Το τραγούδι της κολάσεως κρυμμένο σε έναν πίνακα (video)

14.03.2014
Το τραγούδι της κολάσεως κρυμμένο σε έναν πίνακα (video)

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπός είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους (και τρομακτικούς) πίνακες της Αναγέννησης. Υπολογίζεται ότι το σπουδαίο αυτό τρίπτυχο δημιουργήθηκε μεταξύ του 1490 και του 1510, σε μια εποχή που ο Bosch ήταν στο απόγειο της καλλιτεχνικής του καριέρας.

Το πρώτο φύλλο του πίνακα απεικονίζει τη δημιουργία και την ιστορία του Αδάμ και της Εύας. Το κεντρικό φύλλο είναι ένα τοπίο που θυμίζει κήπο γεμάτο με φανταστικά πλάσματα και γυμνές ανδρικές και γυναικείες φιγούρες, ανάμεσα σε διάφορα ζώα, φυτά, και φρούτα.

Το εντυπωσιακότερο κομμάτι του πίνακα, όμως, είναι μάλλον το τελευταίο, το οποίο είναι μια απεικόνιση της κόλασης και της καταδίκης, γεμάτο διαβόλους και δαίμονες να βασανίζουν με φρικτούς τρόπους τα θύματά τους.

Αλλά κάπου στη μέση όλης αυτής της εικονικής φρίκης, μπορεί κανείς να διακρίνει μια παρτιτούρα που είναι τυπωμένη πάνω στα οπίσθια ενός "αμαρτωλού". Ο κόσμος της τέχνης για κάποιο λόγο αγνόησε αυτή η παράξενη λεπτομέρεια, μέχρι που μια blogger, η Amelia, παρατήρησε τη μελωδία και αποφάσισε ότι άξιζε τον κόπο να την παίξει και να την ηχογραφήσει.

kolasi

Σκηνή από το τρίτο φύλλο του Κήπου των Επίγειων Απολαύσεων

inners

Αν λοιπόν ρωτούσαμε τον Μπός ποιος είναι ο ήχος της κολάσεως, μάλλον θα μας σιγοτραγουδούσε το παρακάτω:

Πηγή: pathfinder.gr