Γυναίκα γίνεσαι

16.01.2018
Γυναίκα γίνεσαι

Αν η μητέρα σας είχε υιοθετήσει ένα αδύναμο ρόλο ως γυναίκα, σας είναι πιο οικείο να ταυτίζεστε με την αδυναμία.

Μια γυναίκα χρειάζεται να είναι δυναμική με τρόπους αρμονικούς στο φύλο της. Χρειάζεται να διεκδικεί τα όνειρα και τους στόχους της με επιμονή και υπομονή, να τα υλοποιεί με πίστη και αφοσίωση και να χαίρεται με το ταξίδι όπως και με το αποτέλεσμα, χωρίς έλεγχο και χωρίς εξαρτήσεις.

Αν είχατε μια μητέρα αδύναμη, ίσως ταυτίσατε τη θηλυκότητά με την παραίτηση ή αντιδρώντας, με την επιθετικότητα. Την ικανότητα για άνοιγμα και παράδοση, με κλείσιμο ή με εμμονή σε ανθρώπους που δεν εναρμονίζονται στην επιθυμία σας, ώστε να μην έρθετε σε επαφή με αυτήν. Την διεκδίκηση, με απόσυρση στη φαντασίωση ή με προσκόλληση και εξαρτητική διάθεση. Την επιθυμία με ντροπή ή ενοχή.

Φοβάστε τη δύναμή σας, υποχωρείτε μπροστά στην ελευθερία σας, λυγίζετε στην ιδέα να αναλάβετε την τόλμη σας. Δυσκολεύεστε να έρθετε σε επαφή με την αλήθεια σας και να την υποστηρίξετε. Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας σάς διαφεύγουν, ενώ, υποσυνείδητα, όταν τα συναντάτε σε άλλους ανθρώπους, προσπαθείτε να τα μειώσετε, ώστε να μην αφυπνιστεί η ευθύνη σας να τα αναλάβετε.

Αποζητάτε ασφάλεια, μια ασφάλεια όμως που δεν απορρέει από τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση, αλλά από την προσκόλληση του ενός προς τον άλλον. Ανέχεστε καταστάσεις όπου υποτιμάτε τον εαυτό σας και υποβαθμίζετε την αξία σας. Ακουμπάτε στους άλλους με τρόπο όπου γέρνετε σε εκείνους. Προσπαθείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας μέσα από ανθρώπους που σας βλέπουν ως προοπτική για να εκπληρωθούν οι δικές τους ανάγκες.

Έχετε υιοθετήσει έναν ψευδή εαυτό όπου φαντάζεστε ότι είστε δυνατή, ενώ νιώθετε αδύναμη, ευάλωτη, εύθραυστη.
Κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε.
Λέτε ναι, ενώ θέλετε να βροντοφωνάξετε όχι.

Νιώθετε πως «χρωστάτε» στον εαυτό σας να χαρίσετε αποδοχή, αγάπη, κατανόηση, τελικά όμως λειτουργείτε πιστεύοντας πως «χρωστάτε» σε άλλους. Ενδόμυχα, γυρεύετε μια δυνατή μητέρα σε εκείνους που φαντάζουν στα μάτια σας δυνατοί, τους προσφέρετε για να επιβεβαιώσουν τη δύναμή σας, ώστε να την αναγνωρίσετε κι εσείς.

Οι ανάγκες σας και πολύ περισσότερο οι επιθυμίες σας μπαίνουν στο περιθώριο. Σας είναι πιο εύκολο να δίνετε ή να κάνετε τα πάντα αλλά όχι να δέχεστε. Δεν αφήνετε τον εαυτό σας σε κάποιον άλλον, ώστε να μοιραστείτε αλήθειες και συναισθήματα, τολμώντας να γυμνώσετε την ψυχή σας, γιατί έχετε συνηθίσει να θέλετε να τα κάνετε όλα εσείς. Φοβάστε τη δέσμευση και μένετε μόνη ή νιώθετε μόνη με ανθρώπους που αρνούνται να συντροφέψουν την επιθυμία σας. Επιλέγετε ανθρώπους που αναλαμβάνετε τα συναισθήματά τους, τις ευθύνες τους αλλά δεν συνδέεστε ουσιαστικά μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο οι άμυνές σας φτιάχνουν αδιαπέραστα τείχη, όπου νομίζετε πως προστατεύετε τον εαυτό σας, ενώ τον αφήνετε εκτεθειμένο στο συναίσθημα της εγκατάλειψης που βιώσατε ως παιδί.

Σας είναι πιο οικείο να αντιδράτε και όχι να δράτε με γνώμονα την επιθυμία σας. Καλύπτετε ανάγκες άλλων, χωρίς να το ζητούν, αναλαμβάνετε τις ευθύνες τους, σκέφτεστε αντί άλλων ή και αισθάνεστε ακόμα, πολύ περισσότερο δε κάνετε. Καμιά φορά υπάρχετε μοναχά για εκείνους. Φοβάστε, νιώθετε ανασφαλής, δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Νομίζετε ότι, αν θα πάρετε ένα παντοδύναμο ρόλο για τους άλλους, εκείνοι θα σας αγαπούν.

Νομίζετε πως ό,τι κάνετε είναι αγάπη αλλά δεν είναι. Μόνο αν αγαπάτε τον εαυτό σας, μπορείτε ν’ αγαπήσετε αληθινά τους άλλους.
Εάν πιστέψετε στην αξία σας, ανακαλύπτετε ότι είναι όμορφο να πατάτε στα πόδια σας, γενναίο να ανοίγεστε στη ζωή, λυτρωτικό να δέχεστε αγάπη από ανθρώπους που αγαπούν, δυναμικό να υποστηρίζετε την επιθυμία σας, ζωογόνο να βάζετε όρια, ελπιδοφόρο να ικανοποιείτε τα όνειρά σας. Όσο ελευθερώνεστε από τους ρόλους που μάθατε, ανακαλύπτετε ότι ελευθερία σημαίνει να μην εξαρτάστε από άλλους κάνοντας πράγματα για εκείνους, αλλά συνδέεστε μαζί τους με τα γνήσια συναισθήματά σας.

 

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός ψυχικής υγείας

Πηγή: boloudaki.gr