Τα Χριστούγεννα του άθεου

07.12.2013
Τα Χριστούγεννα του άθεου

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο οργασμός του στολισμού -με αγγελάκια, φωτάκια, ελατάκια και γκι-απογειώνεται, αλλά ποιος χρειάζεται τον Χριστό σε αυτές τις γιορτές; Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι άθεοι στην Αμερική, οι οποίοι προσπαθούν να μεταδώσουν το δικό τους αρνητικό μήνυμα για φέτος - με μια animated πινακίδα στην Times Square: «κανείς δεν χρειάζεται τον Χριστό στη διάρκεια των Χριστουγέννων», απαντώντας στην ερώτηση, που έθεσαν οι ίδιοι, «ποιος Τον χρειάζεται;».

Ο David Silverman, πρόεδρος των άθεων, σύμφωνα με δηλώσεις του, ήταν σαφής: «Μην πηγαίνετε στην εκκλησία, γιατί μπορεί να σας μισούν. Εάν πάτε μπορεί να γεμίσετε ενοχές, ενώ θα μπορούσατε να περάσετε τον χρόνο σας με τους φίλους σας και τις οικογένειές σας».

Αυτή η ψηφιακή πινακίδα με το εν λόγω μήνυμα, περί (μη) αναγκαιότητας του Χριστού (όπως απαντούν οι ίδιοι), εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους του πλανήτη μας και, όπως αντιλαμβάνεστε, αναζωπυρώνει την προαιώνια διαμάχη ανάμεσα στους άθεους και στους πιστούς αυτού του ντουνιά. Ταυτόχρονα, ίσως δίνει συνέχεια στην περυσινή κόντρα, όπου οι άθεοι -πάλι στην Αμερική- είχαν αναφερθεί ξανά στον Χριστό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «Άχρηστο σωτήρα». Οι απόψεις αυτές των άθεων είναι δεδομένο ότι σοκάρουν πολλούς, αφού αισθάνονται ότι πληγώνεται βάναυσα η πίστη τους.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αυτή: Είτε πιστεύεις στη γιορτή αυτή -και μέσα σου αναζωπυρώνεται η ανάγκη για λατρεία προς το Θείο- είτε όχι, τα χρειάζεσαι τα Χριστούγεννα. Όλοι μας τα χρειαζόμαστε, πέρα και έξω από οποιονδήποτε θρησκευτικό συμβολισμό, μακριά από οποιαδήποτε θρησκεία που επιβάλει ένα συγκεκριμένο τελετουργικό.

Τα χρειαζόμαστε τα Χριστούγεννα -και οι... άπιστοι και πιστοί- μπας και καταλαγιάσουν τα μέσα μας, μήπως ηρεμήσουμε από τη βαριά καθημερινότητά μας. Για να ξεχάσουμε τα χρωστούμενα της ζήσης μας – υλικά ή πνευματικά. Τα Χριστούγεννα δεν έχουν μόνο ένα θεϊκό πρόσωπο, αυτές οι γιορτές είναι αγάπη, οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες, άστεγοι, είναι παρέα, ανοιχτή αγκαλιά για όλους, πλούσιους και φτωχούς, πιστούς και άθεους.

Και όταν θα τα κάνεις όλα αυτά, όταν θα δίνεις το είναι σου για ανθρώπους που αγαπάς, ίσως να είναι σε μια γωνιά και ο Χριστός, που θα σε κοιτά και θα χαίρεται. Όχι;

Γράφει ο Σπύρος Σεραφείμ

Πηγή: protagon.gr