Θρησκευτικός φονταμενταλισμός

11.03.2020
Θρησκευτικός φονταμενταλισμός

ΕΚΤΟΣ από τους φυσικούς ιούς υπάρχουν και άλλοι. Κάποτε η θρησκεία είχε την δύναμη να κάψει βιβλιοθήκες και σκεπτόμενους ανθρώπους και δημιούργησε στρατεύματα κατά της λογικής και των επιστημών.Αλλά όλα αυτά τώρα φαίνονται σαν απομακρυσμένη ιστορία. Στην πραγματικότητα αν προσέξουμε έχει ακόμη μια μικρή δύναμη να προσελκύει τους αφελείς.Ακόμη και αν διακινδυνεύουν την ζωή τους.

Μα πώς οι ενήλικες΄άνθρωποι δεν έχουν την στοιχειώδη λογική;

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των ενήλικων δεν είναι τίποτα άλλο από κρίσεις πανικού στην παιδική τους ηλικία λόγω των απειλών της ''κόλασης'' ενώ η θρησκεία είναι μια ανθρώπινη επιχείρηση που αναγκάζει ένα ποσοστό πελατών να τους ακολουθούν.Μερικοί Χριστιανοί ισχυρίζονται ότι

'Εμείς οι άνθρωποι θα ήμασταν "απόλυτα κατακερματισμένοι" χωρίς την θρησκεία - ή μάλλον τον Χριστιανισμό συγκεκριμένα - και ο κόσμος μας θα υποβιβαζόταν σε αναρχία.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η θρησκευτική πίστη παρακινεί ακόμη και αξιοπρεπείς ανθρώπους να κάνουν ανόητα γελοία και μερικές φορές επικίνδυνα πράγματα που δεν θα τα έκαναν διαφορετικά.

Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι μια ψυχοπαθολογία.Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις όσο απίστευτες και αν σας φαίνονται συντηρούνται από ανθρώπους διαισθητικά συντονισμένους μονίμως στο παράλογο. Ενώ εξωτερικά η θρησκεία φαίνεται να φέρνει τα ''καλύτερα'' σε κάποιους ανθρώπους ενισχύοντας δήθεν τον αλτρουισμό ή παρέχοντας υποστήριξη με πράξεις γενναιοδωρίας και συμπόνιας αυτή η τακτική προσελκύει τους πιστούς που επιμένουν να βλέπουν το πρόβατο και όχι τον λύκο ακριβώς όπως και στις θεωρίες συνωμοσιολογίας.

Μερικοί επιστήμονες περιγράφουν το είδος μας ως "ειδικούς της κοινωνικής πληροφόρησης". Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοινωνικά ζώα και ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνουμε και ευδοκιμούμε είναι η συλλογή πληροφοριών τις οποίες λαμβάνουμε κυρίως από άλλα ανθρώπινα όντα και μεταφέρουμε αυτές τις πληροφορίες από γενιά σε γενιά.

Και τι συμβαίνει όταν οι πληροφορίες είναι λάθος;

Εδώ ακριβώς είναι το τυφλό σημείο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει ότι τα μάτια μας μπορούν να εξαπατηθούν.Ο εγκέφαλός μας μπορεί να εξαπατηθεί αφού ανιχνεύει ορισμένα χαρακτηριστικά και στη συνέχεια γεμίζει κυριολεκτικά τα κενά σημεία.Το ίδιο συμβαίνει και με την θρησκεία. Τα τυφλά σημεία δημιουργούν ευκαιρίες για παραπληροφόρηση και μειώνουν την λογική. Οι ψεύτικες ιδέες που συνεχίζονται μπορούν να αποφύγουν την ανίχνευση και τη διόρθωση των σφαλμάτων τους και να περάσουν από γενιά σε γενιά.Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτές τις λανθασμένες ιδέες ως ιούς που καταστρέφουν την λογική αργά και σταθερά.

Σαν να μην αρκεί αυτό οι ιοί-μικρόβια-ιδέες είναι μεταδοτικά κάποια περισσότερο από άλλα.Αλλά οι μικροοργανισμοί όπως και οι ιδέες υπόκεινται σε φυσικές επιλεκτικές πιέσεις επιλογών που τους αναγκάζουν να ευδοκιμήσουν να εξελιχθούν ή να πεθάνουν εντελώς ανεξάρτητα από το εάν οι οικοδεσπότες τους ζουν ή πεθαίνουν.Οι άνθρωποι έχουν γνωστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά δεν το χρησιμοποιούν.Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τέλειο αλλά μπορείς να το αναβαθμίσεις με έρευνα και λογική ίσον γνώση.

Τα ανθρώπινα όντα έχουν γνωστικό ανοσοποιητικό σύστημα που επιδιώκει να εντοπίσει και να εξαλείψει τις ψευδείς ιδέες επειδή η παραπληροφόρηση τείνει να μας προκαλεί προβλήματα. Όλες οι θρησκείες αποτυγχάνουν του " δοκιμαστικού ελέγχου της πίστης " και δεν αποτελούν κριτήριο αξιοπιστίας και αυτό αρκεί. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το έργο της αντιμετώπισης των θρησκευτικών βλαβών.

***

Ανδρεάς Οικονομόπουλος