Η «Κιβωτός των Σπόρων» (video)

29.03.2019
Η «Κιβωτός των Σπόρων» (video)

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Βρίσκεται στο νησί Σπιτσβέργη του Νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια απόσταση 1120 χλμ..

i kivotos ton sporon4

Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει σπόρους από κάθε γνωστό είδος φυτού του πλανήτη.

i kivotos ton sporon22 

Η κατασκευή της κόστισε 8 εκ. δολάρια ΗΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση. Διοικείται μετά από τριμερή συμφωνία της Νορβηγικής κυβέρνησης, του διεθνούς οργανισμού Global Crop Diversity Trust και του Nordic Genetic Resource Center (Κέντρο Γενετικών Πόρων των Σκανδιναβικών χωρών).

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων χτίστηκε σε ένα παλιό ορυχείο και στο εσωτερικό του υπάρχουν κρυμμένα αποθέματα σπόρων από όλη τη διατροφική αλυσίδα. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό για να αποφύγει την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και πολύ βαθιά στη γη για να είναι προστατευμένο ακόμη και από μία πυρηνική έκρηξη ή σύγκρουση μεγάλου μετεωρίτη με τη Γη.

 i kivotos ton sporon5

Ο βασικός σκοπός της «Κιβωτού των Σπόρων», είναι η προστασία της βιοποικιλότητας προσφέροντας ένα οργανωμένο χώρο αποθήκευσης επιπρόσθετα στις κατά τόπους τράπεζες σπόρων. Η διαχείριση των τοπικών αποθηκών πολλές φορές οδηγεί σε απώλεια ειδών. Η πρόσβαση στους σπόρους ορίζεται από τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών. 

Το 2017, το Διεθνές Κέντρο για τη Γεωργική Έρευνα στις Ξηρές Περιοχές κατέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα πάνω από 15.000 δείγματα από τη Συρία μαζί με σπόρους από το Μπενίν, την Ινδία, το Πακιστάν, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Βοσνία, τη Λευκορωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

 i kivotos ton sporon 3

Το 2019, ανάμεσα στο απόθεμα σπόρων εντάχθηκαν και 21.500 σπόροι της ευρύτερης οικογένειας της κάνναβης και οι οποίοι έχουν κατατεθεί από επιστημονικά σωματεία από 17 διαφορετικές χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πολωνία, και η Βόρεια Κορέα.

i kivotos ton sporon000 

Η τράπεζα των σπόρων, είναι επίσης γνωστή με το προσωνύμιο «θησαυροφυλάκιο του τέλους του κόσμου», αν και η πλειοψηφία των επιστημόνων διαφωνεί με αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα του Σβάλμπαρντ είναι η διασημότερη, αλλά υπάρχουν συνολικά 1.700 αντίστοιχες τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.

Πηγή: ecozen.gr