Άντρες αιώνια παιδιά

26.02.2014
Άντρες αιώνια παιδιά

Βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, πειράζουν τους πάντες, μιλούν γρήγορα και όταν ενθουσιάζονται θυμίζουν υπερκινητικά παιδιά. Ποιοι είναι; Μα, οι άντρες! Νιώθουν ότι ζουν μόνο όταν διασκεδάζουν και ενθουσιάζονται με gadgets, καινούργια ηλεκτρονικά παιχνίδια, γρήγορα αυτοκίνητα. Μουτρώνουν όταν δεν τους γίνεται το χατίρι, αλλά… όλοι τους συγχωρούν γιατί έχουν την ικανότητα και το ταλέντο να γίνονται το επίκεντρο της παρέας με την ενέργεια και το χιούμορ τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την αρσενική ανωριμότητα; Μήπως οι γυναίκες που έχουν αναβαθμίσει τα καθήκοντα τους και αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες; Ή μήπως το ότι η κοινωνία του 21ου αιώνα έχει θεοποιήσει τη νεότητα; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι διαφημίσεις, το σταρ σύστεμ, όλοι και όλα κινούνται πάνω σε σαφώς πιο νεανικά πρότυπα. Τα είδωλα είναι πάντα νέα και δροσερά πρόσωπα και οι όποιες εξαιρέσεις -Σον Κόνερι- απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Το σύνδρομο του «Πίτερ Παν»

Τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα έπιπλα, τα πάντα στις βιτρίνες απευθύνονται σε νέους αλλά αγοράζονται από όλους. Μάλλον η εποχή του σοβαρού άντρα με το κλασικό σκουρόχρωμο κοστούμι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα η ζωή μας κινείται (ή εγκλωβίζεται) ανάμεσα σε γυμναστήρια, αθλητικά παπούτσια, μπλου τζιν και gadgets. Όλες οι ηλικίες ντύνονται casual, απλώς κάνουν μερικές υποχωρήσεις στο χώρο της δουλειάς. Ας μη μιλήσουμε για την κοσμετολογία και την πλαστική χειρουργική που πλέον έχουν υπερδεκαπλασιάσει, τα τελευταία χρόνια, τη δύναμη τους στον αντρικό πληθυσμό. Το αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι άντρες έχουν προσχωρήσει στο κλαμπ του «Πίτερ Παν» και, πέρα από το ντύσιμο, έχουν υιοθετήσει και τη συμπεριφορά των εικοσάρηδων – πολλές φορές και των εφήβων.

Φίλοι μετά παιδιά

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άντρες, εκτός του ότι έχουν πολλές γοητευτικές πλευρές, μπορούν να γίνουν και πολύ καλοί γονείς. Είναι φίλοι μετά παιδιά τους, συμμερίζονται και σκύβουν πάνω από τα προβλήματα τους, τους συμπεριφέρονται άνετα και φιλικά. Για τις παντρεμένες γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μια βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών, αλλά κανέναν να τις βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, γιατί ακόμη και ο σύζυγος φέρεται σαν παιδί: Κάνει ζημιές, είναι άγαρμπος και αδέξιος.

Όταν οι δουλειές γίνονται παιχνίδι

Γι’ αυτό, αν θέλετε να ενεργοποιήσετε το σύζυγο σας να κάνει κάποιες δουλειές στο σπίτι, πρέπει να τον πείσετε ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι ένα ακόμη παιχνίδι. Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας: «Ποιος θα καθαρίσει καλύτερα τα πιάτα;», «Ποιο δωμάτιο θα είναι πιο τακτοποιημένο;», «Τι άλλο μπορώ να κάνω με το χαρτί κουζίνας;» και θα δείτε ότι η στάση του θα αλλάξει άρδην.

Σημασία δεν έχει η δουλειά που πρέπει να κάνει, αλλά το περιτύλιγμα: πώς θα του «πλασάρετε» την καθαριότητα του σπιτιού ώστε να πιστεύει ότι ασχολείται με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη: Ο σύζυγος σας θα είναι πάντα ένας διασκεδαστικός σύντροφος γεμάτος ζωή, αλλά συγχρόνως θα σας βοηθά και στο σπίτι. Η ιδανική ισορροπία!

Πηγή: sciencearchives