Το αψέντι, το ποτό που τρέλανε τον Βαν Γκογκ έγινε ξανά της μόδας

21.11.2013
Το αψέντι, το ποτό που τρέλανε τον Βαν Γκογκ έγινε ξανά της μόδας
BBC: Το αψέντι, το ποτό που τρέλανε τον Βαν Γκογκ έγινε ξανά της μόδας- Ποια είναι η αλήθεια για τις παραισθήσεις. «Γνωστό ως το ποτό που οφείλεται για την μετατροπή τον καφέ της Montmartre σε παράδεισο αλκοολικών, η πράσινη νεράιδα πλημμυρίζει το μυαλό με παραισθήσεις, γνωστό και ως το ποτό το οποίο οδήγησε τον Βαν Γκογκ στην τρέλα με αποτέλεσμα να κόψει το αριστερό του αυτί...η τουλάχιστον έτσι λέει ο θρύλος.
 
Η ιστορία του αψέντι το οποίο έχει ''αναστηθεί'' στο Παρίσι είναι τόσο πυκνή όσο το ίδιο το ποτό».
 
Ετσι αρχίζει το BBC το ρεπορτάζ του για το αψέντι, το ποτό που είναι γνωστό αλλιώς και ως η «πράσινη νεράιδα», ένα ποτό ευρύτατα διαδεδομένο στη Γαλλία και συνδεδεμένο με ιστορίες εγκλημάτων αλλά και μοναδικών εμπνεύσεων καλλιτεχνών, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επήρεια του.
 
Το BBC στο ρεπορτάζ του αναφέρει πως το αψέντι έγινε και πάλι της μόδας στη Γαλλία, με τον ρεπορτέρ να εντοπίζει τον Φρανκ Κοζίν, έναν από τους παρασκευαστές του ο οποίος του αναλύει την ιστορία της «πράσινης νεράιδας»:«Το αψέντι κατ αρχήν παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά: Το φυτό αψίνθιο και ο γλυκάνισος». Ο λόγος ωστόσο που σύμφωνα με το αγγλικό δίκτυο το αψέντι έγινε τόσο δημοφιλές, που οι καταναλωτές το προτιμούσαν 6 φορές περισσότερο από το κρασί, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον θρύλο, οι βιομηχανίες κρασιού να ενορχηστρώσουν δολοφονίες οι οποίες οφείλονταν στην παράνοια που προκαλούσε η κατανάλωση αψέντι.
 
«Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν είναι αληθινά τα όσα λέγονταν», υποστηρίζει ο Κοζίν ο οποίος επισημαίνει πως τα επίπεδα θουγιόνης (η τοξική ουσία για την παρασκευή του ποτού) είναι πολύ χαμηλά αν και έχουμε σεβαστεί την παλιά συνταγή.
 
absinthe
 
Το αψέντι, το ποτό που τρέλανε τον Βαν Γκογκ έγινε ξανά της μόδας- Ποια είναι η αλήθεια για τις παραισθήσεις. Στη συνέχεια, το BBC αναφέρει πως έγινε η απαγόρευση στην παρασκευή του αψέντι λόγω της θουγιόνης, η οποία κατηγορήθηκε ως η ουσία που προκαλεί παραισθήσεις, απαγόρευση η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 2007. «Ωστόσο ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε θουγιόνη. Δεν έχει τόσο δυνατή επίδραση όσο ένα παραισθησιογόνο. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή επίδραση», υποστηρίζει ο Κοζίν.
 
Μετά την επίσκεψη στον Κοζίν, το BBC μας μεταφέρει στο κατάστημα το οποίο έχει καθ αποκλειστικότητα την πώληση αψέντι, με την ονομασία «Η γωνιά του Αψέντι». Ο ιδιοκτήτης του Σαντιάγο Ροντρίγκεζ αφηγείται μερικά ευτράπελα που έχουν συμβεί: «Ακόμη και στο Παρίσι αρκετοί άνθρωποι έρχονται στο μαγαζί και μας λένε ''νόμιζα ότι είναι παράνομο, πως το πουλάτε; Θα καλέσω την αστυνομία. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως είναι ναρκωτικό, παραισθησιογόνο. Αλλά κάνουν λάθος. Οταν πίνεις μερικά ποτήρια, το αψέντι σε κρατά ξύπνιο, ζωντανό».
 
vertdabsinthe
 
Κλείνοντας, το BBC επισκέπτεται την Βαστίλη, όπου στα νυκτερινά καταστήματα γίνεται ανάρπαστο, σε βαθμό που οι Γάλλοι να το θεωρούν «εθνική παράδοση», ενώ δίνει και μια αυθεντική γαλλική συνταγή για την σωστή κατανάλωση αψέντι:
 
Αρχικά γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο
Δεύτερον, βάζουμε δύο δάχτυλα αψέντι με γλυκάνισο, το οποίο μπορεί να έχει ανοιχτό ή γήινο πράσινο χρώμα
Τέλος, τοποθετούμε έναν κύβο ζάχαρης και το βρέχουμε με μερικές σταγόνες νερό, ώστε να κυλήσει στο ποτήρι.
 
Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ
 
Πηγή: iefimerida.gr