Μια κατάλευκη παραλία από κοχύλια

23.10.2017
Μια κατάλευκη παραλία από κοχύλια

Η Περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς Shark Bay της Αυστραλίας φιλοξενεί την Shell Beach, μία από τις δύο μόνο περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου η άμμος της αντικαθίσταται εντελώς από κοχύλια. Φανταστείτε δισεκατομμύρια λευκά κελύφη να καλύπτουν μια τεράστια έκταση...

Βρίσκεται στη δυτική άκρη της αυστραλιανής ηπείρου και εκτείνεται σε 70 χιλιόμετρα, γεγονός που την κάνει να μοιάζει με μια ατέλειωτη θάλασσα κοχυλιών που συναντά τον ωκεανό.

Και αν σκέφτεστε ότι τα κοχύλια αποτελούν μόνο ένα επιφανειακό στρώμα, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένα σημεία φτάνουν τα 10 μέτρα βάθος.

shell-beach7.jpg

Είναι ενδιαφέρον ότι τα δισεκατομμύρια κοχύλια που συνθέτουν την παραλία προέρχονται από ένα και μόνο είδος μαλακίων που ζει στην περιοχή λόγω δύο σημαντικών παραγόντων: Πρώτον, η Shell Beach βρίσκεται στο πιο εσωτερικό μέρος της Sharky Bay με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παλίρροια και δεύτερον η γεωλογία περιοχής διπλασιάζει το επίπεδο της αλατότητας του Ινδικού Ωκεανού κρατώντας τα μαλάκια στον κόλπο.

shell-beach2.jpg

Ανεξαρτήτως της παλίρροιας και των φυσικών θηρευτών, τα μικρά μαλάκια ζουν στο βυθό εδώ και χιλιάδες χρόνια και τα δισεκατομμύρια των κοχυλιών τους βγαίνουν στην ακτή. Αν και μικρά -μόνο μερικά χιλιοστά σε μέγεθος- καλύπτουν όλη την παραλία.

shell-beach5.jpg

Μάλιστα, τα κελύφη είναι τόσα πολλά που έχουν χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο κτηρίων, συμπιέζοντάς τα σε δομικά στοιχεία. Η πρακτική ήταν πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, αλλά από τότε έχει διακοπεί μετά την εισαγωγή της περιοχής στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1991.

shell-beach.jpg

snowhite1-750x400.jpg

snowhite2.jpg

snowhite3.jpg

snowhite4.jpg

snowhite5.jpg

snowhite6.jpg

snowhite7.jpg

snowhite8.jpg

shell-beach6.jpg

Πηγή: perierga.gr