Το facebook "γνωρίζει" πότε θα χωρίσεις

30.10.2013
Το facebook "γνωρίζει" πότε θα χωρίσεις

Επιστήμη ή κοινωνικοί αλγόριθμοι με... "κληρονομικό χάρισμα"; To facebook πάντα προέτρεπε τους χρήστες για λίγη παρπάνω του επιτρεπτού παρακολούθηση.

Με ποιον έχει ο τάδε συχνά 'παρε-δώσε'; Ποιους έχουμε κοινούς φίλους; Σε ποια ποστ έκανε κάποιος like; Τι σκοπούς εξυπηρετεί; Όλα αυτά αποτελούν κατα καιρούς, πρώτης τάξης υλικό για κουτσομπολίστικα σχόλια και αγωνιώδη P.M. Μια πρόσφατη έρευνα του Cornell University όμως, δείχνει ότι εκτός από τροφή για κουτσομπολιό, το facebook μπορεί να απαντήσει πολύ πιο καίρια ερωτήματα, όπως... πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει μια σχέση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cornell, με τη βοήθεια ενός senior προγραμματιστή του facebook, μελέτησαν μια σειρά από κοινωνικούς αλγόριθμους που προκύπτουν από τον τρόπο δικτύωσης 1,3 εκατομμυρίων τυχαίων χρηστών (που δηλώνουν "σε σχέση"). Πρόκειται για την ίδια μέθόδο που χρησιμοποιεί το facebook για να 'σερβίρει' πιο στοχευμένες ειδήσεις, διαφημίσεις και status updates.

Έτσι λοιπόν διαπίστωσαν ότι, αν και οι κοινοί φίλοι μεταξύ ενός ζευγαριού παίζουν τον κύριο ρόλο, η "υψηλή διασπορά" σε mutual friends - δηλαδή όταν οι κοινοί φίλοι (με όρους facebook) ενός ζευγαριού δεν συνδέονται μεταξύ τους - αποτελεί μια ικανή συνθήκη για να εντοπιστεί το... ποιος κοιμάται με ποιόν και το αν η σχέση θα έχει ή όχι διάρκεια. Και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια! Στον επόμενο καυγά με αφορμή το facebook, λοιπόν, αντί για ο,τιδήποτε άλλο, ρίχτε το φταίξιμο στην ... επιστήμη!

Πηγή:http://www.lifo.gr/