Μια φάτνη με μια τρύπα από σφαίρα, το νέο έργο του Banksy στη Βηθλεέμ

23.12.2019
Μια φάτνη με μια τρύπα από σφαίρα, το νέο έργο του Banksy στη Βηθλεέμ

Με μια τρύπα από σφαίρα στη θέση ενός αστεριού ο διάσημος Banksy δίνει τη δική του εκδοχή της φάτνης, με το έργο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο instagram, λίγο καιρό αφότου παρουσίασε την τελευταία του τοιχογραφία με το έλκηθρο του Άη Βασίλη να σέρνει ένα παγκάκι, στο οποίο κοιμάται ένας άστεγος, στον ουρανό.

Αυτή τη φορά το έργο του τοποθετήθηκε στη Βηθλεέμ, και με αυτό ο καλλιτέχνης θέλει να δώσει ένα μήνυμα και να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς ζουν οι Παλαιστίνιοι σε μια πόλη χωρισμένη στα δυο.

Το έργο παρουσιάζει τη σκηνή της Γέννησης με τη Μαρία, τον Ιωσήφ και το Θείο Βρέφος, αλλά αντί για το αστέρι που κρέμεται πάνω από τη Φάτνη και οδηγεί τους Μάγους, υπάρχει μια μεγάλη τρύπα που διαπερνά ένα επιβλητικό γκρίζο τοίχο.

Το έργο εμφανίστηκε στο Walled Off Hotel, το ξενοδοχείο του Μπάνκσι που άνοιξε το 2017 και βρίσκεται σε απόσταση μόλις τεσσάρων μέτρων από το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, ενώ έχει τη «χειρότερη θέα από οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο στον κόσμο», σύμφωνα με τον Banksy. Και τα εννέα δωμάτια που διαθέτει «βλέπουν» στο αφιλόξενο τείχος. Το Walled Off Hotel που είναι διακοσμημένο από τον μυστηριώδη καλλιτέχνη του δρόμου εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017. Ένα πιάνο μπαρ αποικιακής περιόδου και μια γκαλερί τέχνης έργων που δημιουργήθηκαν στην Παλαιστίνη συμπληρώνουν το παράξενο σκηνικό, ενώ κομμάτια από γκράφιτι είναι σκορπισμένα σε όλα τα δωμάτια.

mpanksi.24.png 

Στην καινούργια του εγκατάσταση οι λέξεις «αγάπη» και «ειρήνη» είναι γραμμένες στα αγγλικά και τα γαλλικά στα μικρά τσιμεντένια μπλοκ της φάτνης, που αποτελούν μια προσομοίωση των τσιμεντένιων μπλοκ του τείχους.

«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναδείξουμε με διαφορετικό τρόπο την ιστορία της Βηθλεέμ, την ιστορία των Χριστουγέννων – να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο για το πώς ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Βηθλεέμ», είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου. Σε ένα από τα δωμάτια, γνωστό και ως “Banksy’s Room”, υπάρχει ένα γκράφιτι με έναν Παλαιστίνιο και έναν Ισραηλινό που παίζουν μαξιλαροπόλεμο.

 bithleem-me-ta-erga-tou-mpanksi.w_l.jpg

Το Ισραήλ άρχισε να κατασκευάζει το τείχος της Δυτικής Όχθης με τμήματα σκυροδέματος, το 2002 κατά τη διάρκεια της παλαιστινιακής εξέγερσης. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο τοίχος είναι απαραίτητος για την αποφυγή επιθέσεων, αλλά οι Παλαιστίνιοι λένε ότι τους χωρίζει από την Ιερουσαλήμ.

Ο Banksy είναι γνωστός για πλήθος πολιτικών δηλώσεων για το παλαιστινιακό και έχει κάνει και άλλα έργα σε παλαιστινιακά εδάφη. Ένα από αυτά είναι το κορίτσι με τα μπαλόνια που το τραβούν πάνω από το Τείχος, ενώ θεωρείται ότι μπήκε στη Γάζα για να κάνει το γκράφιτι που απεικόνιζε την ελληνική θεά Νιόβη, σε ένα κατεστραμμένο σπίτι. Οι εορταστικές ημέρες στη Βηθλεέμ κορυφώνονται με τη λειτουργία στην εκκλησία που χτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς.

 

Κείμενο: ελc team
Πηγή: elculture.gr