Στραβός είναι πάντα ο γιαλός…

22.03.2014
Στραβός είναι πάντα ο γιαλός…

Υπάρχει ένα ζώο διαφορετικό από τα άλλα. Είναι εκείνο που έχει πάντα δίκιο. Ίσως ξέρετε το είδος: είναι εκείνο το ζώο που γράφει την άποψή του σε διαδικτυακές συζητήσεις και threads, με την πεποίθηση ότι έχει τη λύση σε όλα τα προβλήματά σου. Ξέρει τι πρέπει να κάνεις, και ξέρει τι έκανες λάθος στο παρελθόν. Κατέχει την αλήθεια και όσοι έχουν διαφορετική άποψη με αυτό είναι δειλοί, ανάξιοι, ή απλώς ανόητοι, ανενημέρωτοι.

Δεν έχουν μορφωθεί όπως εκείνο. Δεν έχουν φτάσει στην αλήθεια. Και η αλήθεια του δίνει το δικαίωμα – έτσι θεωρεί, τουλάχιστον – να αναφέρεται σε όλους τους συνομιλητές με απαξιωτικό τρόπο.

Αλλά όταν οι συνομιλητές εκφράζουν – με αξιοπρέπεια ή όχι – τη διαμαρτυρία τους για την απαξίωση την οποία εισπράττουν, παίρνουν την απάντηση "Εγώ; Μάλλον δεν κατάλαβες καλά. Ουδέποτε σε προσέβαλα. Απλώς προσπαθώ να σε ξυπνήσω από τον λήθαργο της πνευματικής σου αργοσχολίας, άμοιρε ανόητε συνομιλητή, που έχεις την τύχη να με απασχολείς."

Στην πραγματική ζωή – σε αντίθεση με την εικονική, ηλεκτρονική, διαδικτυακή – το ζώο αυτό έχει χάσει πολλούς από τους φίλους του.

Αλλά δεν έφταιγε: ο ένας το πρόδωσε, ο άλλος έκανε ένα τεράστιο λάθος και δεν άξιζε πια τη φιλία του ζώου μας, ο τρίτος το προσέβαλε, ο τέταρτος ήταν ανάξιος.

Στους λίγους που του έχουν απομείνει το ζώο εξακολουθεί να μιλά υβριστικά και υποτιμητικά για τους υπόλοιπους, εκείνους που έχουν μπει στη μαύρη λίστα. Εξάλλου εκείνοι το αξίζουν. Μόνο λίγοι εκλεκτοί αξίζουν να απολαμβάνουν την εύνοια και την αποδοχή του.

Η ανεκτικότητα και η ευγένεια, εξάλλου, δεν είναι τα δυνατά του σημεία. Το γεγονός ότι το ζωϊκό είδος στο οποίο ανήκει είναι κατ'εξοχήν κοινωνικό και χρειάζεται ένα ισχυρό δίκτυο σχέσεων και γνωριμιών για να επιβιώσει δεν το απασχολεί καθόλου. Και δεν αναρωτιέται γιατί έχει αποξενωθεί από μια πληθώρα μέλη του κοιωνικού συνόλου γύρω του.

Για το ζώο αυτό, στραβός είναι πάντα ο γιαλός. Δεν του περνάει από το μυαλό ότι στραβή μπορεί να είναι η δική του ρότα.

Τέτοια ζώα θα συναντήσετε κατά καιρούς, αλλά μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συνεννοήσιμοι όταν αντιμετωπίζονται με καλοσύνη, ειλικρίνεια και κατανόηση.

Αλλά αν κάποια στιγμή βρείτε τον εαυτό σας να αναρωτιέται γιατί δεν σας καταλαβαίνουν οι γύρω σας, γιατί δεν σας ακούν ενώ εσείς έχετε όλες τις καλές προθέσεις, γιατί τελικά είστε τόσο παρεξηγημένοι από τους ομοίους σας, τότε προσοχή: ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε ρότα...

Πηγή: mikroimegaloi.gr