Κλειτοριδεκτομή: ο εφιάλτης συνεχίζεται ακόμη... (video)

25.01.2014
Κλειτοριδεκτομή: ο εφιάλτης συνεχίζεται ακόμη... (video)

Όταν η γυναίκα βιάζεται ψυχικά και ακρωτηριάζεται σωματικά... Και όμως ότι διαβάσετε παρακάτω, είναι επίσημα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμη και εάν η λογική σας αρνείται να πιστέψει αυτά που διαβάζει, είναι μια πραγματικότητα που ισχύει ακόμη και σήμερα. Η κλειτοριδεκτομή είναι ένας ψυχικός βιασμός και ένας αποτρόπαιος ακρωτηριασμός ο οποίος σε πολλές χώρες της Αφρικής γίνεται ευρέως ακόμη και σήμερα.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, καθώς επίσης, πως και γιατί αυτό το ειδεχθές έγκλημα συνεχίζει να γίνεται εις βάρος της γυναίκας.

"Ζω στο Μαλί στην Aφρική, είμαι 10 χρόνων και ξέρω ότι αύριο θα γίνει μια μεγάλη γιορτή στο χωριό μου... Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι, αλλά ξέρω ότι έτσι γίνεται χρόνια τώρα για τα κορίτσια της ηλικίας μου... Θα μαζευτούν όλοι και εμένα ''κάτι θα μου κάνουν'' και μετά από αυτό θα μπορέσω να γίνω γυναίκα, να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. 'Ολοι θα τραγουδούν και θα χορεύουν και εμάς θα μας κάνουν γυναίκες... 37 θα είμαστε, λέει η μικρή Αισέ, χωρίς να γνωρίζει ότι η γερόντισα του χωριού αφού ακονίσει ένα μαχαίρι και το βάλει στη φωτιά θα πλύνει τα κορίτσια με το φάρμακο που διώχνει τα κακά πνεύματα και μετά θα τους κόψει την κλειτορίδα."

0CLIT2

Τρεις φορές πονάει η αγάπη: όταν σε κόβουν, όταν παντρεύεσαι και όταν γεννάς (παλιό αφρικανικό γνωμικό).

Η κλειτοριδεκτόμη στην Aφρική είναι ένα έθιμο πιό αρχαίο και από τις θρησκείες. Δεν έχει σχέση με τον ισλαμισμό διότι στο Κοράνι δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 120 με 140 εκ. κορίτσια έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή και άλλα 3 εκ. ζουν κάτω από αυτήν την απειλή. Έκθεση της Unicef αναφέρει, ότι οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%)

Όποια γυναίκα δεν υποστεί την κλειτοριδεκτομή είναι καταραμένη, σύμφωνα με την θρησκεία, δεν μπορεί να βρει άνδρα και δεν μπορεί να κάνει παιδιά.

0CLIT4

Κατά την κλειτοριδεκτομή κόβεται βίαια η κλειτορίδα, τα μικρά και μεγάλα χείλη χωρίς αναισθησία χωρίς αντισηψία και ράβονται με αυτοσχέδιες βελόνες απο φυτά. Υπάρχουν τρείς τύποι κλειτοριδεκτομής:

α) Ο ηπιότερος είναι το κόψιμο της άκρης η και ολόκληρης της κλειτορίδας με ένα ξυράφι. Οι ισλαμικές αρχές την ονομάζουν «περιτομή Σούνα» και γενικά θεωρείται προτιμητέα γιατί προκαλεί λιγότερα τραύματα.

β) Ο δεύτερος τύπος είναι η ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των εσωτερικών (μικρών) χειλέων του αιδοίου. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο γυναικείας περιτομής.

γ) Ο τρίτος και πιο ριζικός τύπος ακρωτηριασμού είναι ο λεγόμενος «αγκτηριασμός». Πρόκειται για την αποκοπή ολόκληρης της κλειτορίδας, των εσωτερικών και εξωτερικών (μεγάλων) χειλέων, και στη συνέχεια, τη συρραφή της εισόδου του κόλπου , αφού προηγουμένως «ξυστεί» εσωτερικά , ώστε να κολλήσει με την επούλωση του τραύματος. Έτσι, το μόνο που απομένει, είναι μια μικροσκοπική τρύπα , από την οποία περνούν τα ούρα και το αίμα κατά την έμμηνο ρύση.

0CLIT1

Πολλά κορίτσια αργότερα πεθαίνουν από μολύνσεις ή άμεσα από αιμορραγία.

Αλλά και στην πρώτη ερωτική επαφή με τον σύζυγο τους υπάρχουν πολλά προβλήματα - δημιουργείται φραγή στον κόλπο -. Όσες έχουν την ευχέρεια καταφεύγουν στο νοσοκομείο και υποβάλλονται σε διάνοιξη του παρθένικου υμένα. Άλλες που δεν έχουν την πολυτέλεια αυτή ανοίγονται από τον σύζυγο τους με το μαχαίρι. Δεν θα νιώσουν ποτέ την σεξουαλικότητα και τον οργασμό στον έρωτα.

Ο πρώτος τοκετός καθίσταται τρομερά επώδυνος και επικίνδυνος. Με τα εξωτερικά της όργανα κατεστραμμένα αυξάνονται οι πιθανότητες η γυναίκα να μην τα καταφέρει, να πεθάνει και η ίδια και το παιδί.

Είναι τουλάχιστον άδικη αυτή η συμπεριφορά στις γυναίκες αυτών των χωρών. Πολλές οργανώσεις απο τον δυτικό κόσμο προσπάθουν με κατάλληλη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση να βάλουν φραγμό σε αυτό το τραγικό έθιμο!

Μάχη Τράκα Γυναικολόγος

Αν είστε γυναίκα φανταστείτε στην τρυφερή ηλικία των 5, 6 και 7 ετών να σας ακρωτηρίαζαν βίαια, δίχως αναισθησία το σημαντικότερο όργανο της σεξουαλικότητας σας. Την κλειτορίδα. Φανταστείτε σε έναν βρώμικο χώρο που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπαίθριος, εσείς να είστε ένα τρομαγμένο κοριτσάκι και να έχουν συγκεντρωθεί από πάνω σας δεκάδες άλλες γυναίκες που δίχως κανένα κανόνα υγιεινής, με μεγάλα αγκάθια, ή χοντρές βελόνες και ένα ξυράφι να κόβουν από το τρυφερό σας δέρμα και να αποσπούν βίαια την κλειτορίδα σας. Τους λόγους δεν θα τους μάθετε ποτέ ή στην καλύτερη περίπτωση θα μάθετε ότι δεν πρέπει να απολαμβάνετε την ηδονή.

0aa40.z1

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, σήμερα 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, θα δείτε ακριβώς τι σημαίνει για μια γυναίκα η κλειτοριδεκτομή, θα δείτε σε ποιες περιοχές του κόσμου ακόμη και σήμερα αυτό το απάνθρωπο έθιμο συνεχίζει να υφίσταται και πως πολλά μικρά κορίτσια δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν από την αιμορραγία και τις μολύνσεις. Η κλειτοριδεκτομή δεν έχει να κάνει με θρησκείες με χρώματα. Έχει να κάνει με αρρωστημένες νοοτροπίες και θλιβερά πολιτισμικά έθιμα, σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο και υποβαθμισμένο.

Αυτή τη στιγμή, σήμερα στο 2013, 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, όσο ήταν ακόμα ανήλικες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα θλιβερά πρωτεία κατέχει η Αφρική. Εκεί σε ολόκληρη την ήπειρο, υπολογίζεται ότι 101 εκατομμύρια κοριτσάκια έχουν ακρωτηριαστεί βίαια. Σκεφτείτε το. 101.000.000 κοριτσάκια. Όσο 10 Ελλάδες μαζί.

Έκθεση της Unicef αναφέρει, ότι οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%). Στην Κένυα με τις 42 φυλές, 3 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή προκειμένου όταν παντρευτούν να είναι αμόλυντες και καθαρές απέναντι στον άνδρα τους. Να μην έχουν ορμές και να μην ευχαριστιούνται το σεξ, απλά γιατί δεν είναι αυτό το καθήκον τους.

Μάλιστα η νοοτροπία κατά τη διάρκεια της φρικτής επέμβασης είναι ότι το μικρό κορίτσι πρέπει να είναι γενναίο, να μην κλάψει να μην φωνάξει, να μην δείξει πόνο έστω και εάν το αίμα πετάγεται σαν πίδακας ζεστό, στην κοιλίτσα του και πλημμυρίζει την καυτή από τον ήλιο πέτρα, που την έχουν ξαπλώσει ακινητοποιημένη.

Δείτε το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή: iatropedia.gr , iatropedia.gr