12 Ναρκωτικά του Αρχαίου Κόσμου

06.12.2013
12 Ναρκωτικά του Αρχαίου Κόσμου

Οι παλμοί σου χαλαρώνουν και αισθάνεσαι λίγο αναψοκοκκινισμένος. Το πιθανότερο να βρίσκεσαι και σε σεξουαλική διέγερση, περισσότερο απ' το συνηθισμένο. Όχι, δεν είσαι στο υπόγειο του σπιτιού σου μετά από μερικές τζούρες. Βρισκόμαστε στην αρχαία Αίγυπτο, και έχεις μόλις φάει μερικά μπλε άνθη λωτού, ένα ψυχοδραστικό ναρκωτικό που οι Αιγύπτιοι βασιλείς χρησιμοποιούσαν για να εισέλθουν σε καταστάσεις έκστασης.

Παρά τα όσα πιστεύατε όταν ήσασταν 15, δεν ανακαλύψατε εσείς τα ναρκωτικά. Οι άνθρωποι κατανάλωναν οργανικές ουσίες για τις ποικίλες επιδράσεις τους για χιλιετίες ολόκληρες.

Οι Αιγύπτιοι είχαν το μπλε λωτό, οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το μοσχοκάρυδο ως αφροδισιακό, και οι Μάγιας αναμασούσαν φύλλα κόκας για να παίρνουν ενέργεια. Σχετικά με αυτή τη μαστουρωτική ιστορία, ορίστε λοιπόν 12 ναρκωτικά που χρησιμοποιούνταν σε αρχαίες κουλτούρες, ποιες είναι οι επιδράσεις τους και πού μπορείτε (αν μπορείτε) να τα βρείτε.

ΜΠΛΕ ΛΩΤΟΣ

egypt21-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: οι Αιγύπτιοι

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Μοιάζει με μια λιγότερο δυνατή μορφή MDMA ή ecstasy. Ο μπλε λωτός προκαλεί χαλάρωση των αναστολών, όπου οι χρήστες είναι περισσότερο ομιλητικοί, άνετοι, και ξύπνιοι. Δεν είναι ψυχεδελικό, αλλά προσωπικές ιστορίες χρήσης του ναρκωτικού (όπως χρησιμοποιείται σήμερα) σημειώνουν συχνά ότι προκαλεί ατονία και ξέγνοιαστο ύπνο. Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος το περιέγραφε σαν να του έκλεβε κάθε δύναμη θέλησης: «Μα αν του λωτού το μελιστάλαχτο καρπό κανείς γευόταν, πια δε γνοιαζόταν για μηνύματα κι ολότελα το γυρισμό ξεχνούσε». Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης είναι η παρασκευή τσαγιού με τα άνθη ή η διατήρησή τους σε οινόπνευμα μέχρι τρεις εβδομάδες: το οινόπνευμα ενισχύει την επίδραση των δραστικών χημικών.

ΟΙ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΘIΑΣ

py8eia2-1-1024x768-1

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Οι αρχαίοι Έλληνες μάντεις

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Η Πυθία, η μάντισσα των Δελφών, ιέρεια στο Ναό του Απόλλωνα στον Παρνασσό της Αρχαίας Ελλάδας, λεγόταν ότι εισέπνεε αναθυμιάσεις, έμπαινε σε κατάσταση έκστασης και απήγγειλε προφητείες. Αυτή η τελετουργία σταμάτησε το 393π.Χ. Οι ακαδημαϊκοί διαφωνούν ως προς το αν αυτές οι αναθυμιάσεις ήταν πραγματικές ή κάτι το μυθολογικό, αλλά κάποιοι συγγραφείς έχουν παρουσιάσει θεωρίες σχετικά με το ποια χημικά θα μπορούσαν να τις προκαλούν. Αιθυλένιο, βενζίνη και μεθάνιο είναι κάποιες πιθανότητες, αν και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι μάντεις των Δελφών μιλούσα με απόλυτη συνοχή, εντελώς νηφάλιοι. Κρίμα γι' αυτούς.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Βαθιά στις χαράδρες των βουνών. Καλή τύχη.

ΟΠΙΟ

0000arosopio-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Σουμέριοι, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Ινδιάνοι, Έλληνες και Ρωμαίοι

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Το όπιο προέρχεται από χυμό (γάλα) που έχει ο μίσχος της παπαρούνας, ο οποίος περιέχει μέχρι και 12% μορφίνη, το ενεργό συστατικό του ναρκωτικού. Ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί ως υπνωτικό φάρμακο, αναλγητικό και φάρμακο κατά της διάρροιας, καθώς επίσης και για να κάνει καλύτερο το σεξ στην αρχαία Κίνα.
Το ναρκωτικό αυτό έχει μεγάλη ιστορία: Πρώτα καλλιεργήθηκε από τους Σουμέριους το 3400 π.Χ., που το ονόμαζαν «το φυτό της χαράς». Οι Αρχαίοι Ελληνικοί θεοί του ύπνου, της νύχτας και του θανάτου συχνά απεικονίζονται στεφανωμένοι με παπαρούνες ή κρατώντας τες. Σήμερα το όπιο παράγει από τα αποστάγματά του άλλα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, αλλά τα άνθη μπορούν και να γίνονται τσάι.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Στο Αφγανιστάν γίνεται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη παραγωγή παπαρούνας οπίου παγκοσμίως.

ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ

000manitars-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Αρχαίοι πολιτισμοί γύρω από την έρημο Σαχάρα, πολιτισμοί της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, ή «μαγικά» μανιτάρια, παρατηρούνται σε τοιχογραφίες των Αλγέριων από το 9000 μέχρι το 7000 π.Χ. και σε μικρά ανάγλυφα στην Κεντρική και Νότια Αμερική από το 1000 ως το 500π.Χ. Η κατανάλωση των μανιταριών προκαλεί ναυτία και παραισθήσεις, οι οποίες τελετουργικά έγιναν δημοφιλείς στους αρχαίους χρήστες. Συχνά πιστευόταν ότι οι σαμάνοι έβλεπαν προφητικά οράματα από παραισθήσεις που προκαλούσαν τα μανιτάρια.
Κάποιοι φοιτητές της φαρμακευτικής ιστορίας πιστεύουν ακόμη και ότι αυτές οι παραισθήσεις έδωσαν ώθηση στην εξέλιξη της ανθρώπινης κουλτούρας και του πνεύματος. Ο λόγιος της παραισθησιολογίας Terence McKenna έγραψε «Πιστεύω πως αν δεν υπήρχε η ιστορική γραμμή των σαμάνων δεν θα υπήρχε ανώτερη ζωή, όπως την ξέρουμε, σε αυτό τον πλανήτη».

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Διάφορες ποικιλίες μανιταριών βρίσκονται στη φύση, αλλά οι πιο αναγνωρίσιμες και εύκολα προσβάσιμες φυτρώνουν στα κόπρανα αγελάδας. Έξω στα λιβάδια, σε «smart shops» στο Άμστερνταμ.

ΜΑΥΡΟΣ ΥΟΣΚΙΑΜΟΣ

00henbane2-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Ευρασιακοί πολιτισμοί

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Ο μαύρος υοσκίαμος, αλλιώς στρύχνος ή «apollinarix» από το θεό Απόλλωνα, χρησιμοποιούνταν στη φαρμακευτική, και οι σπόροι του ζυθοποιούνταν ώστε να αυξηθούν οι μεθυστικές του ιδιότητες. Θολώνει την όραση και προκαλεί βαθύ ύπνο, αλλά υπερβολική δόση είναι δηλητήριο (ο Σαίξπηρ το αναφέρει στα έργα του σαν θανατηφόρο όπλο).

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Στη βοσκή του δάσους (χαμηλά χόρτα)

ΦΥΛΛΑ ΚΟΚΑΣ

00koka2-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Οι Μάγιας

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Πολύ πριν το φυτό μετατραπεί σε σκόνη, τα φύλλα κόκας μασώνταν και γίνονταν τσάι από τους Μάγιας εξ αιτίας των διεγερτικών τους ιδιοτήτων. Η κόκα είναι ένα ιδιαίτερα λειτουργικό ναρκωτικό: πέρα από την δυνατότητά του να λειτουργεί σαν ένα δυνατό τσάι, μια δόση 100γρ. φύλλων κόκας περιέχει την ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και αρκετές βιταμίνες, αλλά δεν συνιστάται να συμπεριλαμβάνεται στο πρωινό γεύμα.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Στους λόφους της Νότιας Αμερικής, πιο συγκεκριμένα στη Μεντεγίν της Κολομβίας.

ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

00smoka-1-1024x768

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Ο καπνός χρησιμοποιούνταν σαν μια ουσία τελετουργικών και σαν προϊόν εμπορίου για τους ιθαγενείς της Αμερικής πολύ πριν ανακαλυφθεί από τους αποίκους της Δύσης το 16ο αιώνα, και έγινε ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ναρκωτικά στον κόσμο. Οι ιθαγενείς πίστευαν πως ο το φυτό του καπνού ήταν ένα δώρο από τους θεούς και ο καπνός του ανύψωνε τις προσευχές του καπνίζοντα στον ουρανό. Οι δυτικοί πολιτισμοί απλά πίστευαν ότι ήταν φοβερός, τουλάχιστον μέχρι που ανακαλύφθηκαν οι επιπτώσεις στην υγεία εξ αιτίας του.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Στο μαγαζί της γωνίας

ΣΠΟΡΟΙ BETEL ή ARECA

00sexybetel-1-1024x768

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Πολιτισμοί της Κεντρικής και της Ανατολικής Ασίας

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Το σπόρο του betel τον μασούσαν σαν διεγερτικό για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Αποδείξεις έχουν βρεθεί για τη χρήση του από 13000 χρόνια πριν στο Τιμόρ, ένα νησί στη βόρια Αυστραλία. Η κατανάλωσή του συνοδεύεται από μια προετοιμασία: φέτες του πικάντικου και ζουμερού καρπού, μαζί με πρόσθετα όπως καπνός και αποξηραμένα φρούτα, τυλίγονται σε ένα φύλλο ινδοκάρυδου που μερικές φορές βουρτσίζεται με κιμωλία και τέλος εισέρχεται στο στόμα. Μμμμ!
Μασώντας τον καρπό προκαλείται μια αίσθηση ζεστασιάς στο σώμα και αυξημένη εγρήγορση αντίληψης, που δεν διαφέρει πολύ από τον καφέ. Δυστυχώς, προκαλεί επίσης καταστροφή των ούλων και καρκίνο του στόματος. Η συνήθεια χρήσης του εξασθενεί σήμερα εξ αιτίας των κινδύνων για την υγεία αλλά και για λόγους αισθητικής: το σάλιο του ατόμου που μασάει το σπόρο betel παίρνει ένα αηδιαστικό χρώμα έντονου κόκκινου και μοιάζει με αίμα.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Δέντρα στην Ασία

ΚΑΝΝΑΒΗ

00gouint-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Πολιτισμοί της Κεντρικής και Νότιας Ασίας

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Παρόλο που η κάνναβη έχει καλλιεργηθεί για χιλιετίες για τις χρήσιμες ίνες της, οι πιο πρόσφατες αποδείξεις ότι το ναρκωτικό χρησιμοποιούνταν σαν ψυχοδραστικό είναι ένας τάφος 2700 χρόνων σε μια τοποθεσία στη Δυτική Κίνα. Ο τάφος ενός σαμάνου βρέθηκε να περιέχει 789γρ. κάνναβης. Ξεκάθαρα, ήταν μεγάλος μαστούρης.
Το φυτό έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σαν μεθυστική ουσία στο bhang, ένα ποτό που το έπιναν οι Σιχ για να λατρεύουν τη Σίβα και σαν φάρμακο και αναλγητικό. Φαρμακευτικά, η κάνναβη χρησιμοποιείται για να αυξάνει την όρεξη, να θεραπεύει το γλαύκωμα και να κάνει τις βαρετές τηλεοπτικές εκπομπές πιο ενδιαφέρουσες.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Από το φίλο σας τον διακινητή στη γειτονιά.

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ

00malcolm-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Ινδιάνικες και Ασιατικές κοινωνίες

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Το μοσχοκάρυδο, που είναι πιο γνωστό σαν μπαχαρικό για τη μαγειρική, έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για την καταπολέμηση του άσθματος και για παθήσεις της καρδιάς, καθώς και ως καταπραϋντικό. Το μπαχαρικό πιστευόταν πως έχει μαγικές, τυχερές ιδιότητες, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για περισσότερο...λειτουργικές πρακτικές: ο Malcolm X έπινε νερό ανακατεμένο με μοσχοκάρυδο σαν υποκατάστατο της μαριχουάνας όταν ήταν στη φυλακή. Απλά μην πάρετε πολύ, σαν αυτόν τον κακομοίρη. Τα μπαχαρικά μπορεί να σε στείλουν για τα καλά.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Σε ένα απλό μαγαζί μπαχαρικών.

ΠΕΓΙΟΤ

00-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Οι ιθαγενείς της Αμερικής

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Αυτό το φυτό της ερήμου, που προκαλεί έντονες παραισθήσεις, γνωρίζουμε να βρίσκεται σε χρήση από την Αρχαϊκή περίοδο της Βόρειας Αμερικής, από το 8000 ως το 2000π.Χ. Δείγματα έχουν βρεθεί σε τάφους του 3000πΧ. Το ναρκωτικό πιστεύεται πως έχει αποτελέσει στοιχείο θρησκευτικών τελετών, τελετουργιών που συνεχίστηκαν μέχρι που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να το απαγορέψουν στις αρχές του 20ού αιώνα. «Kουμπιά» πεγιότ γενικά μασιούνται ή βράζονται σε νερό για την παρασκευή παραισθησιογόνου τσαγιού (οι πολιτικοί στρατιώτες του Τέξας στον πόλεμο, μην έχοντας τι καλύτερο να κάνουν έφτιαχναν τσάι από Πεγιότ). Οι ειδικοί θεωρούν προφανώς ότι γι' αυτό οι νότιοι έχασαν.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Dunno

ΧΑΡΜΑΛΙΝΗ

00xarmal-1-1024x768

 

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ: Δυτικοί Ινδιάνοι, Ιρανοί, πολιτισμοί των Άνδεων

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Το Harmal, ένα ανθοφόρο φυτό του οποίου μπορεί να γίνει απόσταγμα για την παρασκευή χημικής Χαρμίνης, έχει πρόσφατα ανακαλυφθεί στον απόγονο μιας ενήλικης αρσενικής μούμιας μαζί με ένα μουμιοποιημένο ενός έτους μωρό στη Βόρεια Χιλή, γύρω στο 800 με 1200 π.Χ. Το χημικό είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό και μπορεί ν αυξήσει την επίδραση άλλων παραισθησιογόνων, αλλά και να θεραπεύσει μολύνσεις και πυρετό. Η αρσενική μούμια βρέθηκε με μια λεπτομερή συλλογή πιπών και δίσκων αποψίλωσης, τα οποία φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν για να καταναλωθεί το ναρκωτικό.

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ: Οι σπόροι της Χαρμαλίνης μπορούν να βρεθούν στο Ιράν και σε μανάβικα της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: luben.tv