Η φύση στα καλύτερά της

01.12.2017
Η φύση στα καλύτερά της

Διαγωνισμός Nature’s Best Photography Windland Smith Rice Awards.

Από περισσότερες από 26.000 συμμετοχές που υποβλήθηκαν, επιλέχθηκαν εξήντα φωτογραφίες, για να αναδείξουν το εξαιρετικό έργο φωτογράφων από 59 χώρες.

Οι εικόνες συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με τις τεχνικές δεξιότητες του καλλιτέχνη, καλώντας τον κόσμο να ανακαλύψουν τη φύση μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.

Μεγάλος νικητής/Αφρικανικά λιοντάρια, Προστατευόμενη περιοχή Μασάι Μάρα, Κένυα/Photo Lakshitha Karunarathna

 nature-best-photography.jpg

Τα λιοντάρια είναι κοινωνικά. Τα θηλυκά και οι απόγονοί τους ζουν μαζί με υπερηφάνεια. Ήταν νωρίς το πρωί στην κοιλάδα του Great Rift, όταν ψάχναμε για μια περίφημη υπερηφάνεια των λιονταριών. Δεδομένου ότι έκανε πολύ κρύο, τα θηλυκά ήταν μαζεμένα το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας ομάδες και μένοντας κοντά. Η συγκεκριμένη ομάδα τράβηξε την προσοχή μου, καθώς κοιτούσαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Καμηλοπαρδάλεις, Εθνικό πάρκο Σαμπουρού, Κένυα/Photo Piper Mackay

nature-best-photography1.jpg

Διαγωνισμοί «πυγμαχίας» για την κοινωνική ιεραρχία και προετοιμασίας για ανταγωνισμό με τα παλαιότερα αρσενικά για πρόσβαση στα θηλυκά. Ενώ οδηγούσαμε στο εκπληκτικό τοπίο, συναντήσαμε πέντε ζευγάρια νεαρών καμηλοπαρδάλων που πάλευαν για κυριαρχία. Οι λαιμοί έπαιρναν μορφή τόξου, προκαλώντας χτυπήματα στους αντιπάλους τους.

Γουέστερν Γκριμπς (Western Grebes), Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ/Photo Thanh Tran

nature-best-photography2.jpg

Περίμενα για ώρες να πιάσω ένα ζευγάρι να χορεύει τον ερωτικό χορό, κατά τον οποίο επιλέγουν το ένα το άλλο ως σύντροφο.

Μαύρη Αρκούδα Κερμόντε, Βρετανική Κολούμπια, Καναδάς/Photo Daisy Gilardini

nature-best-photography3.jpg

Υποείδος της μαύρης αρκούδας της Βόρειας Αμερικής. Εχει γούνα λευκή ή μπεζ λόγω ενός μεταλλαγμένου γονιδίου. Ζει μόνο στη δασική περιοχή Great Bear Rainforest. Το ενδιαφέρον μου ξεκίνησε το 2011, όταν ανακάλυψα μια πρόταση για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω του δάσους. Μαζί με άλλους περιβαλλοντικούς οργανισμούς που αμφισβήτησαν το σχέδιο, ο στόχος μου ήταν να βοηθήσω στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του πλούσιου οικοσυστήματος και του σπάνιου ζώου.

Εκρηξη ηφαιστείου Κολίμα, Μεξικό/Photo Sergio Tapiro Velasco

nature-best-photography4.jpg

Το ηφαίστειο Κολίμα του νοτιοδυτικού Μεξικού είναι ένα από τα πιο ενεργά στη Βόρεια Αμερική. Τον Δεκέμβριο του 2015, βρισκόμουν 8 μίλια μακριά, για να καταγράψω κάποια δραστηριότητα. Εκείνη τη νύχτα, υπήρχε πυράκτωση πάνω στον κρατήρα – ένα σήμα ότι κάτι έμελλε να συμβεί. Άρχισε να εμφανίζεται μια στήλη τέφρας, ακολούθησαν βράχια και μικρές ροές λάβας, ενώ μια τεράστια αστραπή φώτισε την περιοχή. Αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα, που ονομάζεται «βρώμικη καταιγίδα», συμβαίνει όταν σωματίδια τέφρας στο ηφαιστειακό ρεύμα συγκρούονται, δημιουργώντας στατικά φορτία.

Θαλάσσια λιοντάρια, Νήσος Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ/Photo Andrew Sallmon

nature-best-photography5.jpg

Είναι άκρως κοινωνικά και έξυπνα. Μπορούν να παραμείνουν υποβρύχια από δύο έως δέκα λεπτά. Συχνά καταδύονται, κατά μέσο όρο, από 26 μέχρι 97 μέτρα. Είναι γνωστό ότι πηγαίνουν αρκετά κάτω από τα 198 μέτρα. Στο τέλος της κατάδυσης, πέντε νεαρά θαλάσσια λιοντάρια μας διασκέδαζαν.

Άβυσος Ανιούμας (Anhumas Abyss), Μπονίτο, Βραζιλία/Photo Marcio Cabral

nature-best-photography6.jpg

Πρόκειται για ένα υπόγειο σπήλαιο με μια κρυστάλλινη λίμνη, με βάθος μεγαλύτερο από 79 μέτρα. Ένας επισκέπτης πρέπει να εισέλθει μέσα από ένα στενό άνοιγμα στην κορυφή του θαλάμου. Το κολύμπι με αναπνευστήρα και η κατάδυση στη λίμνη αποκαλύπτουν εκπληκτικό τοπίο. Η φωτογραφία ελήφθη σε βάθος 15 μέτρων.

Τίγρεις της Βεγγάλης, Απειλούμενο είδος, Εθνικό Πάρκο Ranthambhore, Ρατζαστάν, Ινδία/Photo Rahul Sachdev

nature-best-photography7.jpg

Σε μια επίσκεψη στο Πάρκο, παρακολουθούσα μια οικογένεια τριών τίγρεων και της μητέρας τους. Περίπου 20 λεπτά πριν φύγουμε, η οικογένεια εμφανίστηκε με τα παιδιά να αναπτύσσουν σημάδια επιθετικότητας μεταξύ τους. Μια συμπεριφορά, όχι ασυνήθιστη μεταξύ των τίγρεων, που μάθαιναν να διαχωρίζουν την επικράτειά τους. Αυτή η δραματική σκηνή συνέβη ακριβώς μπροστά από το όχημά μας.

Καφέ αρκούδες, Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κλάρκ, Αλάσκα, ΗΠΑ/Photo Ashleigh Scully

nature-best-photography8.jpg

Τα αρκουδάκια παραμένουν με τις μητέρες τους από δύο μέχρι τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων μαθαίνουν τεχνικές επιβίωσης: πώς να κυνηγούν, να ψαρεύουν, να τρέφονται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Τον περασμένο Ιούνιο, πέρασα κάποιο χρόνο παρατηρώντας μια καφέ αρκούδα με τα δύο παιχνιδιάρικα μωρά της.

Τσιτάχ, Μασάι Μάρα, Κένυα/Photo David Lloyd

nature-best-photography9.jpg

Το ταχύτερο χερσαίο θηλαστικό στον κόσμο. Οι διευρυμένοι πνεύμονες, τα επινεφρίδια και τα ρουθούνια επιτρέπουν την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων αέρα, ενώ η ουρά παρέχει επιπλέον ισορροπία. Αυτό το δέντρο ήταν το τέλειο σημείο επιφυλακής για μια μητέρα τσιτάχ, η οποία έψαχνε γεύμα για την ίδια και τα δύο μικρά της.

Χέλι κορδέλα, Ινδονησία, Lembeh Strait/Photo Eduardo Acevedo

nature-best-photography10.jpg

Συχνά παρατηρείται σε άμμο, λάσπη ή σε κοράλλια. Θα μείνει μερικές φορές στην ίδια τρύπα για μήνες ή και χρόνια. Τρέφονται με μικρά ψάρια. Τα ενήλικα έχουν φωτεινό μπλε και κίτρινο ή μαύρο και κίτρινο. Το χέλι κορδέλα φτάνει κατά μέσο όρο το ένα μέτρο και μπορεί να έχει διάρκεια ζωής έως και τριάντα χρόνια. Είναι ασυνήθιστο να βρίσκεις αυτά τα χέλια να κολυμπούν ελεύθερα, κάτι που με ενθουσίασε περισσότερο για αυτή τη φωτογραφία.

 

Πηγή: snoopit24.com