«Οι επτά αρχές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι»

22.05.2019
«Οι επτά αρχές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι»

Curiosita – Η ακόρεστη περιέργεια στην προσέγγιση της ζωής και αδιάκοπη αναζήτηση της συνεχούς μάθησης

Dimostrazione – Η δέσμευση να δοκιμάζουμε τη γνώση μέσα από την εμπειρία, την επιμονή, η διάθεση να μαθαίνουμε πάντα από τα λάθη μας.

Sensazione – H συνεχής βελτίωση των αισθήσεων, ιδιαίτερα της όρασης, ως μέσου αναζωογόνησης της εμπειρίας.

Sfumato – H διάθεση να προσεγγίσουμε την ασάφεια, το παράδοξο και την αβεβαιότητα.  (Ο όρος αυτός σημαίνει στην κυριολεξία «ανεβαίνοντας όπως ο καπνός»).

Art/Scienza – Η ανάπτυξη της ισορροπίας μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης, της λογικής και της φαντασίας. Η σκέψη και με τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου (αριστερό και δεξιό).

Corporalita – Η καλλιέργεια της χάρης, της αμφιδεξιότητας, της φυσικής κατάστασης και της ισορροπίας. (Μας θυμίζει το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί»).

Connessione – Η εκτίμηση ότι όλα τα πράγματα και τα φαινόμενα συνδέονται μεταξύ τους. Η συστηματική σκέψη.

 

Μαικλ Τζ. Γκελμπι, Σκέψου όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τα μυστικά μιας μεγαλοφυίας, μτφ. Άννα Σπέρτου, Εκδ. Κέδρος.

Η διάνοια γίνεται, δε γεννιέται. Οι άνθρωποι είναι προικισμένοι με σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες μάθησης και δημιουργικότητας.

Ο συγγραφέας Μάικλ Τζ. Γκελμπ πιστεύει ακράδαντα ότι η μεγαλοφυία του Ντα Βίντσι δε βρίσκεται μόνο σε όσα δημιούργησε, αλλά και σε ό,τι μπορεί να μας εμπνεύσει να δημιουργήσουμε.

Ο Γκελμπ παρουσιάζει τις Εφτά Αρχές Ντα Βίντσι -τα βασικά στοιχεία της διάνοιας-, από την curiosita, την ακόρεστη δίψα για μάθηση έως την connessione, την εκτίμηση του αλληλένδετου όλων των πραγμάτων. Από το 1998, που κυκλοφόρησε το "Σκέψου όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι", έχει ήδη μεταφραστεί σε 18 γλώσσες.

Ο Μάικλ Τζ. Γκελμπ, διεθνώς αναγνωρισμένος σύμβουλος επιχειρήσεων, ομιλητής και συγγραφέας, θεωρείται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργικής σκέψης και της επιταχυνόμενης εκμάθησης. Για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια οργανώνει σεμινάρια για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μεταξύ των πελατών του είναι οι εταιρίες Nike, DuPont, Merck, IBM, Microsoft και KPMG. Εκτός από το Σκέψου όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Work Like Da Vinci (Δούλεψε όπως ο Ντα Βίντσι), Discover Your Genius (Ανακάλυψε την ιδιοφυΐα σου), The New Mind Map (Ο νέος χάρτης του μυαλού). Ζει στο Έτζγουεστερ του Νιου Τζέρσεϊ.