Είναι οι φαντασιώσεις απιστία;

27.08.2015
Είναι οι φαντασιώσεις απιστία;

Μέσα στο χαοτικό συναισθηματικό σύμπλεγμα που μπορεί να προκαλέσει η απιστία στη ζωή ενός ζευγαριού, σεξουαλικά και συντροφικά, υπάρχει και μια άλλη, πιο ακραία αλλά όχι απίθανη, όψη του νομίσματος. Αυτή η όψη δηλώνει πως η απιστία μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο ζευγάρι και να λειτουργήσει σαν ανανέωση στη σεξουαλική του ζωή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το ζευγάρι χρησιμοποιεί την απιστία ως σενάριο ερωτικών φαντασιώσεων που το οδηγεί στην ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας φθίνουσας καθημερινής του σεξουαλικής δραστηριότητας.

Σίγουρα, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ανατρέψει τον ισχυρισμό ότι η απιστία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον πόνο και την φθορά. Αυτό συνήθως συμβαίνει διότι η απιστία προκαλεί προβλήματα και απομάκρυνση στο ζευγάρι.

Και όμως, τί συμβαίνει όταν η απιστία είναι απόλυτα σεξουαλική και φαντασιωσική, χωρίς συναισθηματική απάτη;

Βεβαίως και δεν είναι λίγοι οι σύντροφοι που θα προβούν στην απιστία παρακινούμενοι από μια σεξουαλική φαντασίωση, ψάχνοντας έτσι να βιώσουν την ίδια τους τη φαντασίωση στη πραγματικότητα, αναζητώντας το διαφορετικό και το καινούριο. Αλλά μπορεί με αυτό το τρόπο πραγματικά η φαντασίωση να θεωρηθεί απιστία;

Σαν παιχνίδι, οι φαντασιώσεις ενισχύουν το ερωτικό στοιχείο στο ζευγάρι.

Ασφαλώς μια ερωτική φαντασίωση μπορεί να παρακινήσει κάποιον προς την απιστία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε αυτή καθαυτή η ερωτική φαντασίωση να θεωρηθεί απιστία. Συγκεκριμένα, οι ερωτικές φαντασιώσεις είναι κάτι που μπορεί να αναπληρώνουν ή να υποκαθιστούν την απιστία, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνουν τον συναισθηματικό πόνο και την ψυχική απάτη που εμπεριέχει αυτή.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι φαντασιώσεις μπορεί να σώσουν το ζευγάρι από την δοκιμασία της απιστίας, φέρνοντάς τους πιο κοντά, επικοινωνώντας μεταξύ τους καλύτερα τα «θέλω» τους, βιώνοντας τις ερωτικές τους επιθυμίες με ένα τέτοιο τρόπο που δεν προκαλεί φθορά στη σχέση ή στη σεξουαλική τους ζωή.

Αντιθέτως μάλιστα, οι φαντασιώσεις μπορεί να ενισχύσουν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, ανοίγοντας καινούριους δρόμους επικοινωνίας για το ζευγάρι και ανανεώνοντας την καθημερινή τους κουραστική και ανιαρή επανάληψη της ερωτικής τους δραστηριότητας.

Σαν παιχνίδι, οι φαντασιώσεις ενισχύουν το ερωτικό στοιχείο στο ζευγάρι, τους υπενθυμίζουν τους αρχικούς τους ρόλους ως εραστές και, πολλές φορές παρακινδυνευμένα, τους ενώνουν ερωτικά και τους απελευθερώνουν ταυτόχρονα από ταμπού, ενοχές και προκαταλήψεις. Κατά συνέπεια, οι φαντασιώσεις δεν αποτελούν απιστία ή απάτη μέσα στη σχέση δύο ανθρώπων.

 

Δρ Θάνος Ασκητής

Πηγή: askitis.gr