Ένας στους τέσσερις αμερικανούς «δεν γνωρίζει πως η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο» και μόνο οι μισοί πιστεύουν στην εξέλιξη

16.02.2014
Ένας στους τέσσερις αμερικανούς «δεν γνωρίζει πως η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο»  και μόνο οι μισοί πιστεύουν στην εξέλιξη

Με  πιθανή εξαίρεση το «είναι επίπεδη η γη;"  (σύμφωνα με το περιοδικό Discovery τουλάχιστον) το πιο βασικό ερώτημα στην επιστήμη είναι: «γυρίζει η γη γύρω από τον ήλιο;»


Τα καλά νέα είναι ότι το 74 τοις εκατό των Αμερικανών γνωρίζει την απάντηση .

Το πολύ κακά νέα είναι ότι αυτό σημαίνει πως το 26 τοις εκατό δεν γνωρίζει.

Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία εμφανίζονται σε έρευνα  στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών ( NSF )  σε  δείγμα 2.200 Αμερικανών , θα αποτελέσουν μέρος της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στον Μπαρόκ Ομπάμα και νομοθέτες στο Κογκρέσο  και είναι πιθανό να θέσουν  εκ νέου το θέμα των εκπαιδευτικών προτύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Άλλα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν  ότι μόνο το 39 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύουν ότι « το σύμπαν άρχισε με μια τεράστια έκρηξη ».  Λιγότεροι από τους μισούς των ερωτηθέντων ( 48 τοις εκατό ) συμφώνησαν ότι « τα ανθρώπινα όντα , όπως τα γνωρίζουμε σήμερα , αναπτύχθηκαν από προηγούμενα είδη ζώων » .

Εν τω μεταξύ , 51 τοις εκατό των Αμερικανών πίστευαν  ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς . Η μελέτη έδειξε επίσης ότι συνολικά 42 τοις εκατό των Αμερικανών θεωρούν πως η αστρολογία είναι είτε « πολύ επιστημονική » ή    « είδος επιστήμης» .
Η έρευνα , όπως αναφέρθηκε από την Agence France- Presse , πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον η Αμερική κάνει εκπαιδευτική πρόοδο .

Παρά τα κάπως αρνητικά ευρήματα της μελέτης υπάρχει σημαντική αχτίδα ελπίδας .

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 90 τοις εκατό των Αμερικανών πίστευαν  πως τα οφέλη της επιστήμης  αντισταθμίζουν  κάθε  κίνδυνο ,  30 τοις εκατό πιστεύουν ότι η επιστήμη αξίζει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση , και περίπου το 90 τοις εκατό εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμάθηση σχετικά με  ιατρικές ανακαλύψεις

Πηγή: the independent