Τα περισσότερα «ζώα-δώρα» καταλήγουν ανεπιθύμητα

28.12.2013
Τα περισσότερα «ζώα-δώρα» καταλήγουν ανεπιθύμητα
Πολλα γράμματα προς τον Αη Βασίλη εκφραζουν την επιθυμία των παιδιών για την απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς, συνήθως σκύλου ή γάτας. Με αφορμή τη σκέψη των γονιών να πραγματοποιήσουν την επιθυμία των παιδιών τους χωρίς ίσως να έχουν  αναλογιστεί την ευθύνη που αναλαμβάνουν, συζητήσαμε το θέμα των «ζώων δώρων» -και όχι μόνο-με την Κλειώ Μαλαματίνα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας του adespoto.gr. 
 
Πολλά παιδιά περιμένουν ως "χριστουγεννιάτικο δώρο" ένα ζωάκι. Γιατι οι φιλοζωικές ενώσεις θεωρούν τις γιορτές ως μια ακατάλληλη περίοδο για να αποκτήσει κανείς ένα ζώο;
 
Όταν πρόκειται για την απόκτηση ενός ζώου, πρέπει να προηγείται πάντα σωστή ώριμη σκέψη για την ευθύνη που αναλαμβάνεις για τα επόμενα 15 χρόνια το λιγότερο. Έτσι, δεν θα πρέπει να λειτουργούμε με τον ενθουσιασμό & το κλίμα που επικρατεί λόγω εορτών. Θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά αν είμαστε πραγματικά σε θέση να φροντίσουμε ένα ζώο, αν τα παιδιά μας θα ασχοληθούν με το ζώο και δεν θα τους περάσει ο ενθουσιασμός και αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και μετά το τέλος των γιορτών.
 
Η πείρα έχει δείξει ότι τα περισσότερα ''ζώα-δώρα'' καταλήγουν μετά ανεπιθύμητα, είτε επειδή τα παιδιά δεν έχουν πια τον ενθουσιασμό που είχαν και λόγω ηλικίας δεν μπορούν να κάνουν και πολλά από τη φροντίδα του είτε επειδή επανέρχονται οι υποχρεώσεις, η ρουτίνα, η δουλειά, το σχολείο και τελικά επιβαρύνονται οι γονείς ή μόνο η μητέρα με την φροντίδα ενός ακόμα πλάσματος. Απ την άλλη, αν υπάρχει ήδη σοβαρή σκέψη και έχει αποφασιστεί η απόκτηση κατοικιδίου, άσχετα με την εποχή (γιορτές ή όχι), όχι σαν δώρο, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ιδανική από την άποψη ότι είμαστε πολλές ώρες στο σπίτι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί το ζώο και να περάσει σταδιακά στην καθημερινότητα μας όταν ξανα πάμε στη δουλειά, στο σχολείο κ.ο.κ.
 
Είναι γνωστό πως τα γλυκά- και ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα- κουταβακια, γατάκια, κ.ο.κ. που προκαλουν τη συμπάθειά μας στις βιτρίνες των pet-shops έχουν προέλθει από puppy mills. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει η γέννηση ενός κουταβιού από ένα puppy mill;
 
Το puppy ή kitten mill αναφέρεται στο μαζικό εκτροφείο, μία εγκατάσταση όπου μπορεί να εκτρέφονται σκυλιά ή γάτες ράτσας στην πλειοψηφία τους χωρίς καμία πρόβλεψη για την υγεία τους, σε κλουβιά με συρμάτινα δάπεδα που τα κρατούν περιορισμένα, με ελάχιστη τροφή. Τα ενήλικα κρατούνται εκεί με μόνο σκοπό να γεννούν και να παράγουν κουτάβια λόγω της ζήτησης για ένα ''καθαρόαιμο'' ζώο.
 
Στην ουσία όμως δεν μιλάμε για επιλεκτική εκτροφή ή διατήρηση φυλών, αφού γίνονται αιμομιξίες, ζευγαρώματα χωρίς εξετάσεις για κληρονομικές παθήσεις και προκύπτουν ζώα με απλή εξωτερική εμφάνιση που  μοιάζει σε κάποιες ράτσες.Σε μαζικά εκτροφεία που έχουν αποκαλυφθεί στις ΗΠΑ αλλά και στην χώρα μας, τα ζώα ήταν όλα άρρωστα, με δερματικά, παράσιτα και καρκίνους και δεν τηρούνται η ευζωία τους. Αυτά τα ζώα προμήθευαν την αγορά είτε πετ σοπ είτε αγγελίες διαδικτύου.
 
Εφόσον είναι κοινό μυστικό πως τα ζώα που πωλούνται στα pet shops έχουν πολλές πιθανότητες να είναι άρρωστα κι η αγορά τους συμβάλλει στη συνέχιση του ατέρμονου κύκλου της κακοποίησής τους, γιατί συνεχίζει να ανθεί το εμπόριό τους;
 
Δυστυχώς δεν γνωρίζουν όλοι για την πιθανή ύποπτη προέλευση του ζώου που αγοράζουν. Καθώς το εμπόριο ζώων επιτρέπεται, υπό κάποιες προϋποθέσεις, υπάρχει η κατεστημένη σκέψη ότι είναι καλό, όχι μεμπτό, να αγοράσει κανείς το ζώο που επιθυμεί από το κατάστημα που το έχει ή μπορεί να το φέρει κατόπιν παραγγελίας (!) και δεν μπορούν οι μη έμπειροι πολίτες να φανταστούν το μέγεθος της κακοποίησης που μπορεί να κρύβεται από πίσω. Κάθε άνθρωπος που θέλει να αποκτήσει ζώο οφείλει όμως να κάνει έρευνα πριν το αποκτήσει.
 
Έτσι θα μάθει για τις απαιτήσεις της φυλής που τον ενδιαφέρει, τα κακώς κείμενα όπως η παράνομη εκτροφή, για την επιλεκτική εκτροφή και τα νόμιμα εκτροφεία της Ελλάδας κλπ. Πάγιο αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων είναι να σταματήσει το εμπόριο ζώων από pet shops, όπως έχει ήδη γίνει σε κάποιες χώρες & πολιτείες των ΗΠΑ. Δυστυχώς όμως μιλάμε για ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορίου το οποίο εκτός από νομικές έχει και ηθικές προεκτάσεις και λίγοι αρμόδιοι τις αντιλαμβάνονται.
 
Ο κυριότερος λόγος όμως που συνεχίζει το εμπόριο τους είναι η ζήτηση. Οσο οι άνθρωποι ζητούν με λίγα χρήματα ένα ''καθαρόαιμο'' ζώο τόσο θα υπάρχουν κουτάβια που πωλούνται σε βιτρίνες με άγνωστη προέλευση, είτε από το εξωτερικό (χώρες κυρίως του πρώην Ανατολικού μπλοκ) είτε από το εσωτερικό, ακόμα και ζευγαρώματα ιδιωτών. Ένα από τα οφέλη της κρίσης τουλάχιστον είναι ότι μειώθηκε η αγορά ζώων από pet shops.
 

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος υιοθεσίας ενός ζώου και κατά τη διάρκεια ποιας χρονικής περιόδου είναι προτιμότερο να γίνει;

Οι περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας μας προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι τα ζώα που έσωσαν θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένα & αφού υιοθετηθούν. Δεν έχει νόημα να σώσεις ένα ζώο και να το πάρει κάποιος που θα το εγκαταλείψει ξανά ή θα δημιουργήσει νέα ζώα. Ετσι αυτό που εφαρμόζεται είναι καταρχήν η υιοθεσία με υπογραφή δήλωσης υιοθεσίας, κάτι που προβλέπει η νομοθεσία (όπως προβλέπει και δήλωση κατά την αγορά ζώου για να υπάρχουν καταχωρημένα τα στοιχεία ιδιοκτήτη που όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται) καθώς και η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας (microchip) στο ζώο το οποίο καταχωρείται άμεσα στα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Αυτό είναι ένα μέσο που βοηθά σε περίπτωση απώλειας του ζώου και αποδεικνύει την ιδιοκτησία αλλά και μειώνει την πιθανότητα εγκατάλειψης αφού υπάρχουν ποινές. Ακόμη, το ζώο θα πρέπει να στειρωθεί είτε άμεσα είτε όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία (6-7 μηνών και άνω).

Αυτά θα πρέπει να έχει καταρχήν στο μυαλό του κάποιος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει, εφόσον έχει σκεφτεί σοβαρά το χώρο, τον χρόνο και τα χρήματα που απαιτεί η φροντίδα ενός ζώου. Μπορεί να αναζητήσει ζώα που ζητούν υιοθεσία μέσω του www.adespoto.gr και στη συνέχεια να τα δει από κοντά στους χώρους που φιλοξενούνται. Πολλές φορές βοηθά μία δοκιμαστική φιλοξενία του ζώου στο σπίτι μας. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε το ζώο να μείνει κάπου για λίγες μέρες και βλέπουμε αν εμείς οι ίδιοι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της φροντίδας του. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ιδανική χρονική περίοδος.

Ολα εξαρτώνται από το αν το έχουμε σκεφτεί και το θέλουμε σοβαρά.Σίγουρα οι συνθήκες της ζωήας μας θα πρέπει να μας το επιτρέπουν, για παράδειγμα να μην εργαζόμαστε με συχνά ταξίδια στο εξωτερικό ή να μην είμαστε φοιτητές με συχνές μετακινήσεις και πολλές ώρες απουσίας. Κατά τ αλλά αν υπάρχει θέληση, ένα ζώο χωράει σίγουρα στη ζωή μας.

Αν και η σχέση παιδιών -ζώων είναι μια διαχρονική σχέση αγάπης, θεωρείτε πως τα παιδιά εκπαιδεύονται σωστά για τη συμβίωσή τους με ένα ζώο ή διατηρούν την ψευδαίσθηση του ζώου καρτούν χωρίς ανάγκες;

Τα ζώα είναι μεγάλοι δάσκαλοι από μόνοι τους αλλά σαφώς σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γονείς, όπως άλλωστε σε κάθε τι που περνάμε στα παιδιά μας. Η συμβίωση μ ε ένα ζώο έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά: από μείωση της ευαισθησίας σε αλλεργίες μέχρι την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αύξησης της συμπόνοιας για άλλα πλάσματα. Το να ζουν με ένα ζώο τους μαθαίνει πώς πρέπει να νοιάζεσαι για τον άλλον, να του προσφέρεις φαγητό και φροντίδα, να του δίνεις χώρο και να τον σέβεσαι όταν κοιμάται, να μην τον πονάς κ.α.

Το ζώο μετατρέπεται σε καρτούν χωρίς ανάγκες μόνο αν το αντιμετωπίσουν εξαρχής έτσι, όπως για παράδειγμα αν αγοράσουν ένα γλυκό μικρόσωμο ζωάκι για να παίζουν αλλά τις υπόλοιπες ώρες είναι αλυσοδεμένο στο μπαλκόνι. Τα παιδιά από μόνα τους έχουν αθώα ψυχή και δένονται με τα ζώα, τα οποία με έναν μαγικό τρόπο επικοινωνούν πάντα αρμονικά με τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά να σέβονται το ζώο και να το αντιμετωπίζουν ως μέλος της οικογένειάς.

Μπορείτε να μας περιγράψετε μια ιδανική φιλοζωική εκπαιδευτική παρέμβαση για παιδιά;

Τα περισσότερα παιδιά έχουν μία σχεδόν έμφυτη αγάπη & περιέργεια για τα ζώα. Αν οι γονείς δεν την ''κόψουν'' με αρνητικά μηνύματα όπως ''τα αδέσποτα είναι άρρωστα'' ή ''μην πιάνεις το σκύλο'', τα παιδιά θα αναπτύξουν καλή σχέση με τα ζώα. Πολλές φορές οι φιλόζωοι τονίζουν την ανάγκη της εκπαιδευτικής παρέμβασης ώστε τα παιδιά να μην αναπτύξουν κακία για τα ζώα και να μην γίνουν μελλοντικοί κακοποιητές. Γονείς & δάσκαλοι θα πρέπει να διδάσκουν την αγάπη & όχι το φόβο για τα ζώα. Η γνωριμία με τα ζώα, η φροντίδα του αδέσποτου έξω από το σπίτι μας, η επαφή με σκυλιά ή γάτες των φίλων μας δρουν όλα ευεργετικά για το παιδικό μυαλό.

Υπάρχουν και επίσημες προσπάθειες όπως το πρόγραμμα Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & παρουσιάζεται από έμπειρους φιλόζωους σε σχολεία της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και οι επισκέψεις των σκύλων - θεραπευτών της SAPT Hellas σε σχολεία και ιδρύματα.

Αληθεύει πως η οικονομική κρίση έφερε εκατοντάδες σκυλιά στις πόρτες των φιλοζωικών;

Είναι δυστυχώς μία ακόμα αλήθεια και πολλές φορές όμως λειτουργεί και ως μία ακόμα δικαιολογία για την εγκατάλειψη των ζώων. Η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής μας όμως όταν θεωρείς το ζώο μέλος της οικογένειάς σου περνάς μαζί του τις δυσκολίες.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όμως δεν επέλεξαν να παρατήσουν το ζώο τους ούτε στο δρόμο ούτε στη φιλοζωική.

Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων και τα λιγοστά σπίτια υιοθεσίας είναι ένα δύσκολο πρόβλημα για τις φιλοζωικές. Όταν κάποιοι επιλέγουν να αφήσουν και το δικό τους ζώο εκεί το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Πρέπει να καταβάλλουμε λοιπόν προσπάθεια να κρατήσουμε το ζώο μας, που το περισσότερο που απαιτεί είναι το φαγητό του και όχι να επιλέγουμε την εύκολη λύση διότι το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει σε κάποιο κλουβί και όχι οτι θα ξααβρεί εύκολα & γρήγορα ένα σπίτι.

Είναι μία θλιβερή συνέπεια της κρίσης και το χειρότερο είναι όταν παρατούν τα σκυλιά ή τις γάτες τους στο δρόμο, στο έλεος του Θεού, συντελώντας στο πρόβλημα των αδέσποτων, ειδικά αν τα ζώα τους ήταν αστείρωτα. Σαφώς η κρίση ευθύνεται για πολλά αλλά έχουμε και εμείς ευθύνες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να προδίδουμε τα ζώα που μας αγάπησαν.

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει;

Οι τρόποι είναι πολλοί και για τον καθέναν. Kαταρχήν η εθελοντική βοήθεια είναι σημαντική: η επίσκεψη σε ένα καταφύγιο φιλοζωικής και η βόλτα, το παιχνίδι και το χάδι στα ζώα που φιλοξενούνται εκεί βοηθούν στην κοινωνικοποίηση τους. Αν κάποιος έχει όχημα μπορεί να βοηθήσει με μεταφορές των ζώων σε κτηνιάτρους. Επίσης μπορεί κανείς να βοηθήσει με περισυλλογές ζώων για στείρωση ή περίθαλψη ή να βοηθήσει με την παρουσία του σε παζάρια των φιλοζωικών.Ακόμα, δωρεά χρημάτων τροφών ή φαρμάκων, ακόμα και απλών ειδών όπως κουβέρτες, σακούλες σκουπιδιών ή χαρτί κουζίνας, βοηθούν πάντα. Μπορεί καθένας να επικοινωνήσει με την φιλοζωική οργάνωση της περιοχής του και να μάθει τι χρειάζονται.

Της Αναστασιας Καλαφάτη

Πηγή: tvxs.gr