Φωτογραφές που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας (video)

19.03.2014
Φωτογραφές που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας (video)

Ένα παιχνίδι αντοχών; Μία διαδικασία εξερεύνησης του βαθύτερου “εγώ”; Ένα προσωπικό στοίχημα; Ένας μαραθώνιος δημιουργικότητας και φαντασίας; Τι από όλα είναι τελικά το “365 Photography Project”; Ποιο είναι το κέρδος και τι θυσίες απαιτούνται για να ολοκληρωθεί επιτυχώς;

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο "365 Photography Project" ο κανόνας είναι μόνο ένας. Για 365 ημέρες, η φωτογραφική σου μηχανή γίνεται ο καλύτερος σου φίλος, τον οποίο κουβαλάς διαρκώς μαζί σου, απαθανατίζοντας κάθε τι που κεντρίζει το ενδιαφέρον σου. Ο στόχος: κάθε μέρα και μία διαφορετική φωτογραφία. Αν καταφέρεις να φτάσεις στο τέλος συγκεντρώνοντας 365 φωτογραφίες θα είσαι από τους λίγους, που τελικά ολοκλήρωσαν με επιτυχία το project και το έργο τους έγινε γνωστό σε όλα τα μήκη του κόσμου. Το ίντερνετ θα σε βοηθήσει σε αυτό.

Από τις πρώτες συμβουλές που δίνουν όσοι έχουν εμπλακεί ενεργά σε αυτή τη διαδικασία είναι να δημιουργήσεις ένα προφίλ στο Flickr και σε έναν φάκελο με τον τίτλο του project να δημοσιεύεις κάθε μέρα τη φωτογραφία σου. Με τον τρόπο αυτό και κρατάς αρχείο με τη δουλειά σου (μην ξεχνάς ο όγκος των φωτογραφιών που θα συγκεντρωθεί στο τέλος θα είναι τεράστιος) και δίνεις την ευκαιρία στους χρήστες να παρακολουθούν τη δουλειά σου, να σου δίνουν συμβουλές αλλά και κουράγιο για να συνεχίσεις. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραδέχονται ότι είναι μία ψυχοφθόρα διαδικασία, κατά την οποία πολλές φορές δοκιμάζονται τα όρια τους και θέλουν να τα παρατήσουν, την ίδια στιγμή βέβαια, είναι μία ανεπανάληπτη εμπειρία με ανεκτίμητα οφέλη.

9518360694374119567

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου, το αποτέλεσμα της δουλειάς του 17χρονου μαθητή Alex Stoddard, ο οποίος όχι μόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία το project του, αλλά δημιούργησε ένα πορτφόλιο 365 φωτογραφιών υψηλής ποιότητας και εξαιρετικής αισθητικής. Οι φωτογραφίες του, η μία καλύτερη από την άλλη, επιδεικνύουν ένα αφοσιωμένο επαγγελματία φωτογράφο με πίστη, πάθος και έντονο προβληματισμό.

Ο Alex βέβαια δεν ήταν επαγγελματίας και το πάθος του με τη φωτογραφία το ανακάλυψε μόλις λίγους μήνες πριν ασχοληθεί εντατικά με το project. Ο στόχος ήταν διπλός: αφενός να βελτιώσει και να εξελίξει την τεχνική του και αφετέρου να νιώσει την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης καθώς μέχρι τότε άφηνε στη μέση ό,τι ξεκινούσε.Ο ίδιος εξομολογείται ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν ο χρόνος.

Δεν ήταν μόνο μαθητής, δούλευε ταυτόχρονα με μερική απασχόληση σε εστιατόριο, με αποτέλεσμα να πρέπει να θυσιάσει την κοινωνική του ζωή, τους φίλους του ακόμη και τον ύπνο του και να αφοσιωθεί εξ' ολοκλήρου στο πάθος του. Ένα πάθος που έγινε εξαρχής αντιληπτό από τους χρήστες του flickr, οι οποίοι του έδιναν κουράγιο να συνεχίσει, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μέσω του Alex αποφάσισαν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τη φωτογραφία.

9519887306139744399

Για τον Marius Vieth από τη Γερμανία, το 365 Photography Project ήταν κάτι παραπάνω από ένα απαιτητικό χόμπι. Ήταν το μέσο που τον βοήθησε να αλλάξει τη ζωή του. Για αυτόν το πιο δύσκολο στάδιο ήταν οι δύο περίπου πρώτοι μήνες που πειραματιζόταν σχετικά με το τι πρέπει να φωτογραφίζει. Τα πρώτα σχόλια στο flickr, οι πρώτες ενθαρρυντικές κριτικές, τον παρότρυναν να συνεχίσει για να καταλάβει κάποιους μήνες αργότερα ότι “η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην κάνει το όνειρό του”.

Πριν προλάβει να τελειώσει το project του, παραιτείται από τη δουλειά του (καλή δουλειά-πολύ καλός μισθός) και αποφασίζει να ταξιδέψει φωτογραφίζοντας και συμπληρώνοντας τα υπόλοιπα κομμάτια του project. Το project του, το τελείωσε επιτυχώς και αυτή τη στιγμή, όταν δεν ταξιδεύει, εκθέτει την τέχνη του η οποία τυγχάνει μεγάλης αποδοχής.Η Hailey Bartholomew ενεπλάκη με το 365 Photography Project σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει την κατάθλιψη. Με τίτλο 365 Gratitude (=ευγνωμοσύνη) η Hailey προσπάθησε μέσα από τον φακό της να αναζητήσει τα ευχάριστα που συμβαίνουν κάθε μέρα στη ζωή.

Σε αυτό το “ταξίδι” ανακάλυψε τον ευατό της, τόνωσε τον γάμο της, βελτίωσε τη σωματική και τη ψυχική της υγεία και τελικά λειτούργησε ως πρότυπο σε άλλους ανθρώπους που ακολούθησαν τα χνάρια της. Το project της αγαπήθηκε πολύ από τους χρήστες του διαδικτύου, ενώ ενδιαφέρον έδειξαν οι εφημερίδες, τα περιοδικά, κάποια ραδιοτηλεοπτικά μέσα και blogs από όλον τον κόσμο. Η Hailey έχε βραβευτεί τόσο για τις φωτογραφίες της όσο για τις ταινίες που γυρίζει.

Αν θέλεις και εσύ να ξεκινήσεις τον δικό σου φωτογραφικό μαραθώνιο, όσοι έχουν ολοκληρώσει το project έχουν κάποιες συμβουλές να σου δώσουν:

Ξεκίνα σήμερα

Μην ξεχνάς ποτέ τη φωτογραφική σου μηχανή

Δημιούργησε λογαριασμό στο flickr και κάθε μέρα δημοσίευε τη φωτογραφία σου

Βγες από την ασφάλεια σου και τόλμησε

Σκέψου θεματικές ενότητες ανά εβδομάδα και κατέγραψε τις ιδέες σου

Μην σταματάς ό,τι κι αν συμβεί

Μην καθυστερείς λοιπόν, οπλίσου με τη φωτογραφική σου μηχανή, βγες στους δρόμους της πόλης σου και σίγουρα θα συναντήσεις ενδιαφέρουσες εικόνες που θα αποτελέσουν εκπληκτική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Και πού ξέρεις, ίσως να είσαι το επόμενο πρόσωπο της χρονιάς... Καλή επιτυχία!

Θεοδόσης Λάζαρης

Πηγή: pathfinder.gr