Φίλα σταυρό

20.01.2014
Φίλα σταυρό

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τις επιλογές του. Δεν νυμφεύτηκε με παπά και με κουμπάρο ούτε έβαλε το παιδί του σε κολυμπήθρα. Επισημοποίησε τα δεδομένα με θεσμούς του κράτους: σύμφωνο συμβίωσης και ονοματοδότηση. Η Νέα Δημοκρατία από χθες τον καλεί να απολογηθεί. Πιστεύει σε Θεό ή μήπως είναι άπιστο σκυλί; Βρέθηκε μάλιστα ασήμαντη αφορμή για την αναμόχλευση του ζητήματος.

Ιδού η ανακοίνωση:

«Ο υπεύθυνος Θρησκευμάτων ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Αμανατίδης αποκάλυψε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος. Δικαίωμα του. Όμως, ο ελληνικός λαός, πρέπει να γνωρίζει σε τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας, γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το βουλευτή του».

Αναρωτιόμαστε: το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι αν πιστεύει σε Θεό ή θέλουν περαιτέρω διευκρινήσεις: μην είναι οβριός, μην είναι μουσουλμάνος ή καθολικός;

Σε ένα κράτος που έχει επίσημη θρησκεία, που ιεράρχες ορκίζουν το σώμα της Βουλής, που ο στρατός κουβαλά τον επιτάφιο, που η εκκλησία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, το ερώτημα ακούγεται φυσιολογικό. Το χριστεπώνυμο πλήθος θέλει να ξέρει: είναι χριστιανός ορθόδοξος ο άνθρωπος που διεκδικεί πρωθυπουργικό θώκο; Αραγε θα προκύψει μεγάλη ταραχή σε περίπτωση σαφούς αρνητικής απάντησης; Μήπως εκείνοι που λεηλάτησαν τη χώρα δεν εμφανίζονταν ως οι πιο πιστοί από τους πιστούς; Κλέφτες και κακοδιαχειριστές, φανατικοί προσκυνητές.

Η Νέα Δημοκρατία έβαλε κι ένα ψέμα στην επίσημη ανακοίνωση. Σημειώνει: «Υπενθυμίζουμε ότι το επίσημο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όπως πρόσφατα το παρουσίασε στον ελληνικό λαό ο κ. Τ. Κουράκης». Η φορολόγηση των πιστών δεν υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα του κόμματος, αυτό είναι παραπλανητικό. Είναι μια ιδέα του εν λόγω βουλευτή, την οποία διατύπωσε σε ομιλία του. Μια ιδέα σαν όλες τις ιδέες που μπουμπουνίζουν νεοδημοκράτες βουλευτές στις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τα πανηγύρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε επαφή με εκπροσώπους του κλήρου. Συνομιλεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και προγραμματίζει επίσκεψη στο Αγιον Ορος. Δεν χρειάζεται να είναι πιστός για να είναι συνομιλητής ηγετών που εκφράζουν ψηφοφόρους του. Συναντιέται με τους εκπροσώπους της εκκλησίας όπως θα συναντιόταν με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Δεν θα του έλεγε «κοίτα να δεις, εγώ είμαι βάζελος και δεν θέλω να βλέπω ούτε τα μούτρα σου». Ετσι κρατιούνται οι ισορροπίες στην πολιτική, βάζοντας τη δημόσια ανάγκη πάνω από την προσωπική επιλογή.

Μια λεπτομέρεια. Ο Αλέξης Τσίπρας σκύβει και φιλάει το χέρι του παπά. Αυτό είναι κώδικας μεταξύ πιστών. Ως άθεος μπορεί να αρκεστεί σε χειραψία.

Της Κέζα Λώρη

Πηγή: tovima.gr