Καθημερινή για Τσίπρα: Λαϊκιστής στην Αθήνα, ρεαλιστής στο Τέξας

07.11.2013
Καθημερινή για Τσίπρα: Λαϊκιστής στην Αθήνα, ρεαλιστής στο Τέξας

Κάθε φορά που φτάνει στην Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας οι ανεδαφικές ακρότητες υποχωρούν και εκπέμπει στοιχεία ρεαλισμού, σημειώνει ο Αθανάσιος Ελλις στην Καθημερινή σχολιάζοντας την ομιλία και την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Τέξας.

Γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος: «Αναρωτιέται κανείς αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαϊκιστής της Ελλάδας ή ο συστημικός της Αμερικής. Μόνον ο ίδιος μπορεί να απαντήσει, αλλά επειδή οι συνθήκες δεν επιτρέπουν αναβολές και καθυστερήσεις, καλό είναι να το κάνει γρήγορα.
Κάθε φορά που περνάει τον Ατλαντικό, ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ίσως την ανάγκη να αποτινάξει από πάνω του τον μανδύα του λαϊκισμού. Θα επρόκειτο για ευπρόσδεκτη μετάλλαξη, αν ήταν ειλικρινής. Πάντως, καθώς επεξεργάζεται το πολιτικό του στίγμα, δεν μπορεί να αγνοήσει μια πραγματικότητα. Οτι παρά τα επώδυνα μέτρα που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν καταφέρει να αντιγράψουν την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του '70. Πέραν των διαφορών που όλοι αναγνωρίζουν, το εγχείρημα της αναρρίχησης στην εξουσία καθίσταται πιο δύσκολο για τον κ. Τσίπρα και από το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κοινωνία, έχοντας «πληρώσει» ακριβά τις εύκολες υποσχέσεις του παρελθόντος, δεν είναι πρόθυμη να συγχωρήσει ανάλογες καταστάσεις και στο μέλλον και υπό αυτό το πρίσμα, απαιτεί δεσμεύσεις που να μπορούν να υλοποιηθούν.»

Αναφερόμενος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας, ο Αθανάσιος Ελις σχολιάζει θετικά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε σε μονομερή καταγγελία και κατάργηση του Μνημονίου, ενώ χαραχτήρισε καταστροφή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Ελπίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο θα επανεξετάσει και τις απειλές περί ποινικών ευθυνών που εκτόξευσε εναντίον πιθανών επενδυτών. Επισημαίνω ότι άλλο να επιμένει ο εν δυνάμει πρωθυπουργός σε διαφανείς διαδικασίες, διαμηνύοντας την πρόθεσή του να θέσει τους Ελληνες ιθύνοντες προ των ευθυνών τους σε περιπτώσεις ατασθαλιών, και άλλο να προειδοποιεί τους ίδιους τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να τους αποτρέπει να επενδύσουν. Σε κάθε περίπτωση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να επιλέξει την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί στρατηγικά, η πραγματικότητα επιβάλλει να στραφεί προς πιο ρεαλιστικές θέσεις. Να αρχίσει να ψηφίζει κάποιες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα βρει μπροστά του εάν έρθει στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί όλες οι επιλογές του κ. Σαμαρά να είναι λάθος.» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Πηγή: iefimerida.gr