Η απολεσθείσα γοητεία της απιστίας

22.01.2014
Η απολεσθείσα γοητεία της απιστίας

Γιατί το εξωσυζυγικό σεξ είναι πλέον απελπιστικά «ασφαλές».  Πριν από λίγο καιρό μια 30χρονη γυναίκα μού εξομολογήθηκε πως ένα βράδυ, στο γραφείο του σπιτιού της και ενώ ο άνδρας της έβλεπε «Αθλητική Κυριακή» στο σαλόνι, βρέθηκε να κάνει αχαλίνωτο διαδικτυακό σεξ με έναν άγνωστο «φίλο» στο Facebook.

Δεν διακυβεύτηκε απολύτως τίποτε, ο άνδρας της τής φώναξε τρυφερά «Καληνύχτα, πάω για ύπνο», η δίχρονη κόρη της συνέχισε να κοιμάται μακαρίως στην κούνια της και εκείνη βγήκε λίγο αργότερα στο μπαλκόνι να απλώσει το νυχτερινό πλυντήριο, αναζωογονημένη, αλλά και πεπεισμένη ότι οι στύλοι του γαμήλιου βίου της παρέμεναν ακλόνητοι. Ποσώς έδειχνε να την απασχολεί το γεγονός ότι ουσιαστικά είχε «απατήσει» τον νόμιμο σύζυγό της με έναν άυλο εραστή.

Οι έρευνες και οι φεμινιστικών αποχρώσεων ιστοσελίδες αποφαίνονται ότι οι γυναίκες είναι σήμερα πιο εξοικειωμένες με την έννοια, αλλά και τις τεχνικές της απιστίας. Είναι ο παράγων «infidelity overload» σε (αμερικανικές κυρίως) ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (π.χ. «Mad Men»), όπου το σεξ εκτός γάμου είναι πλέον τόσο σύνηθες όσο και τα πιστολίδια στο μίνι μάρκετ. Είναι, επίσης, ο παράγων «ευκαιρίες». Περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια, μεγαλύτερη έκθεση στο διαφορετικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αμερικανίδας βιολογικής ανθρωπολόγου Ελεν Φίσερ, οι γυναίκες «είναι λιγότερο παραδοσιακές όσον αφορά τις σχέσεις τους». Ποσοστό 77% των γυναικών που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση διατείνονται ότι χρειάζονται τον προσωπικό τους χώρο, σε σχέση με το 58% των ανδρών.

Η βιομηχανία της ανοίκειας αγκαλιάς γνωρίζει σήμερα τεράστια άνθηση, κυρίως χάρη στην τεχνολογία. Και δεν είναι μόνο το Facebook ή οι «εφαρμογές απιστίας» στα κινητά (όπως η CATE, που κάνει αόρατα τα μηνύματα και τις κλήσεις από συγκεκριμένους αριθμούς). Είναι και οι πλείστες ιστοσελίδες που παρέχουν εύκολη πρόσβαση στα εξωζυγικά τετ-α-τετ, ανώνυμα, ανώδυνα και επαρκώς μουλωχτά (το τελευταίο βασικό συστατικό κάθε πανηγυρικής εξόδου από τη μονογαμία). Λίαν ενδεικτικό το σάιτ Ashley Madison, η «πρώτη υπηρεσία παγκοσμίως εξωσυζυγικών ραντεβού για εχέμυθους και διακριτικούς συντρόφους», με κεντρικό σύνθημα: «Η ζωή είναι μικρή.

Ξεκινήστε ένα affair». Πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή – μιλάμε για 17,8 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως – παντρεμένων που επιμένουν να «ψάχνονται». Ο εμπνευστής του σάιτ, ο καναδός δικηγόρος Νόελ Μπίντερμαν, εξηγεί ότι όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο εφημερίδας: «Περιέγραφε πόσο έχει αλλάξει τη ζωή μας το Internet. Η συντάκτρια του άρθρου υπογράμμιζε ότι ποτέ δεν θα συνιστούσε το online dating, διότι συνήθως καταλήγεις να βγαίνεις με παντρεμένο». Ο Μπίντερμαν δεν έχασε χρόνο. Εστησε μια ψηφιακή κοινότητα για όλους εκείνους που δεν θέλουν να υποδύονται τον single, αλλά να εκθέτουν τον παντρεμένο (και άκρως βαριεστημένο από τις συμβάσεις του γάμου) εαυτό τους.

Σε τέτοιου είδους κοινότητες – διότι τη σχολή Ashley Madison έσπευσαν να ακολουθήσουν πολλοί – το «κέρατο» δείχνει να εκδημοκρατίζεται και να απενοχοποιείται, αποτινάσσοντας πολλούς από τους μανδύες σεμνοτυφίας που το περιβάλλουν. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο βρετανικός «Independent» έγραφε πως ένα συναφών προσανατολισμών σάιτ – το Out of Town Affairs – επισκέφθηκαν βρετανοί βουλευτές και το προσωπικό των γραφείων τους μόλις... 52.375 φορές μέσα σε διάστημα επτά μηνών. Εδώ δεν υπάρχουν ταμπέλες και προσχήματα όπως στα ανάλογα σάιτ για singles, ούτε επικριτικά βλέμματα για τη χαλαρή από τις εγκυμοσύνες κοιλιά σου, όπως μέσα σε ένα μπαρ. Oλα είναι πιο ωμά, χωρίς φιοριτούρες και art de la table. «Είμαι η Μαίρη, 45 χρόνων, έχω μέτρια εμφάνιση και έναν ευτυχισμένο γάμο. Θέλεις να έρθεις το απόγευμα στο σπίτι μου;».

To εξωσυζυγικό σεξ έχει γίνει σήμερα τόσο mainstream όσο το «πρέπει να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά». Τόσο επιτακτικό όσο ένα ζευγάρι μποτάκια UGG. Πρέπει να το αποκτήσεις γιατί μπορείς εύκολα να το αποκτήσεις, η «σοβαρή» σχέση σου δεν υφίσταται την παραμικρή ρωγμή (εκτός και αν είσαι εγκληματικά απρόσεκτη) και οι ενοχές σου διαχέονται μέσα στα bytes του κυβερνοχώρου. Η εύκολη πρόσβαση κατάφερε να απενοχοποιήσει, αλλά ταυτόχρονα να ευτελίσει. Αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «jardin secret» (μυστικός κήπος) κατέληξε ένας μίζερος οπωρώνας.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Παπαδημητρίου Λένα

Πηγή: tovima.gr