Γερμανία VS social media για ρατσιστικό περιεχόμενο

24.03.2017
Γερμανία VS social media για ρατσιστικό περιεχόμενο

Πρόστιμο έως και 53 εκατομμύρια δολάρια στα κοινωνικά δίκτυα που δεν λαμβάνουν μέτρα κατά των παράνομων ρατσιστικών και ξενοφοβικών δημοσιευμάτων και των σχολίων, πρότεινε ο Γερμανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Heiko Mass.

Ο Υπουργός πρότεινε νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα υποβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, εάν δεν διαγράψουν οποιαδήποτε εκδήλωση εχθρικότητας από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Ο ίδιος όντας αρκετά επικριτικός απέναντι στις προσπάθειες αντιμετώπισης του ρατσιστικού φαινομένου από το Facebook, δήλωσε πως τα νέα αυτά μέτρα πρόκειται να επιφέρουν ποινή αντίστοιχη των 53 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκάστοτε εταιρεία.

Ο Mass παρέδωσε το νομοσχέδιο, το οποίο έπρεπε να εγκριθεί αρχικά από το Υπουργείο της Καγκελαρίου, Angela Merkel, καθώς και από το Κοινοβούλιο. Δόθηκε περιθώριο μερικών μηνών, προκειμένου οι εταιρείες να λάβουν μέτρα κατά του φαινομένου.

Επισημαίνοντας δεδομένα από την ιστοσελίδα jugendschutz.net, ο Mass θεωρεί ανεπαρκή τα ληφθέντα μέτρα, διότι οι εχθρικές κοινοποιήσεις στις ιστοσελίδες δεν διαγράφονται όσο γρήγορα θα ήταν επιθυμητό.

Κύμα μίσους ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα στη Γερμανία, το οποίο έχει αυξήσει την πολιτική ένταση στις εταιρείες αυτές εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το Facebook και άλλες ιστοσελίδες διεθνούς εμβέλειας δεσμεύτηκαν το 2015 να ελέγχουν  και να απομακρύνουν εντός 24 ωρών από τους ιστοτόπους τους κάθε είδους προσβλητικό σχόλιο και ειδικά όσα αναφέρονται ρατσιστικά εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.

“Οι ιστοσελίδες δεν λαμβάνουν υπόψιν τα παράπονα των χρηστών τους”, αναφέρει ο Mass. Συμπληρώνει πως από τις δημοσιεύσεις των χρηστών που αντιτίθενται στους νόμους της Γερμανίας περί προσβλητικών δηλώσεων, το Twitter αφαίρεσε από την πλατφόρμα του μόνο το 1%, ενώ το Facebook το 39%.Το Youtube, αντιθέτως, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 90%, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα jugendschutz.net που παρέθεσε ο Υπουργός.

Το νομοσχέδιο του Mass απαιτεί τα κοινωνικά δίκτυα να παρέχουν εύχρηστα μέσα, προκειμένου να παραθέτουν οι χρήστες τις παρατηρήσεις τους. Επιπλέον, ορίζει τον έλεγχο αυτών και την άμεση διαγραφή παράνομου περιεχομένου δίνοντας περιθώριο 24 ωρών. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την προσπάθεια τους για εξάλειψη των δηλώσεων μίσους.

Ωστόσο, οι όροι που θέτει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, καταταγμένοι στη λίστα των πιο αυστηρών στην Ευρωπαϊκή Ζώνη, κατακρίνονται από την Γερμανική Κυβέρνηση. Πρόσφατα η Υπουργός Οικονομικών Briggite Zypries προειδοποίησε για έναν νόμο αναφέροντας πως δεν θα έπρεπε να “ιδιωτικοποιηθεί” η ευθύνη της νομοθεσίας κατά των εχθρικών δηλώσεων.

Παρόλα αυτά, το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων της Γερμανίας υποστήριξε την πρόταση του Mass λέγοντας πως αυστηρά μέτρα κατά “ της υποκίνησης του φυλετικού μίσους, του εκθειασμού του εθνικοσοσιαλισμού, καθώς και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “είναι επειγόντως απαραίτητα”.

*******

Μετάφραση: Ειρήνη Χούλη από seeker