Σταύρος Θεοδωράκης: «Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα»

31.03.2014
Σταύρος Θεοδωράκης: «Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα»

Η συνέντευξη που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην gnomip.gr :

Ο Σταύρος είναι «Ποτάμι»;

Το Ποτάμι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμένα ή τους "Πρωταγωνιστές"...

...Το Ποτάμι είναι άνθρωποι με τα ίδια ερωτήματα , επαγγελματίες της ζωής, νέοι στην πολιτική, φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, αρχιτέκτονες, γιατροί. Μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη, τη δύναμη της λογικής και του δικαίου.

Η προεκλογική σου εκστρατεία είναι κατά κάποιον τρόπο ανατρεπτική.
Φωτογραφίζεσαι με αγελάδες, τρως την καρυδόπιτα της θείας Δάφνης, κάνεις περιοδείες «ρεφενέ». Όλα αυτά από πολιτική άποψη ή από επικοινωνιακή ανάγκη;

Δεν φωτογραφίζομαι με αγελάδες. Απλά για να διαμορφώσω άποψη για το γάλα πήγα και μίλησα με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου. Όχι για λόγους επικοινωνιακούς αλλά για λόγους ουσίας. Είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό για εμάς στις περιοδείες να κάνουμε διάλογο και να μην κάνω εγώ έναν μονόλογο. Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε την άποψη των πολιτών για τις θέσεις μας, για τις απόψεις μας , όπως π.χ κάνουμε στο site μας όπου κάποιος μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με κάποιες τοποθετήσεις μας. Όσο για τις περιοδείες "ρεφενέ" θέλουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει και ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος να κάνει κάποιος τη δουλειά του. Τέλος η καρυδόπιτα ήταν ο τρόπος μας να διαχειριστούμε πράγματα που στερούνται όχι μόνο αλήθειας αλλά και λογικής.

Η σιωπηλή δυνατή Ελλάδα

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δίνουν στο «Ποτάμι» υψηλά ποσοστά. Ισχύουν δεν ισχύουν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι στην «κοίτη» υπάρχουν κάποιοι άλλοι που με εσένα «κωπηλάτη» θέλουν να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα;

Υπάρχει μια σιωπηλή δυνατή Ελλάδα που εμείς θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε. Ανθρώπους που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική τους θέλουμε δίπλα μας. Εχω ξαναπεί ότι φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε η μαγιά του νέου πολιτικού σκηνικού. Βέβαια οι δημοσκοπήσεις περιγράφουν τη βαθιά μας πίστη. Δεν είμαστε περαστικοί, δεν έχουμε καμία διάθεση να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο παλιό που καταρρέει αλλά να πρωταγωνιστήσουμε στα πολιτικά μας πράγματα και αυτό θα κάνουμε.

Έρχεσαι στη Δυτική Ελλάδα, τη δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας. Τι θα πεις στις στρατιές των ανέργων της Πάτρας κι όχι μόνο;

Η μόνη πραγματική λύση για την ανεργία είναι να ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας, και όποιοι πολιτικοί το κρύβουν αυτό, κοροϊδεύουν. Αυτό θα γίνει με μέτρα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας. Επίσης, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για επιδότηση της εργασίας πρέπει να δίνονται για απασχόληση σε επιχειρήσεις, ή για αυτοαπασχόληση, αντί για stages στο δημόσιο. Έτσι αποκτούν οι νέοι χρήσιμες εμπειρίες και έχουν καλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να δουλεύουν παραγωγικά. Για την αυτοπασχόληση των νέων, μπορεί να καλύπτεται η εισφορά ΟΑΕΕ μέχρι μια ηλικία (π.χ. 30 ετών), για να μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους χωρίς να υποχρεωθούν σε μαύρη εργασία. Η πρόταση μας για το επίδομα ανεργίας είναι για 2 χρόνια μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%.

Θα πρέπει επίσης οι νέοι να εκπαιδευτούν ταχύρρυθμα σε ειδικότητες και δεξιότητες που σήμερα λείπουν. Γιατί παρά την ανεργία, μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δε βρίσκει κατάλληλους συνεργάτες. Με το μέτρο αυτό μπορούν να απορροφηθούν έως και 100.000 άνεργοι (σύμφωνα με την έκθεση ομάδας εργασίας της Ε.Ε για την απασχολησιμότητα στην Ευρώπη).

Όμως αυτό όμως που εγώ θέλω να πω , στους νέους χωρίς δουλειά είναι: Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να ανακαλύψουμε την καινοτομία, τη δεξιοτεχνία την προσπάθεια, να απαιτήσουμε από την πολιτεία να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν σε όσους έχουν όρεξη να δημιουργήσουν.
Η μοιρολατρία και η λύπη δεν είναι πάντως ο δικός μας τρόπος για κάποιον που δεν έχει δουλειά σήμερα..

Στις μέρες μας η πολιτική μόνο «Πρωταγωνιστής» δεν είναι. Η πλειονότητα των νέων έχουν αποστασιοποιηθεί, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές. Πώς μπορείς να τους αλλάξεις άποψη;

Ελάτε στα γραφεία μας στις περιοδείες που κάνουμε σε όλη τη χώρα, ανοίξτε τα social media και εκεί ίσως γίνει αντιληπτό ότι το Ποτάμι έχει καταφέρει ήδη να δημιουργεί νέα πραγματικότητα και ροές ενδιαφέροντες σε νέους ανθρώπους.

Το «Ποτάμι» και η Αχαϊα

Υπάρχει «πυρήνας» του «Ποταμιού» στην Αχαΐα και αν ναι, έχουν γίνει συζητήσεις για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο κάποιος από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος;

Υπάρχουν πυρήνες σε όλη την Ελλάδα και στην Πάτρα έχουμε πολλούς εθελοντές και φίλους. Μην περιμένετε όμως γραφεία, καρέκλες και σημαία. Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παλιού πολιτικού συστήματος που εκτός των άλλων στοιχίζουν εκατομμύρια των εκατομμυρίων στους έλληνες πολίτες.

Συνέχεια και στις εθνικές εκλογές

Αποφάσισες να πέσεις κατευθείαν στα βαθιά, με τις ευρωεκλογές. Έπεται συνέχεια;

Εννοείται ότι θα υπάρχει συνέχεια στις εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι μετά τις ευρωεκλογές θα είμαστε δυνατοί για να φτιάξουμε κάποια ψηφοδέλτια έκπληξη στις εθνικές εκλογές. Γιατί υπάρχει μια σιωπηλή δυνατή Ελλάδα και αυτή την Ελλάδα θέλω να βγάλουμε μπροστά, χωρίς αναπληρωματικούς πολιτικούς της παλιάς πολιτικής.

Πηγή: gnomip.gr