Εντυπωσιακές προθήκες καταστημάτων

25.03.2018

Μια θαυμάσια συλλογή από χώρους Αρ Νουβό σε όλο τον κόσμο!

Ο γαλλικός όρος Αρ Νουβό (Art Nouveau), που σημαίνει «Νέα Τέχνη», θεωρείται το πρώτο μοντέρνο στυλ του 20ού αιώνα, το οποίο έρχεται έντονα αντιμέτωπο με τα ιστορικά στυλ και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Με δύναμη στις εικαστικές τέχνες, τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, η Art Nouveau ήταν ένα επαναστατικό στυλ που αψήφησε τους κανόνες της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας και της μαζικής παραγωγής, συχνά δείχνοντας και χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές και υπογραμμίζοντας τη χειροτεχνία.

Οι καλλιτέχνες της Art Nouveau αγάπησαν την ελευθερία και αψήφησαν την ακριβή γεωμετρία των νεοκλασικών μορφών.

Αν και όλα άρχισαν στο Παρίσι, άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βιέννη, η Βαρκελώνη, η Γλασκώβη, το Μόναχο, οι Βρυξέλλες, το Τορίνο και ακόμη και ορισμένες πόλεις της Σκανδιναβίας, όπως το Άλεσουντ στη Νορβηγία, υιοθέτησαν το μοντέρνο στιλ.

Το πολύχρωμο κίνημα εμφανίστηκε γύρω στο 1890, αλλά έγινε γνωστό το 1895, όταν ο διάσημος έμπορος τέχνης Ζίνγκφριντ Μπινγκ (Siegfried Bing) άνοιξε μια γκαλερί στο Παρίσι με τίτλο «Maison de l’Art Nouveau», παρουσιάζοντας διάφορα έργα που δημιουργήθηκαν σε αυτό το ιδιαίτερο ύφος.

Από τότε που εμφανίστηκε αυτό το στυλ υπήρξε για αντιφατική συζήτηση μεταξύ αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών και σχεδιαστών. Μερικοί αγαπούσαν το νέο στυλ, ενώ άλλοι δεν το αποδέχονταν.

Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά η Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού του 1900 έφερε πραγματικά την Art Nouveau στις μάζες, και την ενσωμάτωσε στον λαϊκό πολιτισμό της εποχής.

Το κίνημα δεν κράτησε πολύ και λιγότερο από μια δεκαετία μετά την καλλιτεχνική διαφήμιση και την άνθηση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισε να υποχωρεί.

Το κίνημα που διαμόρφωσε την ταυτότητα πολλών πόλεων και επηρεάστηκε βαθιά από την τέχνη και την αρχιτεκτονική, μετά το 1905 και με την αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τελείωσε επίσημα.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα η Art Nouveau εξακολουθεί να είναι παρούσα σε πολλές πόλεις, τόσο μέσα από την τέχνη, όσο και την αρχιτεκτονική.

Πόρτο

italy.jpg

Βαρκελώνη

barcelona1.jpg

Σαλίσμπερι

salisbury11.jpg

Βαρκελώνη

art-nouveau3.jpg

barcelona.jpg

Βρυξέλλες

brussels-belgium.jpg

Σαλίσμπερι

salisbury.jpg

cafe-majestic-porto-portugal.jpg

Πηγή: snoopit24.com  • Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

    Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.