογράφο Hendrik Kerstens (γεν.1956). Ή μάλλον, πάνω στην κόρη του Paula· και στάθηκα σε αυτήν, επειδή η φυσιογνωμία της μου έβγαζε κάτι τόσο έντονα «Βερμεερικό».

hendrik-kerstens-2014.jpeg

Μόνο που η μικρή αυτή Ολλανδέζα «ντύνει» το κεφάλι της όχι με μεταξένια μαντήλια, αλλά με μπανάλ αντικείμενα της καθημερινής ζωής, προκαλώντας κάτι σαν οπτικό αλλόκοτο αναχρονισμό και ξάφνιασμα στον θεατή, ενώ τον κοιτά με πελώρια καταγάλανα μάτια.

hendrik-kerstens-Comme-des-Garcons-2013.jpeg

Η ιδέα ήρθε σταδιακά στον Kerstens, καθώς συνήθιζε να απαθανατίζει την τότε μικρούλα κόρη του στις διάφορες φάσεις της ζωής της, από το 1995 και έπειτα, παρατηρώντας αίφνης πόσο αυτή του θύμιζε πρόσωπα από τους αριστουργηματικούς πίνακες των Φλαμανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα.

 hendrik-kerstens-Tissue-2015.jpeg

Η ιδέα του ήταν να της στολίσει το κεφάλι και τον αυχένα με συνήθη χρηστικά αντικείμενα της σύγχρονής μας πραγματικότητας, όπως πλαστικές σακούλες, πετσέτες, ρόλεϊ, αμπαζούρ, αντί για μαντήλια και κολάρα.

hendrik-kerstens-Aluminium-2012.jpeg

Τα πορτραίτα αυτά της Paula εκτίθενται πλέον σε γκαλερί και, ποιος ξέρει, μπορεί να κλέβουν λίγο τη δόξα από την κοπέλα με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι.

Hendrik-Kerstens-Photographs-his-Daughter-in-the-Style-of-Dutch-Masters-with-a-Twist-Yellowtrace-06.jpg

hendrik-kerstens-0.jpg

 hendrik-kerstens-aug2008-_2MB.jpg

hendrik-kerstens-dec2012_2MB.jpg

hendrik-kerstens-jul2008.jpg

hendrik-kerstens-mar2011.jpg

hendrik-kerstens-20.jpg

hendrik-kerstens--2014.jpg

hendrik-kerstens-159.jpg

hendrik-kerstens-jun2011_2MB.jpg

hendrik-kerstens-aug2008.jpg

hendrik-kerstens-2MB.jpg

hendrik-kerstens-feb2009_2MB.jpg

 

της Ειρήνης Βεργοπούλου

Πηγή: dimartblog.com  • Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

    Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.