Brexit: The aftermath

26.06.2016
Brexit: The aftermath

Οι Βρετανοί περήφανα και με σθένος ψήφισαν Leave στο πολυ-αναμενόμενο δημοψήφισμα, πήραν την τύχη στα χέρια τους και αποφάσισαν να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για το μέλλον τους. Το Brexit πέρασε απροσδόκητα μπροστά κόντρα στις δημοσκοπήσεις που έδιναν τις τελευταίες μέρες μια οριακή διαφορά υπέρ του Bremain και μια νέα εποχή φαίνεται να έρχεται στην Ευρώπη.

Οι πρώτες συνέπειες του αποτελέσματος έγιναν αμέσως εμφανείς. Η Στερλίνα δέχθηκε αρκετή πίεση και υποχώρησε σημαντικά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αν δεν σταθεροποιηθεί και δεν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, η εισαγωγή αγαθών από άλλες χώρες να γίνει πιο ακριβή, καθώς επίσης τα εξαγώγιμα προϊόντα ή υπηρεσίες να γίνουν αυτόματα πιο φθηνά για τους αγοραστές.

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο όπως φαίνεται, μπαίνει σε περιπέτειες καθώς ήδη υπάρχουν τριγμοί από χωρες όπως η Σκωτία και η Ιρλανδία, οι οποίες ψήφισαν μαζικά

υπέρ της παραμονής και πλέον ζητούν μέσω νέων δημοψηφισμάτων να παρεμείνουν οι ίδιες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάλυση του αποτελέσματος δείχνει ότι αποτελούν χώρες με χαμηλότερα συγκριτικά κατά κεφαλήν εισόδημα οι οποίες δέχονται σημαντικά ποσά από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επρόκειτο να χασούν αυτό το πλεονέκτημα.

Από εκεί και πέρα αυτό που αναμένεται να συμβεί στην Ευρώπη στο προσεχές διάστημα, είναι η ασφυκτική πίεση που θα ασκήσουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με σκοπό την αποχώρηση απο την ήδη αποσυνθεμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πλήγμα που δέχθηκε ήδη η ευρωσοσιολδημοκρατία είναι τεράστιο και θα έχει και συνέχεια. Τα θεμέλια του ευρωκράτους των Βρυξελών για πρώτη φορα κλονίστηκαν σοβαρά και θα κλονιστούν ακόμη πιο σοβαρά όταν χώρα-μέλος της Ευρωζώνης συμμετέχει σε παρόμοιο δημοψήφισμα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η απόχωρηση μιας χώρας απο την ενοποίηση και από το κοινό νόμισμα θα πλήξει συθέμελα το Ευρώ και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το ευρωπαϊκό ολοκλήρωμα και η Ελλάδα ωσάν τελευταίος τροχός της αμάξης θα αποτελέσει το πρώτο θύμα.

Συμπερασματίκα, ο Ευρωσκεπτικισμός θα συνεχίζει να ανθεί στην Ευρώπη όσο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αποτυγχάνουν να διαχειριστούν την κρίση στο εσωτερικό της και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ανά την Ευρώπη αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα.

 

Klearchos Tsiotsos