Στοίχημα στο μπαρ: Μια «ωμή» μπριζόλα δεν έχει καθόλου αίμα.

11.06.2017
Στοίχημα στο μπαρ: Μια «ωμή» μπριζόλα δεν έχει καθόλου αίμα.

ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Η μπριζόλα μου αρέσει να είναι ελάχιστα ψημένη. Αλλά τι να πω σε όλους εκείνους τους τύπους που το παίζουν άγιοι και με κοροϊδεύουν επειδή τρώω κρέας με το αίμα του;

Μη λες τίποτα. Απλώς χαμογέλα. Κάνουν λάθος.

Δεν κάνουν λάθος επειδή εκείνοι προτιμούν την μπριζόλα τους καλοψημένη, αν και πολλοί άνθρωποι μπορούν να ισχυριστούν ότι η συμπεριφορά τους πρέπει να χαρακτηριστεί κακούργημα. Κάνουν λάθος όταν σου λένε ότι η μπριζόλα σου έχει αίμα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καθόλου αίμα στην μπριζόλα σου.

Υπενθύμισέ τους ευγενικά ότι αίμα είναι εκείνο το κόκκινο υγρό που κυκλοφορεί στις φλέβες και στις αρτηρίες ενός ζωντανού ζώου. Δε θέλω να μπω σε αηδιαστικές λεπτομέρειες, αλλά στα σφαγεία, μόλις σκοτώσουν ένα ζώο, στραγγίζουν όλο σχεδόν το αίμα του εκτός από εκείνο που παραμένει παγιδευμένο στην καρδιά και στους πνεύμονες, τα οποία, θέλω να πιστεύω, έχουν ελάχιστη γαστρονομική αξία για εσένα και τους φίλους σου.

Όταν παραγγέλνεις μια μπριζόλα, παραγγέλνεις μυϊκό ιστό, όχι όργανα της κυκλοφορίας του αίματος. Το αίμα είναι κόκκινο επειδή περιέχει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο. Το κόκκινο χρώμα των μυών, όμως, οφείλεται σε μια χημική ένωση που ονομάζεται μυοαιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει οξυγόνο στο συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή ακριβώς στους μυς, για να είναι διαθέσιμο όταν χρειαστεί για κάποιο ξαφνικό ξέσπασμα ενέργειας. Είναι απλή σύμπτωση το ότι είναι και τα δύο κόκκινα και ροδοκοκκινίζουν στο μαγείρεμα. (Λοιπόν, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συμπτώσεις στη φύση. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Ο λόγος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η αιμοσφαιρίνη και η μυοαιμοσφαιρίνη είναι δύο παρόμοιες πρωτεΐνες που περιέχουν σίδηρο.)

Κάθε είδος κρέατος περιέχει διαφορετικές ποσότητες μυοαιμοσφαιρίνης, επειδή το κάθε ζώο έχει διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης οξυγόνου στους μυς του για ξεσπάσματα ενέργειας. Το χοιρινό (αυτά τα τεμπέλικα γουρούνια!) περιέχει λιγότερη μυοαιμοσφαιρίνη από το μοσχάρι, το κοτόπουλο ακόμη λιγότερη, και το ψάρι λιγότερη από το κοτόπουλο. Επομένως, υπάρχουν κόκκινα είδη κρέατος και σχετικά άσπρα είδη κρέατος. Ζήτησε από τους φίλους σου να εξηγήσουν αυτό σύμφωνα με τη θεωρία τους περί αίματος.

****

Από το βιβλίο "Όσα δεν ήξερε ο Αινστάιν"