Η εμπειρία είναι σκληρός δάσκαλος

18.12.2013
Η εμπειρία είναι σκληρός δάσκαλος

Η εμπειρία είναι σκληρός δάσκαλος, επειδή πρώτα δίνεις το τεστ και μετά παίρνεις το μάθημα. Κάθε άνθρωπος λένε είναι οι εμπειρίες που κουβαλάει. Το τι έχει ζήσει, οι αποτυχίες του, οι επιτυχίες του, τα λάθη, τα σωστά του όλα αυτά μπαίνουν στο ίδιο ‘’τσουβάλι’’. Όλα αυτά είναι εμπειρίες που σιγά σιγά τον διαμορφώνουν μέχρι πλέον να πάρει τη τελική του μορφή και να τρέφεται-ζει από τις εμπειρίες του.

Να γίνει δηλαδή ο σοφός γέρος που πάντα θα έχει να σου πει μια καλή ιστορία. Πολλές φορές όμως χάνουμε την ευκαιρία να ζήσουμε νέες εμπειρίες. Στο βωμό του φόβου, κάνουμε πίσω. Του φόβου της αποτυχίας, της ντροπής. Οι εμπειρίες όμως δεν μας περιμένουν, όπως δεν σε περιμένει και η ζωή. Εσύ πρέπει να βγεις έξω, να αποτύχεις, να πέσεις, να ξανασηκωθείς, να ανακαλύψεις, να πετύχεις, να πονέσεις, να αγαπήσεις, να μισήσεις με λίγα λόγια να ζήσεις.

Μόνο συλλέγοντας εμπειρίες μπορείς να προχωρήσεις. Μόνο κάνοντας λάθη έχεις την εμπειρία να αντιμετωπίσεις τα επόμενα. Μόνο πετυχαίνοντας κάτι αποκτάς την εμπειρία να πετύχεις περισσότερα. Και η εμπειρία είναι στο τέλος η ζωή σου. Ότι έχεις ζήσει, όσες εμπειρίες έχεις, αυτές σε διαμορφώνουν σε κάνουν αυτόν που είσαι.

Στο χέρι σου λοιπόν είναι. Στα 80 σου θα είσαι αυτός ο μίζερος παππούς που γκρινιάζει όλη την ώρα, του φταίνε όλα, δεν βγαίνει από το σπίτι και πολλές φορές συνομιλεί με την τηλεόραση. Αυτός ο άνθρωπος δηλαδή που στο βωμό του φόβου έχασε εμπειρίες, έχασε ζωή και τώρα κάθε λεπτό το μετανιώνει, κάθε λεπτό θυμώνει και ποιο πολύ με τον εαυτό του. Ή μήπως θα είσαι αυτός ο παππούς που θα είναι ο ‘’σοφός’’.

Θα σου ζητάνε συμβουλές, θα θέλουν να ακούσουν τις ιστορίες σου και ας της έχεις πει από τρεις φορές τη κάθε μία. Θα είσαι χορτασμένος από ζωή, θα έχεις ένα γλυκό χαμόγελο. Πλέον θα ανήκεις στην ηλικία της μνήμης, δηλαδή θα ζεις μέσα από όσα έζησες. Στο χέρι σου είναι! Θες εμπειρίες ή φόβο ;

Γράφει ο Παναγιώτης Κρόμπας

Πηγή: ekdoxh.eu