Η minimal εικόνα των ψυχικών διαταραχών

06.08.2014
Η minimal εικόνα των ψυχικών διαταραχών

Δεν υπάρχει ίσως πιο παρεξηγημένη έννοια από αυτή της ψυχικής νόσου. Καταστάσεις της καθημερινότητας χαρακτηρίζονται από πολλούς ανθρώπους σαν «σχιζοφρενικές», άτομα ή κοινωνικές εκφράσεις σαν «υστερικές» κτλ. Από την άλλη πλευρά, οι αρνητές των ψυχικών νοσημάτων θεωρούν τα άτομα φυσιολογικά, ακόμα και τους ψυχικά ασθενείς («παραλλαγές του φυσιολογικού») ενώ χαρακτηρίζουν την κοινωνία σαν «ψυχικά άρρωστη».

Η πολυμορφία των ψυχικών νοσημάτων και σε ακολουθία, η δυνατότητα πολύπλευρης προσέγγισης ευνοούν τέτοιου είδους συνειδητές ή ασυνείδητες συγχύσεις. Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά σαν ψυχική ασθένεια θεωρείται εξαρχάς μία λειτουργική ατέλεια, η οποία αντανακλάται κυρίως στους ψυχικούς μηχανισμούς και αποκλίνει σαφώς από τις απαιτήσεις και αντιλήψεις της ευρύτερης κοινωνικής πολιτιστικής ομάδας.

Όσο οι ψυχικές διαταραχές βρίσκονται σε απόσταση από την καθημερινότητα των ανθρώπων, τόσο συνεχίζουν να φοβίζουν.

Ο graphic designer Patrick Smith δίνει εικόνα στις ψυχικές διαταραχές μέσα από το γραφιστικό του ταλέντο, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην ψυχική ασθένεια.

Αγοραφοβία: ο φόβος να βρίσκεται κανείς σε ένα μέρος όπου πιστεύει ότι η έξοδος/διαφυγή είναι δύσκολη.

agora

Νευρική ανορεξία: τύπος διατροφικής διαταραχής κατά την οποία ο άνθρωπος αντιστέκεται στην κατανάλωση φαγητού και γυμνάζεται υπερεντατικά λόγω διαστροφικής αντίληψης για το σώμα του.

anorexia.jpg

Οριακή διαταραχή της προσωπικότητας: διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από απότομες αλλαγές στη διάθεση, αυτοκαταστροφική παρορμητικότητα, θυμό και ασταθή εικόνα του εαυτού.

borderline.png

Κατάθλιψη: υποκειμενική αίσθηση λύπης, χωρίς να έχει προκληθεί απαραίτητα από μία συγκεκριμένη απώλεια.

dep.jpg

Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας: ψυχιατρική διάγνωση η οποία περιγράφει μία κατάσταση στην οποία ένα άτομο επιδεικνύει πολλαπλές και ξεκάθαρες ταυτότητες ή προσωπικότητες.

dis.jpg

Διαταραχή ταυτότητας φύλου: ισχυρή επιθυμία του ατόμου να υποθέτει ότι ανήκει σε διαφορετικό φύλο από αυτό που είναι.

gender.jpg

Ναρκοληψία: διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από περιόδους ακατανίκητης επιθυμίας για ύπνο, παραισθήσεις και παράλυση στον ύπνο.

narco.jpg

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακούσιες επαναλαμβανόμενες και παρεμβατικές σκέψεις και καταναγκασμούς προκειμένου να επιδείξει παράλογες και άσκοπες συμπεριφορές.

ocd.jpg

 

Σημείωση: παραμείνετε στην περιγραφή της ψυχικής διαταραχής και στη σύνδεση της με την εικόνα. Η διάγνωση μίας ψυχικής διαταραχής γίνεται μόνο από επαγγελματία ψυχολόγο και ψυχίατρο.

Βιβλιογραφία: "Ψυχιατρική", Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου, Ιατρικές Εκδόσεις Ν. Αργυρού, Αθήνα.

 

Πηγή: psychologynow.gr