Εποχούμενος παραλογισμός

05.01.2014
Εποχούμενος παραλογισμός

Τι συμβαίνει όταν η τρέλα αντί για τα βουνά εγκαθίσταται στο γραφείο ενός νομοθέτη, αρμόδιου για τη σύνταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Την απάντηση θέλησε να δώσει η Barrington Freight, μια μεταφορική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία, η οποία συγκέντρωσε τους 50 πιο τρελούς -κατά την κρίση της- νόμους ανά τον κόσμο, που αφορούν την οδήγηση.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατείς να καταλάβεις τι συνέβαινε στο μυαλό του εμπνευστή (ή ακόμη χειρότερα, των εμπνευστών) αυτών των νόμων, ενώ σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, στη λίστα περιλαμβάνονται και νόμοι που όχι απλώς δεν είναι παράλογοι, αλλά αντιθέτως είναι απόλυτα σωστοί.

Το ότι οι ΗΠΑ θα έρχονταν πρώτες στη λίστα, είναι κάτι που ενδεχομένως αρκετοί να φαντάζονταν, το εύρος της πρωτιάς τους όμως δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει ακόμη και τους... υποψιασμένους. 34 από τους 50 πιο παρανοϊκούς νόμους αλιεύτηκαν από 22 πολιτείες της Αμερικής, με πρωταθλήτρια την Καλιφόρνια. Αν αναρωτιέστε σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα, η απάντηση είναι πως δεν περιλαμβάνεται καν στη λίστα.

Καθίστε αναπαυτικά και πάμε να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στα charts των πιο παρανοϊκών νόμων που ισχύουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη και που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πραγματικά απίστευτοι. Οπως για παράδειγμα ο νόμος στο Σαν Φρανσίσκο, που απαγορεύει να καθαρίζεις το όχημά σου με χρησιμοποιημένο εσώρουχο ή αυτός που απαγορεύει σε γυναίκες που φοράνε φόρεμα να οδηγούν στους δρόμους της Καλιφόρνιας. Στη Φλόριντα, αν δέσεις έναν ελέφαντα σε παρκόμετρο θα πρέπει να πληρώσεις κανονικά το αντίτιμο της στάθμευσης, ενώ στην Τζόρτζια είναι παράνομο να φτύσεις μέσα από ένα αυτοκίνητο ή λεωφορείο που κινείται, αλλά είναι νόμιμο αν βρίσκεσαι σε φορτηγό.

Στην Αλάσκα δεν επιτρέπεται να έχεις δεμένο σκύλο στην οροφή του αυτοκινήτου, την ώρα που στην Αλαμπάμα είναι παράνομο να οδηγείς έχοντας τα μάτια καλυμμένα. Κλείνοντας με τις ΗΠΑ, να κάνουμε μια τελευταία στάση σε Νέα Ορλεάνη και Κολοράντο, όπου στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο, αν μια γυναίκα πρόκειται να οδηγήσει, θα πρέπει να έχει μέσα στο όχημα έναν άντρα που θα κρατά προειδοποιητική σημαία, ενώ στη δεύτερη, δεν επιτρέπεται να οδηγείς μαύρο αυτοκίνητο τις Κυριακές.

00sign-w

Και στην Ευρώπη, όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η λογική πάει περίπατο. Στη Δανία, ο νόμος επιβάλλει, προτού βάλεις μπροστά τον κινητήρα, να ελέγχεις μήπως υπάρχει κανείς κάτω από το αυτοκίνητο. Στο Λουξεμβούργο όλα τα οχήματα θα πρέπει να έχουν υαλοκαθαριστήρες, ακόμη κι αν δεν έχουν παρμπρίζ. Στη Γερμανία είναι παράνομο να μείνεις από καύσιμα στην Autobahn, ενώ στη Ρωσία σε περιμένει πρόστιμο αν οδηγείς λερωμένο αυτοκίνητο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νόμος στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται σε έναν οδηγό να πλησιάσει πεζό σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων, αλλά και στην Ιαπωνία, όπου επιβάλλεται πρόστιμο περίπου 50 ευρώ στον οδηγό που περνώντας πάνω από λιμνάζοντα νερά θα κάνει μούσκεμα πεζό.

Πάντως, η λίστα της βρετανικής εταιρείας υποπίπτει και σε κάποια φάουλ, όπως π.χ. στην περίπτωση του νόμου που ισχύει στη Σκανδιναβία και επιβάλλει σε όλα τα οχήματα να έχουν τα φώτα πορείας συνεχώς αναμμένα, καθώς έχει αποδειχτεί πως οποιοδήποτε όχημα γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα αντιληπτό όταν έχει αναμμένα φώτα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πηγή: enet.gr