10 λόγοι να βγω για ποδήλατο

30.04.2014
10 λόγοι να βγω για ποδήλατο

''Κάνει κρύο. Κάνει ζέστη. Βαριέμαι. Έχω δουλειές. Δεν προλαβαίνω. Δε γουστάρω. Δεν είμαι ικανός να κάνω ποδήλατο. Φοβάμαι. Ντρέπομαι. Δεν ξέρω''. Αυτοί και πολλοί άλλοι λόγοι είναι που αποθαρρύνουν κάποιον από το να πάρει το ποδηλατάκι του και να κάνει μια βόλτα σαν άνθρωπος μέσα ή έξω από την πόλη που ζεί. Αυτά είναι τα σκαλοπατάκια που πρέπει κάποιος να ανέβει για να ζήσει την πανέμορφη εμπειρία μιας ποδηλατοβόλτας.

Και αν δεν το πιστεύετε ρωτήστε αυτούς που τα ανέβηκαν να σας πουν!

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να δείξει στον καθένα από εμάς τα οφέλη της ποδηλατικής άσκησης και ειδικότερα της ποδηλατικής άσκησης με παρέα. Να μας δείξει με λίγα λόγια τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ανέβουμε τα σκαλάκια που αναφέραμε προηγούμενως.

Τα οφέλη μιας ποδηλατοβόλτας

1. Πρωταγωνιστείς σε μία περιπέτεια

Πολλά όμορφα μέρη δεν είναι εύκολα προσβάσιμα με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο. Με ένα ποδηλατάκι όμως γίνονται προσιτοί μαγευτικοί προορισμοί και διαδρομές μέσα στη φύση, που σε γεμίζουν θετική ενέργεια και γαληνεύουν την ψυχή από τις σκοτούρες της καθημερινότητας.

2. Το καλύτερο ναρκωτικό

Η ποδηλατική άσκηση λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, ανεβάζοντας τη διάθεση μέσα από την απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό. Μερικές πεταλιές καθαρίζουν το μυαλό από τις πολυάριθμες σκέψεις που μας ταλαιπωρούν καθημερινώς.

3. Ποιος νοιάζεται για λεφτά;

Ούτε βενζίνες, ούτε εισιτήρια. Τα μόνα έξοδα μας είναι κανένα καφεδάκι και κανένα πρόχειρο γεύμα (που μπορούμε να το έχουμε ετοιμάσει κι από το σπίτι μας). Κι αν δεν έχουμε καμιά φορά ας είναι καλά η ποδηλατική αλληλεγγύη. Κανένας ποδηλάτης δε νιώθει μόνος σε αυτές τις περιπτώσεις. Την άλλη φορά θα έχουμε εμείς.

4. Ζήσε το απρόβλεπτο και το απροσδόκητο

Ποιος να το φαντάζοταν εκεί που όμορφα και ωραία κάνεις τη βόλτα σου να βρεθείς καλεσμένος σε γάμο ή σε πανηγύρι; Κι όμως με το ποδήλατο είσαι διαρκώς σε κίνηση και δεν είναι απίθανο να συμβούν διάφορα σκηνικά. Από τον καναπέ του σπιτιού σου είναι εγγυημένο ότι δε θα συνέβαινε ποτέ αυτό.

5. Είσαι ελεύθερος

Πας όπου θες, όποτε θες. Φτιάχνεις δικές σου διαδρομές και τις προτείνεις και σε άλλους. Ανακαλύπτεις μονοπάτια και γωνιές που δε φανταζόσουν ότι υπαρχουν. Ούτε πάρκινγκ ούτε στάσεις λεωφορείου. Σταματάς το πετάλι και απολαμβάνεις τη θέα.

6. Προσέχεις τον εαυτό σου

Με το ποδήλατο είσαι σε φόρμα και διατηρείς καλή την υγεία σου. Νιώθεις το σώμα σου πιο γερό και τη διάθεσή σου γεμάτη αυτοπεποίθηση. Το να επισκέπτεσαι όμορφα μέρη σε κάνει και εσένα όμορφο, μην το ξεχνάς.

7. Δε ρυπαίνεις, δεν δημιουργείς θόρυβο και νοιάζεσαι για το περιβάλλον

Ούτε καυσαέρια, ούτε εξατμίσεις. Με το ποδηλατάκι σου κινείσαι αθόρυβα και γίνεσαι ένα με το περιβάλλον γύρω σου. Δεν είναι δυνατό να μην το προστατεύσεις. Το μυρίζεις, το ακούς σε αντίθεση με το αυτοκίνητο. Κινείσαι αργά σε σχέση με το αυτοκίνητο και μπορείς να θαυμάσεις αλλά και να αποτροπιάσεις. Νοιάζεσαι για τον χώρο γύρω σου, είναι κάτι από σένα, δεν θα περάσεις βιαστικά και θα φύγεις.

8. Γνωρίζεις καινούργια άτομα που κάτι σας δένει άρρηκτα: η αγάπη για το ποδήλατο

Οι ομάδες των ποδηλατών είναι μια οικογένεια κατά τη διάρκεια των μικρών τους ταξιδιών. Ο ένας προσέχει τον άλλο και αν συμβεί κάτι ποτέ κανείς δε θα μείνει μόνος. Η αγάπη για το ποδήλατο εξελίσσεται σε λατρεία και δένει τους ποδηλάτες. Η έννοια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας πραγματώνονται ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην περίπτωση αυτή.

9. Ξεπερνάς τα όρια σου και νιώθεις σαν ένας μικρός Θεός

Στην αρχή σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα. Τα 6 χλμ θα φαίνονται βουνό και όλα θα συντελούν στο να αφήσετε το ποδήλατο σπίτι και να πάρετε το μηχανάκι ή το λεωφορείο. Κι όμως, λίγη υπομονή χρειάζεται και τα 6χλμ θα γίνουν 36 χωρίς να το πάρετε είδηση. Κι όταν γίνει αυτό θα ανεβαίνει διαρκώς ο πήχυς. Το σώμα θέλει το χρόνο του για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ποδηλατικής άσκησης αλλά από εκεί και πέρα ποιος είδε τον ποδηλάτη και δεν τον φοβήθηκε. Δύσκολες χωμάτινες διαδρομές και ανηφόρες μετά απο λίγο καιρό απλά θα τονώνουν τη διάθεση σας και δε θα σας κουράζουν.

10. Ποιοτικότερη μετακίνηση

Το ποδήλατο είναι ένα εξωστρεφές μέσο μετακίνησης. Είσαι εκτεθειμένος, σε βλέπουν, χαιρετάς. Δε μπορείς να κρυφτείς μέσα στο σκελετό ενός αυτοκινήτου ή να γκαζώσεις βιαστικά και να φύγεις. Συζητάς με τον κόσμο γύρω σου, μαθαίνεις, ενημερώνεσαι. Η μετακίνηση είναι πλέον ένα γεμάτο κομμάτι της καθημερινότητάς σου και όχι χαμένος χρόνος.

ΠΗΓΗ

kala-nea.gr

elsito.gr