Λευτεριά στην ηλεκτρονική βίζα!

05.01.2014
Λευτεριά στην ηλεκτρονική βίζα!

Στις ΗΠΑ, με τα βιομετρικά στοιχεία βγαίνει σε μια μέρα. Εμείς κολλάμε στα χαρτιά. Γερμανία, Σουηδία και Φινλανδία αντιδρούν στο θέμα της εύκολης βίζας εξαιτίας της Τουρκίας. Γίνεται να έχουμε στην Ελλάδα τουρισμό 12 μήνες το χρόνο; Φυσικά, εφ' όσον υπάρχουν ανοιχτά αεροδρόμια, χαμηλός ΦΠΑ στην εστίαση, χαμηλά τέλη αεροδρομίου, ελκυστικά τουριστικά πακέτα, ανοιχτά μαγαζιά και πάνω απ' όλα, εύκολη βίζα.

Κι αν όλα έρχονται κάπως σε λογαριασμό, η βίζα παραμένει αιμορραγούσα πληγή για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος θα μπορούσε ν' απογειωθεί. Παρ' ότι δεν διαθέτει παντού άριστες υποδομές, έχει εξαιρετικό σέρβις κι ομορφιές για όλα τα γούστα, παντός καιρού.Η βίζα κάνει τζιζζζ. Ενώ ένας Ελληνας πολίτης μπορεί να μπει λ.χ. στην Τουρκία, με δίγλωσση ταυτότητα, όπως και οποιοσδήποτε Ευρωπαίος χωρίς να πληρώσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους πολίτες της γείτονος.

Κι ενώ το ενδιαφέρον είναι έντονο τόσο από την ανερχόμενη αστική τάξη της Τουρκίας όσο κι από παππούδες που έλκουν την καταγωγή τους από ελληνικά χωριά κι αναγκάστηκαν οι γονείς τους να μετοικήσουν λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, το πράγμα κολλάει τούτη τη φορά στη Συνθήκη Σένγκεν.

Το θέμα της βίζας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας τις προηγούμενες δεκαετίες σκόνταφτε διαρκώς στις παγωμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ή στα θερμά επεισόδια. Υπήρχε γενικότερη δυσκινησία στην απόκτηση βίζας σε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ανάλογα βέβαια και με τη χώρα.

Παρ' όλο που σήμερα ο κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός, μετά και την πτώση των Δίδυμων Πύργων, η βίζα δεν είναι αξεπέραστο ταμπού. Οι Τούρκοι πληρώνουν 162 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 60 ευρώ, για να έρθουν εδώ, ενώ 35 ευρώ πληρώνουν οι Ρώσοι. Και βέβαια το πόσο γρήγορα θα βγει η βίζα εξαρτάται από το αν έχουν ξανάρθει, πόσες μέρες θέλουν να μείνουν κ.ά.

Πιλοτική εφαρμογή

Το 2005 υπήρξε κινητικότητα επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο Τουριστικής Ανάπτυξης, για να ρυθμιστεί το ζήτημα, αν μη τι άλλο, με την Τουρκία, με μια σειρά ενέργειες, είτε στο εσωτερικό είτε λόγω Ευρώπης, που συχνά έριχνε το μπαλάκι σε εμάς, κι έτσι κάπως ξεκίνησε και η πιλοτική εφαρμογή για βίζα μιας ημέρας σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα του τουρισμού, εκτός από τις παραδοσιακές αγορές, στρέφει το βλέμμα της σε τέσσερις αναδυόμενες: Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και κατ' επέκτασιν βέβαια στις αγορές των πρώην σοβιετικών και ασιατικών χωρών. Κάθε μια από τις αγορές αυτές μ' ξαίρεση το δίπολο Ρωσία - Ουκρανία, που πάει πακέτο, έχει διαφορετικά γούστα.

Οι Κινέζοι λ.χ., όπως μας έλεγαν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, αντιπαθούν τον ήλιο, γιατί τους δημιουργεί προβλήματα στο δέρμα αλλά ενδιαφέρονται για τόπους που είναι συνδεδεμένοι με Ιστορία και Πολιτισμό ή θέλουν να κάνουν το γάμο τους στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στους Κινέζους, που πραγματοποιούν κρουαζιέρες. Αντίστοιχα οι Ρώσοι αρέσκονται στον ήλιο, τη θάλασσα, την ελληνική κουζίνα και τις επισκέψεις σε βυζαντινά χριστιανικά μνημεία.

Παρ' όλο που η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη έχει επανειλημμένα θίξει το θέμα της βίζας κι έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις και εδώ και στο εξωτερικό, είτε με Ρώσους είτε με Τούρκους αξιωματούχους, το πρόβλημα είναι δεδομένο κι υπαρκτό. Η βίζα θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το 2014, μας επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Τάσος Λιάσκος.

Η πρώτη χώρα που αντιδρά στο θέμα της εύκολης βίζας είναι η Γερμανία και ακολουθούν η Σουηδία και η Φινλανδία κυρίως εξαιτίας της Τουρκίας. Αρνούνται και να σκεφτούν το ενδεχόμενο ότι ολόκληρα τουρκικά χωριά μπορεί να εγκαταλειφθούν, για να μετακομίσουν στις δικές τους ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχουν συγγενείς για να φιλοξενηθούν.

Ομως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στην Τουρκία των 75 εκατομμυρίων κατοίκων τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά και το φαινόμενο αυτό, που σίγουρα θα συνέβαινε παλαιότερα, σήμερα θα ήταν αισθητά μειωμένο. Στην Ελλάδα, οι μοναδικοί που δεν χρειάζονται βίζα είναι οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που διαθέτουν τα λεγόμενα «πράσινα» διαβατήρια, ενώ «κόκκινα» διαβατήρια διαθέτουν οι υπόλοιποι υπήκοοι του ελληνικού κράτους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για βίζα εντός μιας ημέρας, μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, για μάξιμουμ χρόνο δεκαπέντε ημερών, έχει δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής σε: Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Κω, Σάμο, Καστελόριζο, Σύμη. Ατελώς μπαίνουν παιδιά από την Τουρκία έως 12 χρόνων ενώ δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής και για φοιτητές σπουδαστές από την Τουρκία, που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι θεωρήσεις βίζας στα νησιά αυτά ήταν πάνω από 5.500 και φέτος ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, θέτει το ζήτημα της βίζας, ως υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα στον τουρισμό για τη νέα χρονιά, που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία. «Δεν μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν λύσει το θέμα, να βγαίνει βίζα σε μια ημέρα με τα βιομετρικά στοιχεία κι εμείς να περιμένουμε πότε θα βγουν τα χαρτιά».

Επανειλημμένα έχει θίξει το θέμα και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης, τονίζοντας τι θα σήμαινε η... κάθοδος των Ρώσων για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και πώς θα μπορούσε ν' αξιοποιηθεί κάλλιστα η δυναμική στην Τουρκία για το λεγόμενο city break, δηλαδή ταξίδια πόλης, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα τριήμερο ή ένα τετραήμερο, για ταξιδάκι αναψυχής, βόλτες, ψώνια.

Η Ρωσία είναι η 5η χώρα που ταξιδεύει για αναψυχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, και οι πολίτες της έσωσαν φέτος τον ελληνικό τουρισμό. «Αν καταργούνταν η βίζα το 2014, θα είχαμε 3 εκατομμύρια Ρώσους, αντί για 1 εκτ., που είχαμε φέτος», μας ανέφεραν.

Σκέψεις υπάρχουν και από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου που η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ε.Ε. όλα παίζονται και στο θέμα της βίζας. Εξάλλου, μεγάλες χώρες τονίζουν ότι πρέπει να δρομολογηθεί η κατάργησή της για κράτη, τα οποία αποδεδειγμένα δεν πάσχουν σε ζητήματα ασφάλειας.

Πηγή: enet.gr