Γέννησε κοριτσάκι εθισμένο στην ηρωίνη

03.04.2014
Γέννησε κοριτσάκι εθισμένο στην ηρωίνη

Σήμερα, λέει ότι δεν θα συγχωρήσει ποτέ τον εαυτό της. Έκανε χρήση ηρωίνης καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και την ώρα του τοκετού, με αποτέλεσμα η κόρη της Georgia να γεννηθεί εθισμένη στο ναρκωτικό.

Η Corraine Casey, που είχε ήδη δύο παιδιά, όταν έμεινε έγκυος στην Georgia, παραδέχεται ότι τα παραμελούσε και ξόδευε όλα τα χρήματα που χρειάζονταν σαν οικογένεια για τρόφιμα και θέρμανση στα ναρκωτικά. Έφτασε στο σημείο να πουλήσει ακόμα και την τηλεόραση για να πάρει τη δόση της, όμως ορκίστηκε να εγκαταλείψει την κακή αυτή συνήθεια, όταν είδε το μωρό της στην αποτοξίνωση.

Το να πει στην Georgia και τα αδέρφια της την αλήθεια για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ήταν, λέει, τόσο δύσκολο όσο να σταματήσει η ίδια να παίρνει ναρκωτικά. Σήμερα, Corraine, μητέρα επτά παιδιών, είναι "καθαρή" και βοηθά άλλους να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους.

"Απογοήτευσα τα παιδιά μου, γιατί το μόνο πράγμα που με ένοιαζε ήταν να παίρνω τη δόση μου. Κανείς δεν μπορεί να νιώσει μεγαλύτερη θλίψη και ντροπή γι' αυτό που έκανα από εμένα. Όμως έπρεπε να είμαι ειλικρινής μαζί τους, για να μπορέσω να προχωρήσω παρακάτω και να βοηθήσω άλλους που το έχουν ανάγκη".

Λέει ότι κατέληξε στα ναρκωτικά μετά από δύσκολα παιδικά χρόνια. "Ήμουν η μικρότερη από οκτώ αδέρφια και ο πατέρας μου έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, ενώ ήταν και αλκοολικός. Η μητέρα μου έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά και αυτή υπέφερε από κατάθλιψη".

Όταν ήταν οκτώ ετών, ο πατέρας της εισήχθη σε κλινική, όπου απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα. "Η μητέρα μου το πήρε πολύ βαριά και ξεκίνησε να πίνει. Τότε ήταν που εγώ άρχισα να χάνω τον δρόμο μου".

Σταμάτησε το σχολείο νωρίς και σύντομα έμεινε έγκυος. Μέχρι να φέρει στον κόσμο την 17χρονη σήμερα Nicole, είχε χωρίσει από τον πατέρα. "Ήμουν μικρή και μόνη μου, αλλά αγαπούσα το μωρό μου και ήμουν αποφασισμένη να του δώσω μία καλή ζωή".

Όλα άλλαξαν όταν μπήκε στη ζωή της ένας άνδρας. "Βγαίναμε όταν ήμουν στο σχολείο, αλλά ποτέ δεν είχε εμπλακεί με τα ναρκωτικά".

Σύντομα, καλούσε στο σπίτι τους φίλους του, για να καπνίσουν κάτι που η Corraine θεωρούσε ότι ήταν κάνναβη. "Ήμουν αφελής. Νόμιζα ότι ήταν μαριχουάνα. Όταν τους ρώτησα, μου είπαν ότι ήταν ένα είδος παυσίπονου, που τους έκανε να νιώθουν χαλαροί".

hroini

Οι συναντήσεις αυτές γίνονταν κάθε βράδυ, αλλά η Corraine αρνούνταν να δοκιμάσει, στην αρχή. Το βράδυ που τελικά υπέκυψε και δοκίμασε το ναρκωτικό, δεν ήξερε ότι ήταν ηρωίνη. "Δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη, όπως είναι τώρα. Δεν ήξερα πόσο εθιστική ήταν, ούτε το όνομά της. Την πρώτη φορά με έκανε να νιώσω άρρωστη, όμως παράλληλα μου χάρισε μία ήρεμη αίσθηση και έτσι συνέχισα να την παίρνω".

Υπέθεσε ότι ήταν ακίνδυνη και συνέχισε να καπνίζει, όταν το παιδί της κοιμόταν. "Ήταν όταν ένα βράδυ δεν είχα καπνίσει και ένιωσα άρρωστη. Τότε που κατάλαβα ότι είχα εθιστεί".

Για τους επόμενους έξι μήνες έκανε χρήση αρκετές φορές την ημέρα, μέχρι που ανακάλυψε ότι ήταν ξανά έγκυος, στην Keira αυτή τη φορά, σήμερα 13, και σταμάτησε. Όμως, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, κύλησε πάλι.

"Είχα δύο μικρά παιδιά, αλλά το μόνο που με ενδιέφερε ήταν τα ναρκωτικά. Το σπίτι ήταν παγωμένο, αφού δεν είχα χρήματα για την θέρμανση. Έδινα τα πάντα στις ουσίες".

Έδινε στα παιδιά της συνέχεια έτοιμο φαγητό και πολλές φορές πήγαινε στην μητέρα της για βοήθεια. "Η μητέρα μου δεν ήξερε ότι έκανα χρήση και έδινα τα λεφτά μου εκεί. Μας έδινε κονσέρβες με φασόλια και ψωμί, για να μην πεινάνε τα κορίτσια".

Πούλησε μέχρι και την τηλεόραση, ώστε να μπορέσει να πάρει τη δόση της. "Τα κορίτσια στεναχωρήθηκαν πολύ που δεν μπορούσε να βλέπουν κινούμενα σχέδια. Όμως τίποτα δεν είχε σημασία πέρα από τα ναρκωτικά".

Το 2001 έμεινε έγκυος για τρίτη φορά στην Georgia. "Μόλις το έμαθα είπα ότι θα σταματήσω, όπως το είχα κάνει στην προηγούμενη εγκυμοσύνη μου. Αλλά αυτή τη φορά ήταν αδύνατο. Κάθε φορά που κάπνιζα έλεγα ότι ήταν η τελευταία, αλλά ποτέ δεν ήταν".

Η Corraine έχασε όλα τα ραντεβού της με τον γιατρό και συνέχισε να καπνίζει έως και πέντε τσιγάρα την ημέρα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του τοκετού. "Όταν ξεκίνησαν οι συσπάσεις το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να καπνίσω".

Όταν οι μαίες έμαθαν ότι ήταν τοξικομανής τρομοκρατήθηκαν. Τους το είπε μεταξύ των συσπάσεων. "Όσο εγωίστρια και αν ήμουν, έπρεπε να εξασφαλίσω κάθε βοήθεια για το μωρό μου".

Οι μαίες ενημέρωσαν τους γιατρούς, που προετοιμάστηκαν ώστε να επισπεύσουν τη γέννα και το μωρό να μπει σε ειδική φροντίδα. Η Georgia γεννήθηκε μερικές ώρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου του 2002, πλήρως εξαρτημένη από την ηρωίνη.

iroini1

"Κατά τη διάρκεια του τοκετού οι μαίες ήταν τέλειες, αλλά όλα άλλαξαν όταν η Georgia μεταφέρθηκε στον θάλαμο. Όλο το προσωπικό με κοιτούσε. Ήμουν η κακιά μάνα που έφερε στον κόσμο ένα παιδί εθισμένο στην ηρωίνη. Προσπαθούσα να το καταπολεμήσω, αλλά το μόνο που ήθελα ήταν ένα τσιγάρο. Βγήκα κρυφά έξω για να καπνίσω".

Οι γιατροί έδωσαν στο νεογέννητο μεθαδόνη από το στόμα, για να το βοηθήσουν να αποφύγει το μαρτύριο από τα συμπτώματα στέρησης. "Το μωρό μου ήταν στην αποτοξίνωση εξαιτίας μου. Φυσικά ένιωσα άσχημα, αλλά ήμουν ακόμα εξαρτημένη και ήθελα το ναρκωτικό".

Συνέχιζε να το σκάει για να καπνίζει, ενώ το μωρό της έκανε θεραπεία. Όταν η Georgia συμπλήρωσε μία βδομάδα ζωής, η Corraine παραδέχθηκε ότι χρειαζόταν βοήθεια. "Ήξερα ότι θα έχανα το παιδί μου, αν δεν έμενα καθαρή".

Και εκείνη με τη σειρά της ξεκίνησε να παίρνει μεθαδόνη. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων οι γιατροί έδιναν και στις δύο όλο και μικρότερες δόσεις του υποκατάστατου. Και τότε κατάλαβε τι έκανε.

"Όταν η ομίχλη άρχισε να φεύγει, με κατέλαβε ο τρόμος. Δεν μπορούσα να πιστέψω τι είχα κάνει. Δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω. Ένιωσα σαν απόβρασμα".

Ένα μήνα αργότερα, μητέρα και κόρη πήραν εξιτήριο και τέθηκαν υπό τη φροντίδα της μητέρας τη Corraine. Παρόλο που έμεινε ξανά έγκυος στον Jaycee, σήμερα 10 ετών, κατάφερε να μείνει καθαρή και παράτησε τον σύντροφό της. Ως εκ θαύματος, η Georgia δεν είχε μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

Από τότε δεν άγγιξε ξανά τα ναρκωτικά. Έναν χρόνο μετά γνώρισε τον σημερινό σύζυγό της, με τον οποίο έκαναν άλλα τρία παιδιά, τους Danny, Frankie και Avan, οκτώ, πέντε και ενός ετών αντίστοιχα.

"Προσπάθησα να συνεχίσω και να γίνω η καλύτερη μαμά που μπορούσα, όμως κάθε εγκυμοσύνη έφερνε στην επιφάνεια την ντροπή που ένιωθα και τις τύψεις που είχα. Ήθελα όσο τίποτα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να τα αλλάξω όλα. Ποτέ δεν σταμάτησα ούτε θα σταματήσω να κατηγορώ τον εαυτό μου γι' αυτό".

Πέρσι υπέστη νευρικό κλονισμό εξαιτίας των ενοχών της και τότε αποφάσισε να εκπαιδευτεί ως εθελόντρια για να βοηθήσει άλλους. Όμως, προτεραιότητα είχε να μάθουν τα παιδιά της την αλήθεια.

iroini

"Ήθελα περισσότερο η Georgia να ξέρει την αλήθεια. Φώναξα όλα τα παιδιά μου και τους εξήγησα τα πάντα. Όταν είπα στην Georgia ότι γεννήθηκε εξαρτημένη φάνηκε σοκαρισμένη, όμως το αποδέχθηκε με τον υπέροχο παιδικό τρόπο.

Ήξερα ότι είχα μεγαλώσει καλά παιδιά, αλλά μου έδειξαν αληθινή αγάπη και συμπόνια, πράγμα για το οποίο θα είμαι πάντα ευγνώμων. Ήρθε η ώρα να σταματήσω να κατηγορώ τον εαυτό μου για το παρελθόν και να βοηθήσω άλλους ανθρώπους για το μέλλον τους".

"Σοκαρίστηκα όταν η μαμά μου μου είπε ότι γεννήθηκα εθισμένη στα ναρκωτικά. Νομίζω ότι η μαμά μου είναι πραγματικά γενναία. Μου είπε την αλήθεια, ενώ δεν ήταν αναγκασμένη. Θέλει να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους και την αγαπώ γι' αυτό", λέει η μικρή Georgia, που μόνο ελπίδα μπορεί να δώσει.

Αρόη Αθανασοπούλου

Πηγή: pathfinder.gr