Εκπληκτικές εικόνες από το Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος. Δείτε το σώμα σας από άλλη όψη!

13.11.2013
Εκπληκτικές εικόνες από το Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος. Δείτε το σώμα σας από άλλη όψη!

Πως μπορεί κανείς να δει πως λειτουργεί μια καρδιά, χωρίς να παρακολουθήσει ένα καρδιογράφημα; Να μάθει πώς γίνεται η πέψη των τροφών μέσα στο στομάχι, χωρίς να κοιτάζει την οθόνη του υπέρηχου;

Μία επίσκεψη στο μουσείο ανθρώπινου σώματος, που βρίσκεται στην Ολλανδία, θα λύσει αυτές και πολλές άλλες απορίες, σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Το κτίριο του μουσείου είναι ένα τεράστιο καθιστό σώμα, ύψους 35 μέτρων, φτιαγμένο από γυαλί, ενώ το εσωτερικό του είναι ένα ακριβές αντίγραφο του ανθρώπινου οργανισμού.

2685 fullimage museum-corpus-oegstgeest-buitenaanzicht.jpg 560x350

Η περιήγηση του επισκέπτη είναι ένα επιμορφωτικό ταξίδι στην ανθρώπινη ανατομία, αφού κάθε αίθουσα αντιστοιχεί σε ένα σημείο του σώματος. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να περπατήσουν μέσα στην ανθρώπινη καρδιά, να κάνουν βόλτα στη στοματική κοιλότητα και να δουν τα μαλλιά του ανθρώπου να μακραίνουν. 

netherlands-human-body-7-400x244

Η ξενάγηση από ειδικούς επιστήμονες διαρκεί περίπου 55 λεπτά και εξηγεί από τις βασικές λειτουργίες κάθε οργάνου, μέχρι τις πιο περίπλοκες απορίες , όπως τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χασμουριόμαστε και πως αντιδρούν τα ζωτικά μας όργανα στη λήψη διαφορετικών ειδών τροφής. Οι πληροφορίες αυτές θα έμοιαζαν με βαρετό μάθημα ανθρωπολογίας, αν ακούγονταν σε μια σχολική αίθουσα. Όταν όμως περπατά κανείς μέσα στο μουσείο ανθρώπινου σώματος, μαθαίνει διασκεδάζοντας. Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν ηχεία από τα οποία ακούγεται ο «ήχος» του κάθε ζωτικού οργάνου. 

corpus-4-400x266

Μετά την ξενάγηση, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο διαδραστικό τμήμα με τις Ιατρικές πληροφορίες, για να ολοκληρώσει το μάθημα ανθρωπολογίας. Τέλος, στο μουσείο υπάρχει κατάστημα, από όπου μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί ευφάνταστα αντικείμενα, ομοιώματα των ανθρώπινων ζωτικών οργάνων, βιβλία και φωτογραφίες.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2008 από τη βασίλισσα Βεατρίκη και δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Το εισιτήριο της εισόδου κοστίζει 17.75€ για τους ενήλικες και 15,25€ για τα παιδιά. Για οργανωμένα γκρουπ υπάρχουν ειδικές χαμηλότερες τιμές.

Το καρτούν- πρόγονος του μουσείου

Το πρωτότυπο μουσείο φέρνει στο μυαλό των παλαιότερων την παιδική σειρά «Μια φορά κι ένα καιρό ήταν η ζωή». Κάθε επεισόδιο της σειράς ήταν αφιερωμένο σε ένα διαφορετικό όργανο, ή σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Οι εντυπωσιακές για την εποχή εικόνες, με τα ομιλούντα αιμοπετάλια, έκαναν τους μπόμπιρες της εποχής να μη χάνουν επεισόδιο.

 Πηγή: mixanitouxronou.gr