Πες μου τι ακούς να σου πω πόσο έξυπνος είσαι...

19.11.2014
Πες μου τι ακούς να σου πω πόσο έξυπνος είσαι...

Όσοι ακούν Radiohead, Βob Dylan και Beethoven είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που στις μουσικές τους προτιμήσεις κυριαρχούν η Beyonce, ο ράπερ Lil Wayne και η gospel μουσική.

Αυτή δεν είναι μία προσωπική αυθαίρετη διαπίστωση, αλλά στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη του ιδρυτή του Wiki Scanner (βάση δεδομένων που καταγράφει τις διευθύνσεις IP των ανώνυμων συντακτών της Wikipedia), Virgil Griffith, o οποίος έχει κατά καιρούς προκαλέσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τα διεθνή Μέσα με τα «ενοχλητικά» projects που πραγματοποιεί.

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η CIA, το Βατικανό, και διάφορα μέλη του Κογκρέσου είχαν κάνει αλλαγές στο site της Wikipedia για την αφαίρεση δυνητικώς ευαίσθητων πληροφοριών.

Έχοντας ολοκληρώσει το Books That Make You Dumb (Βιβλία που σε κάνουν κουτό) ο διδακτορικός φοιτητής του California Institute of Technology αποφάσισε να ακούσει τους θαυμαστές του (όπως ο ίδιος έχει δηλώσει), προχωρώντας με το Music That Makes You Dumb (Μουσική που σε κάνει κουτό), το οποίο μάλιστα είναι και το τελευταίο του εγχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι έκανε; Με μία κάπως πρόχειρη και ελλιπή επιστημονικών ερεισμάτων μεθοδολογία χρησιμοποίησε το Facebook για να καθορίσει την «Αγαπημένη μουσική» (Favourite music) των φοιτητών σε διάφορα κολλέγια των Η.Π.Α.

Στη συνέχεια, συσχέτισε τις μουσικές προτιμήσεις κάθε φοιτητικού πληθυσμού ξεχωριστά με το μέσο όρο SAT score (Scholastic Aptitude Test) των φοιτητών, που αποτελεί το βαθμό από την εξέταση σχολικών επιδόσεων που δίνουν για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχείρησε να μελετήσει με μία στατιστική ματιά τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα μουσικά στυλ και καλλιτέχνες και στη «νεανική νοημοσύνη», αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι, καθώς ο όρος SAT δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δείκτη εξυπνάδας από τη στιγμή που αφορά σε ένα μόνο είδος νοημοσύνης (αυτό που σχετίζεται με τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων).

Άρα, δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για συσχετισμό μουσικών γούστων και εξυπνάδας, κάτι που διαβάζουμε κατά κόρον στα διεθνή Μέσα που παρουσιάζουν με μία απλουστευμένη υπερβολή τη μελέτη του Griffith.

Η εξυπνάδα και η αισθητική διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η παιδεία και οι καταβολές κάθε ανθρώπου.

Θα ήταν αφελές, λοιπόν, να κατηγοριοποιήσουμε τους ανθρώπους σε έξυπνους και λιγότερο έξυπνους ανάλογα με τη μουσική που ακούν ή να συμπεράνουμε πως με αυτό το κριτήριο μπορεί να αποβλακωθεί περισσότερο ή λιγότερο κάποιος.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή αποτελεί ένα αρκετά ενδιαφέρον μέσο πρόκλησης, ειδικά στα σημεία που αντιμετωπίζει με κάποιο ρατσισμό τη μουσική, τοποθετώντας την κλασική και alternative ροκ στο πάνω μέρος του διαγράμματος έναντι της countryκαι hip-hop μουσικής που θα τη βρείτε στις πιο χαμηλές θέσεις.

Τα αποτελέσματα είναι 133 καλλιτέχνες και μουσικά είδη που συνδέονται με τη μέση βαθμολογία του SATτεστ.

Εμείς σας παρουσιάζουμε τα βασικά πορίσματα αυτού του projectκι είναι στη διάθεσή σας να το χρησιμοποιήσετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σας κινητοποιεί.

Όσο για τον νεαρό Virgil Griffith...με SATscore 1370 δηλώνει ότι από τη λίστα στην αγαπημένη του μουσική περιλαμβάνονται οι Τool, Radiohead και οι Metallica κι ότι ο συγκάτοικός του τού είπε «Δεν θέλω να είμαι έξυπνος, αν πρέπει να ακούω Counting Crows».

Music That Makes You Dumb

Δεδομένου ότι ο μέσος όρος SATscore είναι γύρω στο 1000-1100 δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι περισσότεροι ακροατές είναι fan της κλασικής ροκ μουσικής, των Tool, Bon Jovi, Τhe Doors, AC/DC και Queen.

O αγαπημένος μουσικός των φοιτητών με την πιο υψηλή βαθμολογία είναι ο Beethoven, με μέσο όρο SATscore 1373. Επίσης, στα υψηλά επίπεδα της κλίμακας φιγουράρουν οι Sufjan Stevens (1260), Counting Crows (1247), Bob Dylan και Radiohead (1220).

Aπό την άλλη, άσχημα τα νέα για τον Lil Wayne, του οποίου η μουσική συνδέεται με τους πιο «κουτούς» ανθρώπους με μέσο όρο βαθμολογίας στα τεστ 889.

Ακολουθούν η gospel και soca μουσική (ένα είδος μουσικής της Καραϊβικής), η Beyonce και ο ράπερ Τ.Ι.. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο Billy Joel έχει το δέκατο πέμπτο πιο «έξυπνο» πληθυσμό προτίμησης (μέσος όρος SAT score 1147), ενώ η τζαζ (ως μουσικό είδος) τον εκατοστό εικοστό έβδομο (με μέσο όρο SAT 946).

Τέλος, ο John Mayer είναι πιο δημοφιλής από τους Pink Floyd, οι Led Zeppelin υπερέχουν των Weezer και οι Weezer του Ben Harper. Με όρους μουσικών ειδών η ιεραρχία πάει κάπως έτσι: Soca < Gospel < Jazz < HipHop < Pop < Oldies < Raggae < Alternative < Classical < R&B < Rap < Rock < Country < Classic Rock < Techno κατά αύξουσα σειρά των SATβαθμολογιών.

Δεν ξέρω αν ο Griffith πέτυχε το στόχο του να βρει τη σύνδεση μουσικής και νεανικής νοημοσύνης (μάλλον όχι). Ένα είναι σίγουρο: η μουσική είναι μία και υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι που ακούν Lil Wayne και λιγότερο έξυπνοι που έχουν στη δισκοθήκη τους Beethoven.

*Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε το 2009, αλλά το παρακάτω γράφημα είναι επικαιροποιημένο:

music-smart-dumb.png

 

Γράφει η Μαργαρίτα Τζαβάρα

Πηγή: www.musicpaper.gr