Η «γυάλινη παραλία» στην Καλιφόρνια

17.08.2019
Η «γυάλινη παραλία» στην Καλιφόρνια

Κανείς δεν το πίστευε πως μια χωματερή στην Καλιφόρνια, θα γινόταν μετά από χρόνια προστατευόμενη περιοχή και οι τόνοι των γυαλιών θα μετατρέπονταν σε εκπληκτικά πολύχρωμα βότσαλα!

Η παραλία Φορτ Μραγκ (Fort Bragg) που σήμερα είναι γνωστή ως «γυάλινη παραλία» (Glass Beach), από τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν η χωματερή για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

glass_beach_california_fort_bragg_1.jpg

Κάθε μορφής σκουπίδι πετιόταν από την άκρη του γκρεμού στην παραλία, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τότε, η πληθυσμιακή έκρηξη οδήγησε τους περισσότερους κατοίκους να εγκαταλείψουν τον τόπο και μαζί τη χωματερή.

Το 1960, οι δημοτικές αρχές έκλεισαν την παραλία ως παράνομη χωματερή, ενώ παράλληλα άρχισε ο καθαρισμός της από τα μεγαλύτερα σκουπίδια που είχαν πεταχτεί εκεί.

glass_beach_california_fort_bragg_2.jpg

Όμως, τα κύματα που την χτυπούσαν, έκαναν επί δεκαετίες τη δουλειά τους. Στρογγύλεψαν και λείαναν τις άκρες των γυαλιών, που έσπασαν σε χιλιάδες μικρότερα και ακίνδυνα, κομμάτια, σαν βότσαλα.

glass_beach_california_fort_bragg_6.jpg

Δεν πέρασε πολύς καιρός έως ότου δόθηκε το όνομα Glass Beach, ενώ στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα τα 20 στρέμματα της παραλίας χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι η μοναδική που δημιουργήθηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

glass_beach_california_fort_bragg_7.jpg

Η Glass Beach έχει γίνει πολύ δημοφιλής με τους τουρίστες, πολλοί από τους οποίους παίρνουν, παράνομα, ως ενθύμια ελκυστικά πολύχρωμα κομμάτια γυαλιού. Σε όλες τις παραλίες απαγορεύεται να ρίχνεις σκουπίδια, όμως εδώ δεν επιτρέπεται να τα πάρεις μαζί σου…

glass_beach.jpg

glass_beach_california_fort_bragg_3.jpg

unnamed.jpg

glass_beach_california_fort_bragg_4.jpg

glass_beach_california_fort_bragg_5.jpg

glass_beach_california_fort_bragg_8.jpg

glass_beach_california_fort_bragg_9.jpg

unnamed-1.jpg

glass_beach_california_fort_bragg_10.jpg

glass_beach_california_fort_bragg_11.jpg

 

(με πληροφορίες και εικόνες από Kuriositas)

 Πηγή: snoopit24.com