Η χαμένη γενιά της Συρίας-Οι έφηβοι που ενηλικιώθηκαν απότομα

23.11.2013
Η χαμένη γενιά της Συρίας-Οι έφηβοι που ενηλικιώθηκαν απότομα

Μπορεί ο όρος «χαμένη γενιά» να παραπέμπει στους νοτιοευρωπαίους λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο η φωτογράφος Έλενα Ντόρφμαν δημιούργησε ένα ισχυρό άλμπουμ εικόνων υπό τον τίτλο «Syria's Lost Generation», ρίχνοντας τη διεισδυτική της ματιά στους εφήβους της Συρίας που αναγκάζονται να ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η πατρίδας τους.

Τα πορτρέτα, που συνοδεύεται από σύντομες περιγραφές για κάθε άτομο, προσφέρουν μια αποτύπωση της ζωής των εκτοπισμένων εφήβων που αισθάνονται να έχουν χάσει κάθε ελπίδα.

Η Ντόρφμαν πέρασε έξι μήνες καταγράφοντας τις οδυνηρές καταστάσεις που υπέστησαν οι Σύριοι πρόσφυγες, ρίχνοντας ωστόσο την προσοχή της στους έφηβους που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα στον Λίβανο και στο Κουρδιστάν. «Η εφηβεία είναι αρκετά δύσκολη από μόνη της, πόσο μάλλον γι αυτούς τους νέους που έχουν ένα πρόσθετο εμπόδιο ζωής» όπως αναφέρει.

elenadorfmansyriaslostgeneration1

Iman, 19, Λίβανος
Μοιράζεται ένα μονόκλινο δωμάτιο με την οικογένειά της σε ένα καταφύγιο που στεγάζει επτακόσια πρόσφυγες. Ο σύζυγός της είναι πίσω στη Συρία. Φοράει τα μόνα ρούχα που κατέχει και μένει μέσα όλη την ημέρα.

elenadorfmansyriaslostgeneration2
Farman, 20, μένει σε στρατόπεδο προσφύγων στο ιρακινό Κουρδιστάν

elenadorfmansyriaslostgeneration3
Abdallah, 18, Domiz, σε στρατόπεδο προσφύγων στο ιρακινό Κουρδιστάν
Ζει σε μια περιοχή για τους άνδρες που φθάνουν χωρίς οικογένεια. Μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις αρνήθηκε να ενταχτεί στο συριακό στρατό και εξορίστηκε. Εγκατέλειψε τη μητέρα και την αδελφή του στη Συρία και δεν έχει καμία επαφή μαζί τους.

elenadorfmansyriaslostgeneration4
Bathoul, 18, Λίβανος
Ζει με την μεγάλη οικογένεια της σε ένα κατάλυμα από τσιμέντο. Το σπίτι τους στη Συρία καταστράφηκε. Ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και τώρα βοηθά τη μητέρα της και την αδερφή της να βρουν φαγητό.

elenadorfmansyriaslostgeneration5

I'tmad, 17, Λίβανος
Η νεώτερη αδελφή της Iman. Μένει μέσα στο στρατόπεδο τις περισσότερες ημέρες αναπολώντας τις μέρες του σχολείου και τους συμμαθητές της.

elenadorfmansyriaslostgeneration6
Dua'a, 17, βόρειο Λίβανο
Ζει με τον αδερφό της. Η υπόλοιπη οικογένειά της δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει λόγω του πολέμου.

elenadorfmansyriaslostgeneration7

Ziad, 14, Za-atari σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ιορδανία
Ζει με την οικογένειά του.Ελπίζει ότι κάποτε θα επιστρέψει στη Συρία και θα βοηθήσει να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους.

Πηγή: iefimerida.gr


    • Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

    Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.