Κρυμμένα έργα τέχνης στις άκρες των βιβλίων

27.03.2019
Κρυμμένα έργα τέχνης στις άκρες των βιβλίων

Αυτή η μορφή διακόσμησης στις άκρες των βιβλίων ήταν πολύ δημοφιλής από τον 18ο αιώνα μέχρι και στις αρχές του 20ού. Ωστόσο, μερικά από τα πρώιμα παραδείγματα αυτής της ζωγραφικής, ανάγονται στον 10ο αιώνα.

Οι πρώτες εικονογραφήσεις του είδους ήταν απλές διακοσμήσεις από χρυσό κι άλλα χρώματα. Ομως, οι ζωγραφιές στις άκρες των βιβλίων αρχίζουν να διαδίδονται και να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς από τα μέσα του 17ου αιώνα.

Οι πίκανες έγιναν πιο περίτεχνοι, με πλήρη έγχρωμη απεικόνιση τοπίων, πορτρέτων και θρησκευτικών σκηνών. Η τεχνική κορυφώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.

Οι ζωγραφιές δείχνουν πια με πολύ περισσότερες παραλαγές, καλύπτουν μερικές φορές και τις δύο πλευρές των σελίδων, ενώ ορισμένοι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν και μια τρίτη σκηνή κυρίως στην άκρη του βιβλίου, η οποία φαίνεται όταν αυτό είναι κλειστό.

Η θεματολογία τους περιελάμβανε από τοπία μέχρι ερωτικές σκηνές από λαϊκά μυθιστορήματα. Σε πολλές περιπτώσεις στις μπροστινές άκρες των βιβλίων ζωγράφιζαν σκηνές που απεικόνιζαν ένα θέμα, το οποίο σχετίζεται με το βιβλίο. Άλλες φορές πάλι όχι.

Η συλλογή Ralph H. Wark στη βιβλιοθήκη Earl Gregg Swem στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ Πολιτειών της Αμερικής, φιλοξενεί περισσότερα από 700 τέτοια σπάνια βιβλία με πίνακες ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένων μερικών κάθετων πορτραίτων και διπλών ακρών.

Βίντεο Cornell University/ Αντίγραφο του βιβλίου «Kim» του Rudyard Kipling

 fore-edge-paint1.jpg

 fore-edge-paint1a.jpg

 fore-edge-paint1b.jpg

Photo Credit Petrina Jackson/University of Virginia/ «Thoughts on Hunting: in a Series of Familiar Letters to a Friend» (Σκέψεις για το κυνήγι: σε μια σειρά γνωστών επιστολών σε ένα φίλο). Εκδόθηκε το 1820 και είναι διπλά ζωγραφισμένο

 fore-edge-paint2.jpg

Photo Credit Miami University Libraries / «The Poetical Works and Essays» (Ποιητικά έργα και δοκίμια) του Oliver Goldsmith. Εκδόθηκε το 1820

 fore-edge-paint3.jpg

Photo Credit Miami University Libraries / «Scottish Poems of the Sixteenth Century» (Σκοτσέζικα ποιήματα του 16ου αιώνα). Εκδόθηκε το 1801

 fore-edge-paint4.jpg

Photo Credit Miami University Libraries / Έργο του P. J. de Béranger, το οποίο εκδόθηκε το 1835

 fore-edge-paint5.jpg

Photo Credit Miami University Libraries / «The fortunes of Nigel» (Οι περιουσίες του Νάιτζελ)του Sir Walter Scott. Εκδόθηκε το 1871

 fore-edge-paint6.jpg

Photo Credit Brandeis University Library

 fore-edge-paint7.jpg

Photo Credit Brandeis University Library

 fore-edge-paint8.jpg

Photo Credit Brandeis University Library

fore-edge-paint.jpg

Photo Credit Melissa Kunz/University of Tulsa/ «The Heavens: The Seasons» του Robert Mudie. Γράφτηκε το 1836, με θέμα την αστρονομία.

 

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

   • Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

    Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.